В Україні соняшник є однією з головних олійних культур. В порівнянні з іншими олійними культурами він дає найбільший вихід олії з одиниці площі. Насіння соняшнику сучасних сортів та гібридів містить 50-54% жиру з високими їстівними та смаковими якостями. Коли збирають соняшник? Збір будь-якої культури залежить від термінів визрівання, закінчення накопичення поживних елементів, особливостей осипання насіння. Для збільшення врожаю необхідно здійснювати організаційно-технічні умови, а саме: рівень вологості, який би дозволив зберігати його без додаткового просушування, забезпечення високої продуктивності комбайнів та сільськогосподарської техніки, мінімізація втрат врожаю.
Ознаки визрівання насіння
Характерна особливість вирощування усіх сортів соняшнику – нерівномірність визрівання. Фізична зрілість культури настає через 15 – 20 діб після завершення цвітіння центральної частини та проявляється пожовтінням тилової сторони кошика. З плином часу кількість жовтих соняшникових кошиків збільшується, частина з них набуває збиральної стиглості. Пізніше – кошики підсихають, а ті, що дозріли раніше – стають повністю сухими. Інші ознаки, які вказують на дозрівання соняшнику:
Терміни збору врожаю
Дуже важливо своєчасно почати збір врожаю. Збирати соняшник варто відразу після накопичення сухої речовини та олії у період фізіологічної зрілості насіння. Переваги збору врожаю на цій стадії:
До недоліків можна віднести високу ймовірність псування насіння через несвоєчасне доведення до кондиційних показників вологості, необхідність його штучної сушки. Інша точка зору щодо оптимального терміну збору культури виходить з того, що збирання врожаю варто починати при рівні вологості насіння 10 – 12%. Це забезпечує високу продуктивність праці аграрія та дозволить поставляти насіння у комбайні до пунктів зберігання чи переробки. Але при надмірному висиханні насінини швидко обсипаються, до того ж цьому сприяють збиральні елементи комбайнів.
Десикація соняшника
Передзбиральна десикація культури – важлива умова отримання гідного врожаю, яка дозволить прискорити збирання та отримати повністю сухе насіння. Також її виконання дозволить розпочати збір насіння раніше на 5 – 10 днів. Справа в тому, що при збиранні вологого насіння, комбайн не зможе повністю обмолотити сиру масу, тож втрати неминучі. Десикація ж дозволяє не тільки просушити культуру і мінімізувати обсипання насіння, але й знищити бур’яни. Основні переваги десикації соняшника:
Наслідки пізнього збирання соняшнику
Якщо розпочати збирання культури запізно, не дотримуватися оптимальних термінів збору, то обов’язково втрачається частина врожаю до 2 – 3 ц/га. Це обумовлено тим, що найбільш зрілі та крупні насінини у кошику осиплються, а маса тих, що залишаться у кошику, зменшиться. Перестоювання безпосередньо впливає на показники олійності: вони знижуються на 2,5 – 3%. Інші негативні наслідки перестою соняшнику на полі:
Це важливо! Соняшникова олія з високим кислотним числом є непридатною для споживання та може використовуватися тільки у якості технічної.
Обробка насіння соняшника після збору врожаю
Після збору соняшнику треба направляти його насіння на подальшу обробку. Вологі та сирі насінини слід обробляти якомога швидше. Спочатку соняшник очищують від сторонніх крупних домішок та пилу. Для цього застосовуються сепаратори, що оснащені ситами діаметром 10 – 15 мм. Потім чисті насінини культури зважують та направляють в силос елеватора або на склад для подальшого зберігання. Часто виникає необхідність додаткового охолодження соняшнику, для чого використовується активне вентилювання приміщення та перемішування насіннєвої маси. Якщо насінини після збору врожаю вологі та сирі, важливо їх досушити. Для сушки використовуються шахтні та рециркуляційні сушарки, інколи барабанні сушарки.