• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Весняна обробка саду: обов’язкові етапи захисту від шкідників і хвороб
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 07 березня 2024 року о 15:51

     З настанням весни в саду починаються стрімкі змини: прокидаються не тільки рослини, але й шкідливі комахи і збудники різних захворювань. Щоб запобігти їхній появі та активності, зберегти дерева здоровими і зібрати щедрий урожай, необхідно своєчасно та правильно провести догляд за садом і весняну обробку рослин. Важливим етапом весняних робіт у саду є захист рослин від збудників хвороб і комах-шкідників. Найпростіший спосіб упоратися з цим завданням – обприскування спеціальними розчинами, хімічними та біологічними препаратами. Щоб зусилля з профілактики та захисту принесли бажаний результат і ви не залишилися без урожаю, необхідно провести обробку рослин вчасно. Коли починати обробку саду Точної дати для початку обробки саду навесні не існує – усе залежить від клімату і погоди в поточному році. Профілактичні роботи необхідно починати з настанням перших теплих днів, продовжити захист і догляд до моменту зав’язування плодів. Шкідники та хвороботворні мікроорганізми активні в різний час, тому обробляти рослини необхідно в кілька етапів. Для того ж перед початком необхідна попередня підготовка фруктового саду:

прибирання з гілок залишків снігу;

обрізка сухих і пошкоджених гілок;

уважний огляд крони на предмет шкідників, що перезимували;

очищення стовбурів від потрісканої кори, наростів і неприродного нальоту;

очищення та обробка пристовбурних кіл;

побілка дерев для їхнього захисту від шкідників, які ховаються в корі. Потім можна приступати до обприскування дерев та кущів ягідних культур від комах-шкідників і хвороб.

Етапи обробки саду від хвороб і шкідників 

У кожної хвороби і шкідника є свій термін і період активності, тому за один раз не вдасться позбутися всіх проблем. Фахівці радять обприскувати сад навесні в чотири етапи з урахуванням кількох факторів:

погоди;

фази розвитку рослин;

періоду активності основних шкідників і захворювань.

Учасно вжиті заходи зроблять процес захисту від шкідників і хвороб максимально ефектним. 

Перше обприскування дерев навесні Ранньою весною необхідно зробити профілактичне обприскування для знищення шкідників, які перезимували зиму, і збудників хвороб, які починають активно поширюватися з настанням тепла. Першу обробку можна проводити до початку набрякання бруньок, коли середня температура повітря тримається від +4-5°С. У цей період можна використовувати біологічні та хімічні засоби проти моніліозу, парші, гниття та інших захворювань. Популярні засоби ранньої обробки саду від шкідників:

3% бордоська суміш;

залізний купорос;

препарат 30;

концентрований розчин сечовини (карбаміду);

Профілактин ЛАЙТ та інші.

Щоб не нашкодити сплячим брунькам, стовбурам і гілкам,

обприскувати дерева і кущі ягідних культур необхідно тільки одним з цих препаратів. 

По зеленому конусу – другий етап обробки Як зрозуміло з назви, це період, коли бруньки вже набрякли, але зелені листочки ще не розпустилися. У цій фазі важливим є захист рослин від комах-квіткоїдів і грибкових захворювань. Бруньки, які розкриваються, можуть постраждати від висококонцентрованих розчинів, тому для другого етапу обприскування необхідні спеціальні засоби від шкідників і хвороб. Якісні інсектициди:

Децис Профі;

Блискавка;

Актара;

Інта-Вір;

Каліпсо;

Єнжіо.

Від хвороб рослини зможуть захистити бордоська суміш 1%, Хорус

(при температурі повітря не вище +5°С), Оксихом, Скор та інші. Окрім препаратів у цей період використовують ловчі пояси від шкідників, клейові пластини і феромонні пастки. 

По рожевому бутону – третє обприскування Ця фаза триває недовго – до розпускання бруньок. У цей період вони вже висуваються, але ще не розкриваються до кінця, бутони не великі. Рослинам можуть докучати різні хвороби: парша, борошниста роса та інші. Будьте уважні: стадія нерозкритих бутонів у різних культур різна, тому час для обприскування рослини необхідно підбирати індивідуально. Від шкідників, наприклад, від яблуневої плодожерки, для профілактики і лікування хвороб можна використовувати засоби з другого етапу обприскування. 

Важливо: обприскувати рослини необхідно до розкриття бутонів.

Обприскування після цвітіння У цей період важливо робити профілактичну обробку рослин, щоб захистити їх від можливих хвороб і активності шкідників, зміцнити до них імунітет. Можна використовувати профілактичні засоби з другого етапу.

Інструмент для обробки дерев: чим обприскувати Щоб ефективно обробляти рослини, необхідні не тільки правильно підібрані засоби, але й якісне обладнання. Практичним інструментом для дезінфекції та догляду за рослинами є садові обприскувачі. Вони полегшують процес обробки саду від шкідників і хвороб, сприяють тому, щоб засоби рівномірно розподілялися поверхнею рослини, досягали важкодоступних місць. До того ж за їхньою допомогою можна розрахувати дозування розчинів, виключати їх нєпроливання під час обробки, самостійно регулювати кут обприскування. 

Поради щодо обприскування дерев навесні Неправильний підхід до обприскування значно знижує ефективність обробки для профілактики та лікування рослин, тому важливо дотримуватися не тільки правильної послідовності догляду за садом, але й слідувати загальним рекомендаціям. Кілька порад щодо обприскування:

- робити обробку краще в суху погоду без вітру, до 10-ї ранку або

після 6-ї вечора;

рослину необхідно обробити повністю: від крони до пристовбурного кола;

намагайтеся використовувати засоби, які не шкодять тваринам і комахам-запилювачам;

обов’язково дотримуйтесь інструкції з використання препаратів і приготування розчинів, щоб не спричинити опік рослини та інші неприємні наслідки. До того ж важливо правильно зберігати засіб, щоб він не втратив своєї ефективності;

не проводьте обробку інсектицидами в період цвітіння.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux