• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та розповсюдження основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 21.01.2021
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 21 січня 2021 року о 17:05

МЕТЕОРОЛОГІЧНІ УМОВИ

На зміну аномально теплої та вологої погоди І декади січня прийшла холодна погода з тривалими сильними морозами, поривами вітру та замерзаючим туманом. Холодний циклон прийшов з 13 січня і продовжує утримуватися на всій території області. Середньодекадна температура повітря становила -8,9º морозу, максимальна температура підвищувалась до 0,4° тепла, мінімальна знижувалася до -25º морозу. Опади у вигляді снігу випали у кількості 19,8 мм.

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) знижувалась до -4º морозу. Висота снігового покриву на сільськогосподарських угіддях складала 10 - 15 см, промерзання грунту становило 12 см (у І декаді січня - 4 см). Агрометеорологічні умови для перезимівлі  озимих культур були задовільні.

Мишоподібні гризуни

Утримання морозної і сніжної погоди сприяло повному переходу мишоподібних гризунів на підземний спосіб життя, про що і свідчить відсутність слідів життєдіяльності шкідників на поверхні сільськогосподарських угідь. При проведенні обстежень сільськогосподарських угідь збільшення заселених площ та жилих нір не спостерігалось.

Нори шкідників були виявлені на 34% обстежених площ посівів озимої пшениці. Середня чисельність - 1 колонія на гектар з 1,9 жилими норами, максимально 3 колонії на гектар з 4 жилими норами (Нікопольський, Петриківський райони).

На посівах озимого ріпаку гризуни заселили 34% обстежених площ посівів озимого ріпаку. Середня чисельність - 1 колонія на гектар  з 2,1 жилими норами, максимально 3 колонії на гектар  з 4 жилими норами  (Дніпровський, Синельниківський райони).

Заселення багаторічних трав складало 100% обстежених площ. Середня чисельність мишоподібних гризунів склала 2 колонії на гектар з 2,3 жилими норами, максимально 4 колонії на гектар з 4 жилими норами.

На неорних землях заселення шкідниками складало 100%. Середня чисельність гризунів становила 3 колонії на гектар  з 3,5 жилими норами, максимально 5 колоній на гектар  з 7 жилими норами (Синельниківський та Петриківський райони). 

  

Інформація щодо поширення мишоподібних гризунів у Дніпропетровській області 

станом на 21.01.2021 р

п/п


Назва культури

Обстежено, га

Заселено, га

Чисельність колоній

Чисельність жилих нір

Середня

Максима-льна

Середня

Максимальна

1

Озима пшениця

4151

1390

1

3

1,9

4

2

Озимий ріпак

3375

1155

1

3

2,1

4

3

Багаторічні трави

315

315

2

4

2,3

4

4

Неорні землі

586

586

3

5

3,5

7

 

Хвороби бульб картоплі

У попередніх декадах утримувалася тепла погода, яка сприяла активному пробудженню бульб картоплі в овочесховищах. В приватних овочесховищах тривають роботи щодо перебирання посадкового матеріалу бульб картоплі. Лабораторним аналізом встановлено наявність хвороб на бульбах ранніх і середньоранніх сортів картоплі.

Ураження бульб картоплі раннього сорту Повінь сухою гниллю становило 2% і звичайною паршею 1%. Ураження бульб картоплі середньораннього сорту Забава сухою гниллю становило 2%.


Результати  аналізу бульб картоплі станом на 21.01.2021 р

 



Сорт

Ура-

же-

но бульб,%

Уражено хворобами, %

Чор-на ніжка

Кіль-цева

гниль

Фіто-фто-роз

Фо-моз

Ризо-кто-ніоз

Зви-чайна парша

Су-

ха гниль

Мокра гниль

Повінь

3

-

-

-

-

-

1

2

-

Забава

2

-

-

-

-

-

-

2

-

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux