• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 16 вересня 2021 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 16 вересня 2021 року о 15:06

Метеорологічні умови

     Перша половина другої декади вересня характеризувалась теплою та сухою погодою. Максимальна температура повітря підвищувалась до 29° тепла, мінімальна знижувалась до 10° тепла, середня складала 16° тепла.

Господарства області продовжують збирання врожаю кукурудзи, сої та соняшнику, розпочали посів озимої пшениці.

Шкідники озимої пшениці та озимого ріпаку

     Спостерігається живлення несправжніх гусениць ріпакового пильщика на посівах озимого ріпаку за середньої чисельності 0,3екз./м², максимально - 3 екз./м². Пошкоджено у середньому 1,5% рослин, максимально - 3%. За віковим складом несправжні гусениці І віку становили 70%, ІІ – 30%.

     Хрестоцвіті блішки продовжують шкодити на посівах озимого ріпаку. Заселено 63% обстежених площ, пошкоджено у середньому 3% рослин за середньої чисельності 1 екз./м².

     Триває поодинокий літ метеликів капустяної молі на посівах озимого ріпаку та шкодочинність гусениць. Заселено 57% обстежених площ посівів за середньої чисельності 1 гус./рослину при заселенні 2% рослин.

     Спостерігається поодинокий літ метеликів ріпакового білана та шкодочинність гусениць на посівах озимого ріпаку. У радіусі 25м налічено у середньому 1 метелика. Заселено 45% обстежених площ посівів за середньої чисельності 1 гус./рослину при заселенні 1,5% рослин.

     Хлібна жужелиця. На падалиці озимої пшениці триває відкладання яєць. Заселено 26% площ після озимої пшениці за середньої чисельності 0,2 екз./м², максимально – 2.

     Також на падалиці озимої пшениці та ячменю спостерігається літ шведської та гессенської мух, шкодочинність злакових попелиць, цикадок, на нижніх листках рослин виявлено ураження борошнистою росою та септоріозом.

      Клоп шкідлива черепашка перебуває у місяцях зимівлі. Заселено 66% обстежених лісосмуг. Середня чисельність складала 0,3 екз./м2, максимально - 3.

Багатоїдні шкідники

     На посівах озимого ріпаку, падалиці озимої пшениці та овочевих культурах продовжується шкодочинність гусениць озимої совки ІІ покоління. Середня чисельність гусениць – 0,2 гус./м², максимально – 2 гус./м². Віковий склад гусениць становить: ІІ віку - 73%, ІІІ – 27%.

     Завершується живлення гусениць бавовникової совки ІІ покоління на 18% обстежених площ посівів кукурудзи та 21% площ соняшнику за середньої чисельності 1 гус./качан при заселенні у середньому 2,5% качанів, максимально – 4% та 2% рослин соняшнику. За віковим складом гусениці У віку – 90%,УІ – 10%. Найближчим часом розпочнеться опускання гусениць шкідника у грунт залялькування та зимівлю.

     Триває живлення гусениць капустяної совки ІІ покоління на 2,5% рослин пізньої капусти, максимально – 5% за середньої чисельності 3 гус./рослину, максимально – 5. Віковий склад гусениць становить: ІУ віку – 34%, У – 61%, УІ – 5%.

     Завершується доживлення гусениць лучного метелика ІІ покоління та спостерігається літ метеликів ІІІ покоління на неорних земляхГусеницями заселено 5% обстежених площ посівів соняшнику та поодиноких рослин за середньої чисельності 0,1 екз./м², максимально – 1. Віковий склад гусениць становить: ІУ віку 75%, ІУ – 25%.

     Продовжується поодинокий літ метеликів, відродження та шкодочинність гусениць капустяного білана ІІІ покоління на рослинах пізньої капусти та озимого ріпаку. У радіусі 25 м налічено у середньому 1 метелика.

     Триває активне переміщення імаго та відкладання яєць саранових у місцях резервації (неорні землі, балки, толоки). Середня чисельність імаго складає 0,3 екз./м², максимально – 4, ворочків – 0,3 вор./м².

 Шкідники та хвороби кукурудзи, соняшнику та сої

     На посівах кукурудзи спостерігається опускання гусениць стеблового метелика у нижню частину стебла, де вони залишаться на зимівлю. Заселено 33% обстежених площ посівів кукурудзи, пошкоджено у середньому 3% рослин кукурудзи, максимально – 6% за середньої чисельності 1 гус./росл. За віковим складом гусениці У віку становили 100%.

     Гнилі (біла та сіра) на соняшнику уразили 8% обстежених площ, у середньому - 2% рослини, максимально – 4%, розвиток хвороби – 2%.

     Хворобою летюча сажка на кукурудзі уражено 4% площ, у середньому - 0,2% рослин, максимально – 1%.

     Пухирчастою сажкою уражено 16% обстежених площ посівів кукурудзи, у середньому - 0,3% рослин, максимально – 1%.

     При проведенні лабораторного аналізу 100 качанів кукурудзи виявлено, що бактеріозом та фузаріозом уражено 2% качанів, максимально - 5%.

Шкідники та хвороби овочевих культур

     Попелиці на капусті. Продовжується живлення попелиць на пізній капусті. Заселено 100% площ, уражено у середньому 7% рослин, максимально - 15% за середньої чисельності 2 кол./росл., максимально - 3 кол./росл.

     Слизистий бактеріоз капусти уразив у середньому 1,5% рослин, максимально – 2%, з розвитком хвороби - 1%.

Шкідники саду

     Яблунева плодожерка ІІІ покоління. Спостерігається вихід гусениць з плодів та переміщення їх під відсталу кору дерев, де і проходитиме їх зимівля. Заселено 7% дерев, у середньому пошкоджено 2,5% плодів, максимально – 4%.

     Каліфорнійська щитівка ІІ покоління. Триває відродження личинок-бродяжок, які залишаться на зимівлю. Заселено 24% дерев, середня чисельність складає 0,1 екз./погон.метр гілки, максимально - 1. Було пошкоджено у середньому 3,5% плодів, максимально – 7%.

     Гусениці білана жилкуватого та золотогузка утворюють зимові гнізда. Заселено 3% дерев за середньої чисельності 0,1 гус./погон.метр гілки, максимально – 1. Було пошкоджено у середньому 2% листя, максимально – 4%.

     Зелена яблунева попелиця. Заселено 100% дерев. Середня чисельність складає 1 кол./лист, максимально - 2 при заселенні у середньому 3,5% листя, максимально - 6%.

     Червоний плодовий кліщ. Заселено 84% дерев. Пошкоджено у середньому 8% листя, максимально – 22% за середньої чисельності 3 екз./лист, максимально – 5.

     Бурим плодовим кліщем заселено 16% дерев за середньої чисельності 2 екз./лист, максимально – 4. Пошкоджено у середньому 4,5% листя, максимально – 9%. Найближчим часом самки відкладатимуть яйця, які й залишаться на зимівлю.

Хвороби плодових культур

     Моніліальна плодова гниль на яблуні виявлена на 4% дерев, уражено у середньому 1,3% плодів, максимально – 3, розвиток хвороби - 2%.

     Парша на яблуні. Хворобою уражено 33% дерев, у середньому - 11% листя, максимально – 21%, із розвитком хвороби - 5%. Плодів уражено у середньому 5%, максимально – 9%. Розвиток хвороби - 5%.

     Борошниста роса на яблуні. Уражено 62% дерев, у середньому - 22% листя, максимально – 30%, розвиток хвороби - 7%.

     Кокомікоз сливи. Уражено 3% дерев, у середньому – 3,5% листя, максимально – 8%, розвиток хвороби – 2%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux