• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 7.03.2024
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 07 березня 2024 року о 16:51

Метеорологічні умови

Перша декада березня характеризувалась прохолодною, вітряною, без опадів погодою. Максимальна температура повітря підвищувалась до 10° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась 12° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 3° морозу, поверхня ґрунту охолоджувалась до 5º морозу. У рослин озимих культур тривають слабкі процеси вегетації.

Опадів у першій декаді березня не спостерігалось.

Шкідники озимої пшениці та озимого ріпаку 

Протягом звітного періоду спостерігалось слабке неактивне живлення личинок хлібної жужелиці та гусениць озимої совки ІІ покоління на посівах озимих культур. Погодні умови стримують масове відновлення живлення шкідників. За прогнозами синоптиків, найближчим часом очікується зниження температури повітря, що може спричинити повне припинення живлення шкідників до встановлення сприятливих погодних умов для їхнього розвитку.

 Мишоподібні гризуни

Погодні умови та достатня кормова база звітного періоду переважно сприятливі для розвитку мишоподібних гризунів. При проведенні обстеження сільськогосподарських угідь спостерігається незначне збільшення заселених площ, колоній та житлових нір гризунів.

Заселено 44% обстежених площ посівів озимої пшениці. Середня чисельність шкідників становить 1,5 кол./га з 3 житловими норами, максимально – 3 кол./га з 4 житловими норами.

Гризунами заселено 46% обстежених площ посівів озимого ріпаку, середня чисельність - 1,6 кол./га з 3,1 ж. н., максимально – 4 кол./га з 5 житловими норами.

На посівах багаторічних трав гризуни виявлені на всіх площах за середньої чисельності 2,2 кол./га з 5,2 ж. н., максимально – 5 кол./га з 7 житловими норами.

Збільшення житлових колоній та нір спостерігається і на неорних землях. Середня чисельність колоній гризунів становила 2,5 кол./га з 5,3 ж. н., максимально – 6 кол. з 9 житловими норами.

 Результати відбору монолітів озимої пшениці 

Згідно з методичними рекомендаціями, 19 лютого 2024 року в базових господарствах області проведено відбір монолітів озимої пшениці для встановлення стану їхньої перезимівлі.

За даними відрощування монолітів озимих зернових культур виявлено, що загибель рослин озимої пшениці становить від 0 до 2%, озимого ячменю – від 0 до 3%.

Погодні умови звітного періоду (з 25 січня по 19 лютого) для перезимівлі озимини здебільшого були задовільні, загрозливих явищ для озимих культур не спостерігалось. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимої пшениці під час найбільшого похолодання протягом першої та другої декад лютого знижувалась до 0,2° морозу і була незагрозлива для рослин озимини.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux