• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Щодо захворюваності тварин на сказ

БЕЗКОШТОВНО протягом 2020 року щеплено проти сказу великої рогатої худоби – 16189 (план щеплення - 14800), свині – 5, дрібної рогатої худоби – 1269 (план - 1000), коні – 7, собаки – 193896 (план - 179265), коти – 125884 (план - 116256). 

 Органи місцевого самоврядування, що опікуються епізоотичним благополуччям території на якій розташовані населені пункти, розробляють та виконують програму щодо зменшення кількості безпритульних тварин.

З метою розірвання ланцюгу передачі збудника від диких тварин користувачі мисливських угідь регулюють чисельність червоної лисиці в межах мінімальної кількості тварин на 1 га угідь, та проводять заходи з наявними безпритульними тваринами.

Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області протягом останніх 3 років проводить кампанію з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин повітряним та наземним шляхом, а також завдяки співпраці з органами місцевого самоврядування, Українським товариством мисливців та рибалок, Управлінням лісового господарства в Дніпропетровській області та іншими службами і відомствами спостерігається тенденція до зменшення випадків захворювання на сказ.

Останній випадок сказу який був зафіксований в с. Орлівщина Новомосковського району підтверджує необхідність виконання вищеперерахованих заходів з профілактики захворювання.

Домашня кішка на прогулянці мала контакт з дикою лисицею (була покусана), заразилася на сказ, в результаті чого тварина загинула.

Дніпропетровська регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби 6 січня 2021 року в звіті про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу підтвердила діагноз на сказ.

Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Новомосковській районній державній адміністрації були введені карантинні обмеження с. Орлівщина. Був затверджений план заходів з ліквідації вогнища сказу в с. Орлівщина та недопущення подальшого розповсюдження сказу в Новомосковському районі.

Протягом виконання заходів в неблагополучному пункті проведено щеплення 97 голів собак, 74 голів котів, 7 голів кіз та 2 голів великої рогатої худоби. Серед населення проводиться роз’яснювальна робота щодо профілактики сказу. В с. Орлівщина триває вакцинація сприятливого поголів’я проти сказу.

Власники тварин, які бажають БЕЗКОШТОВНО щепити своїх тварин проти сказу можуть звернутися до державних лікарень ветеринарної медицини, які обслуговують відповідну територію. Інформацію з переліком державних лікарень ветеринарної медицини в районах та містах Дніпропетровської області можна знайти на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області https://dp.dpss.gov.ua/.

Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області звертається до громадян з проханням в разі підозри захворювання тварин на сказ чи інше захворювання звертатись до дільничних лікарів або надавати інформацію Управлінню безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини  за телефоном: +380997231699.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux