• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Адміністративна послуга з видачі дозволу (санітарного паспорта) на проведення робіт із джерелами іонізуючих випромінювань в установах України

Павлоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує.

Діяльність, пов’язана з використанням радіоактивних речовин та інших джерел іонізуючого випромінювання, врегульована рядом нормативно-правових актів, а саме: Закон України від 06.09.2022 №2573-IX «Про систему громадського здоров’я»; Закон України від 14.01.1998 №15/98-ВР «Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання»; Державні санітарні правила ДСП 6.177-2005-09-02 «Основні санітарні правила забезпечення радіаційної безпеки України», затверджені наказом МОЗ України від 17.12.2020 №2935; НРБУ-97/Д-2000 «Норми радіаційної безпеки України; доповнення: «Радіаційний захист від джерел потенційного опромінення» (постанова головного державного санітарного лікаря України від 12.07.2000 №116), якими передбачено ряд заходів, спрямованих на захист життя та здоров’я населення та працівників підприємств, одним із яких є необхідність отримання дозволу (санітарного паспорта) на роботи з радіоактивними речовинами та іншими джерелами іонізуючого випромінювання (документального засвідчення наявності належних умов роботи з ними).

Даний дозвіл Законом України від 06.09.2005 №2806-IV «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» та Законом України від 19.05.2011 №3392-VI «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» віднесений до адміністративних послуг.

Відповідно до Інформаційної картки адміністративної послуги з видачі дозволу (санітарного паспорта) на проведення робіт із джерелами іонізуючих випромінювань в установах України, затвердженої наказом Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області від 24.11.2023 № 570-ОД, суб’єкту звернення особисто або його законному представнику (згідно з дорученням) необхідно подати заяву визначеного зразка та перелік документів, передбачений інформаційною картою адміністративної послуги, до Центру надання адміністративних послуг.

Цей перелік передбачає такі позиції:

1. Заява встановленого зразка на ім’я начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області. 

2. Звіт про відповідність вимогам санітарного законодавства (для підприємств I та II категорій) та копія листа - погодження Держпродспоживслужби щодо категорії підприємства.

3. Документи про відповідність приміщень, призначених для роботи з джерелами іонізуючих випромінювань, вимогам Правил.

4. Документи про наявність необхідної для роботи апаратури та обладнання.

5. Висновок про проходження персоналом медогляду або медична довідка про відсутність медичних протипоказань у персоналу для роботи із джерелами іонізуючих випромінювань.

6. Положення про підприємство (підрозділи підприємства), діяльність якого пов'язана з ДІВ.

7. Акт обстеження пожежною інспекцією (для підприємств, які вводяться в експлуатацію знову).

8. Договір підприємства із спецкомбінатом на збір і захоронення радіоактивних відходів.

9. Договір підприємства зі спецпральнею на прання спецодягу.

10. Оцінка характеру опромінення і заходів, що вживаються адміністрацією підприємства для забезпечення протирадіаційного захисту персоналу і населення за нормальних умов експлуатації джерела, а також при радіаційних аваріях.

11. Копія попереднього дозволу (санітарного паспорта) (у разі наявності).

12. Акт санітарно-епідеміологічного обстеження за ф.315/о територіального управління Держпродспоживслужби за місцем розташування об’єкта.

До Павлоградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області протягом січня-лютого 2024 року звернулось 4 підприємства з видобутку кам’яного вугілля із заявами щодо проведення санітарно-епідеміологічного обстеження підприємств з оформленням акта за ф.315/о з метою продовження терміну дії дозволу (санітарного паспорта) на роботи з радіоактивними речовинами та іншими джерелами іонізуючого випромінювання.

Спеціалістами Павлоградського районного управління, відповідно до заяв, проведено 4 позапланові заходи державного нагляду (обстеження) щодо дотримання вимог чинного санітарного законодавства з оформленням відповідних актів санітарно-епідеміологічного обстеження. За результатами проведеної роботи встановлено, що стан радіаційної безпеки при проведенні робіт із джерелами іонізуючого випромінювання на всіх 4 підприємствах (100%) не відповідає вимогам санітарного законодавства.

Основні види порушень, які були встановлені:

- після закінчення терміну дії дозволу (санітарного паспорта) юридичною особою (підприємствами), не менше ніж за 6 місяців до кінця цього терміну, не направлялося повідомлення і не були подані відповідні документи до закладу Держпродспоживслужби для ухвалення рішення про продовження терміну дії наявного санітарного паспорта відповідно до п. 4.3, 4.4. ДСП 6.177-2005-09-02 «Основних санітарних правил забезпечення радіаційної безпеки України»;

- після закінчення терміну дії вчасно не погоджуються документи з радіаційної безпеки («План аварійних заходів при провадженні діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання», «Інструкція з радіаційної безпеки», «Положення про відповідального за радіаційну безпеку», «Положення про відповідального за радіаційний контроль», «Програма радіаційного контролю», «Контрольні рівні радіаційної безпеки», «Положення про підприємство, діяльність якого пов'язана із джерелами іонізуючих випромінювань» тощо), що також є порушенням ДСП 6.177-2005-09-02 «Основні санітарні правила забезпечення радіаційної безпеки України»;

- акти «Про результати інвентаризації джерел іонізуючого випромінювання» підприємствами не надаються до Павлоградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області в строк відповідно до вимог п. 10.15 ДСП 6.177-2005-09-02 «Основні санітарні правила забезпечення радіаційної безпеки України»;

- підприємствами не надані дозволи закладу державної санітарно-епідеміологічної служби МОЗ України на передачу джерел іонізуючого випромінювання, у встановленому порядку, до спеціалізованого підприємства після припинення використання;

- не проводиться інформування закладів Держпродспоживслужби щодо результатів радіаційного контролю (щорічний звіт про відповідність вимогам санітарного законодавства) відповідно до п. 9.5.3 ДСП 6.177-2005-09-02 «Основні санітарні правила забезпечення радіаційної безпеки України».

За результатами проведених обстежень Павлоградським районним управлінням до підприємств направлені пропозиції із заходами щодо усунення виявлених порушень у проведенні робіт із джерелами іонізуючих випромінювань.

Павлоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує! Будь-яка практична діяльність, пов’язана з використанням радіоактивних речовин та інших джерел іонізуючого випромінювання, може здійснюватись виключно за умов дотримання вимог санітарного законодавства, а саме - ДСП 6.177-2005-09-02 «Основні санітарні правила забезпечення радіаційної безпеки України», затверджені наказом МОЗ України від 17.12.2020 №2935; НРБУ-97/Д-2000 «Норми радіаційної безпеки України; доповнення: «Радіаційний захист від джерел потенційного опромінення».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux