• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 27 травня 2021 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 27 травня 2021 року о 08:25

     Метеорологічні умови

     У третій декаді травня переважала тепла з опадами погода.  Середньодекадна температура повітря становила 17,2º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 27° тепла, поверхня ґрунту в цей час прогрівалась до 50° тепла. Мінімальна температура повітря  знижувалась до 10° тепла, поверхня ґрунту охолоджувалась до 9º тепла.

     Сума опадів за ІІІ декаду по області була різною та склала від 1 до 25 мм. Агрометеорологічні умови для росту та розвитку с/г культур були сприятливі. Умови для проведення польових робіт добрі. Стан посівів на даний час добрий.

     Шкідники та хвороби озимої пшениці, озимого ріпаку, ярого ячменю, гороху 

     Клоп черепашка. Продовжується заселення посівів зернових колосових культур та переселення шкідника всередину поля. Заселено 57% обстежених площ за середньої чисельності на крайових смугах 0,2 екз./м², максимально - 2 екз., усередині полів виявлені поодинокі екземпляри. Найближчим часом очікується відкладання яєць клопом черепашкою.

     Пшеничний трипс. Заселено 64% обстежених площ посівів озимої пшениці, середня чисельність на рослину - 2 екз. при заселенні у середньому 4% рослин.

     Продовжується живлення, спарювання, відкладання яєць та шкодочинність личинок хлібної п’явиці на посівах озимих зернових та ярих культур. Заселено 45% обстежених площ посівів озимої пшениці та 63% ярого ячменю. Середня чисельність імаго – 0,5 екз./м², максимально – 2, личинок – 0,2 лич./м². Пошкоджено у середньому 2,5% рослин, максимально - 5%.

     Триває заселення посівів гороху гороховим зерноїдом. На 10 п.с. налічується у середньому 1, максимально - 2 екз., заселено 59% обстежених площ посівів гороху.

     Розпочалось відродження личинок ріпакового насіннєвого прихованохоботника. Заселено 47% обстежених площ посівів озимого ріпаку за середньої чисельності 3 лич./рослину, максимально - 5 лич./росл. Заселено та пошкоджено у середньому 3% рослин, максимально - 5%.

     Триває харчування личинок стеблового прихованохоботника. Заселено 45% обстежених площ посівів озимого ріпаку. Середня чисельність личинок - 1 лич./листок, максимально - 3. Заселено та пошкоджено у середньому 2% рослин, максимально - 4%.

     Завершується живлення личинок ріпакового квіткоїда, найближчим часом очікується їх залялькування у поверхневому шарі грунтуЗаселено 28% обстежених площ, у середньому - 3% рослин за середньої чисельності личинок 1 екз./квітку при заселенні у середньому 2% рослин та 3% квіток, максимально - 5.

     Мінлива з опадами (на більшій території області) погода ІІІ декади травня була сприятливою для поширення хвороб сільськогосподарських рослин.

     Борошнистою росою уражено 42% обстежених площ посівів озимої пшениці, у середньому – 3% рослин, максимально - 7%. Розвиток хвороби – 0,2%.

     Септоріоз. Уражено 32% обстежених площ посівів озимої пшениці, у середньому 2% рослин, максимально – 4%, з розвитком хвороби - 0,2%.

     Бура листкова іржа. Уражено 17% обстежених площ посіву озимої пшениці, у середньому - 1% рослин, максимально - 2%. Розвиток хвороби - 0,1%.

     Гельмінтоспоріоз на посівах ярого ячменю. Уражено 8% обстежених площ, у середньому - 0,5% рослин, максимально - 2% (у загущених посівах), розвиток хвороби - 0,1%.

     Борошниста роса та септоріоз уразили близько 40% обстежених площ посівів ярого ячменюу середньому – 1,5% рослин, максимально - 3%. Розвиток хвороби - 0,2%.

     Пероноспорозом на посівах озимого ріпаку уражено 38% обстежених площ, у середньому - 2% рослин, максимально - 4%. Розвиток хвороби – 0,2%.

     Альтернаріозом уражено 27% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому - 1,5% рослин, максимально - 3%, з розвитком хвороби - 0,1%.

     Багатоїдні шкідники

     Триває літ метеликів озимої та капустяної совок. За добу у пастці налічувалось у середньому 2 метелики. У наступній декаді очікується відкладання яєць у посівах соняшнику, кукурудзи та овочевих культурах.

     Триває шкодочинність піщаного мідлякаЗаселено 51% обстежених площ сходів кукурудзи та соняшнику. Середня чисельність - 0,3 екз./м², максимально - 2 екз. Пошкоджено у середньому 2% рослин у слабкому ступені.

     Білан ріпаковий. На неорних землях триває літ метеликів. У радіусі  25 м налічено у середньому 1 метелика, максимально - 2.

     Саранові. У місцях резервації (неорні землі, балки, толоки) триває відродження личинок шкідника. За віковим складом личинки І віку становлять 75%, ІІ – 25%.

     Шкідники овочевих культур

     Колорадський жук. На рослинах картоплі та томатів триває живлення, спарювання та відкладання яєць шкідником. Середня чисельність імаго - 1 екз./росл., максимально - 4 екз., яйцекладок - 1 екз./росл.  при заселенні у середньому 3% рослин.

     Триває шкодочинність хрестоцвітих блішок на рослинах капусти. Заселені всі площі, пошкоджено у середньому 6% рослин за середньої чисельності 2 екз./росл.

     На рослинах капусти триває літ капустяної молі та відкладання яєць. На 10 кроків налічено у середньому 1 метелика. Відродження гусениць очікується найближчими днями.

     Шкідники саду 

     Яблунева плодожерка. Триває літ, парування та відкладання яєць метеликами І покоління. За добу у пастці налічується у середньому 5 метеликів, максимально – 10 метеликів. У поточному році очікується розтягнутий період розвитку шкідника, оскільки утримуються нестабільні погодні умови з коливаннями температур. За температури повітря нижче 15º тепла літ та відкладання яєць припиняються.

     Триває літ вишневої мухи у черешневих садах. За добу у пастці із солодкої води налічується 9 мух, максимально - 16 мух. Літ вишневої мухи може тривати протягом 30 днів, у зв’язку з цим період розвитку шкідника буде розтягнутий.

     Розпочався літ метеликів сливової плодожерки І покоління. За добу у пастці налічується у середньому 3 метелики, максимально – 6 метеликів.  

     Сірий бруньковий довгоносик. Розпочалося відродження личинок. Шкідником заселено 64% плодових дерев. Середня чисельність жуків складала 2 екз./дерево, максимально - 4 екз./дерево, чисельність личинок на даний час поодинока. Пошкоджено у середньому 3,7% листя, максимально - 8%.

     Триває шкодочинність личинок яблуневого квіткоїда на 77% дерев . У середньому пошкоджено 2,5% суцвіть, максимально - 5% за середньої чисельності 1 личинка/квітку, максимально – 2 личинки/квітку. У наступній декаді очікується залялькування личинок.

     Гусениці білана жилкуватого та золотогуза перебувають у залялькованому стані.  Заселено 2 - 3% дерев із середньою чисельністю 0,1 лял./погон.метр гілки, максимально – 2.

     Триває шкодочинність личинок зеленої яблуневої попелиці на 68% дерев. Середня чисельність складає 3 екземпляри/лист, максимально - 5 екземплярів/лист при заселенні 6% листя, максимально - 10%.

     Червоногалова попелиця. Личинки шкодочинять на 35% дерев за середньої чисельності 4 екземпляри/лист, максимально - 6 екземплярів/лист при заселенні 4% листя, максимально - 8%.

     Продовжується живлення личинок вишневої попелиці. Заселено 31% дерев черешні за середньої чисельності 3 екземпляри/лист, максимально - 5 екземплярів/лист при заселенні 5% листя, максимально - 9%.

     Гусениці розаної листокрутки шкодять на 8% дерев, пошкоджено у середньому 2% листя, максимально – 4% із середньою чисельністю 1 гусениця/лист.

     Яблунева міль. Гусениці продовжують живлення листям. Заселено 32% дерев, пошкоджено у середньому 1,5% листя, максимально - 3% за середньої чисельності 0,1 гус./погон.метр гілки, максимально – 1.

     Кільчастий та непарний шовкопряди. Триває живлення гусениць. Шкідника виявлено на 2% дерев за середньої чисельності 0,1 гус./погон.метр гілки, максимально – 2. Пошкоджено у середньому 1,2% листя, максимально - 2%.

     Червоний плодовий кліщ. Відроджені личинки виявлені на 78% дерев. Заселено та пошкоджено у середньому 1,5% листя, максимально – 4%, середня чисельність личинок складає 2 лич./лист, максимально – 3 лич./лист. За встановлення жаркої погоди очікується збільшення шкодочинності кліщів.

     Бурий плодовий кліщ. Личинки живляться на 13% дерев за середньої чисельності 2 лич./лист, максимально – 4 лич./лист. Заселено та пошкоджено у середньому 1,2% листя, максимально – 3%.

     Хвороби плодових культур

     Прохолодна та волога погода у другій половині ІІІ декади травня, зниження температури повітря до 13º тепла сприяли поширенню плодових хвороб.

     Борошниста роса на яблуні. Виявлено поширення хвороби  на інші дерева. Хворобою уражено  28% дерев. Уражено у середньому 4% листкових розеток, максимально – 7%, розвиток хвороби - 0,1%.

     Парша на яблуні. Хвороба виявлена на 4% дерев. Уражено у середньому 2% листя, максимально –5%, із розвитком хвороби - 0,1%.

     Кучерявість листя персика. Спостерігається поширення хвороби. Уражено 22% дерев, листя уражено у середньому 4%, максимально - 11%, із розвитком хвороби - 0,2%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux