• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Кнемідокоптоз

     Кнемідокоптоз (Knemidocoptosis), або «вапняна нога» - у курей викликається проникненням під шкіру лап кліща сімейства Sarcoptidae, роду Knemidocoptes. Ці кліщі паразитують під роговими щитками неопереної частини ніг птиці, безпосередньо в шкірному епідермісі. Кліщ Knemidocoptes mutans має округлу форму і сіро-жовтий колір.

     Кращою сферою для розвитку кліща є вологе і тепле середовище. У теплу пору року дозрівання личинок у тілі птаха проходить за період від 21 до 30 днів, а взимку може сповільнитися до декількох місяців. Кліщ може вразити птицю в будь-якому віці.

     Кліщ робить на неоперених ділянках ноги мікротріщини, через які потрапляє під шкіру і висаджує там личинок. Хвороба супроводжується сильним свербінням. Особливо активна життєдіяльність кліща в нічний час. Кнемідокоптоз є заразним і швидко передається іншим птахам. У даний час коростяний кліщ в основному реєструється у курей, вирощуваних на невеликих фермах і в приватних присадибних господарствах.

     Для людини хвороба безпечна.

     Поширенню захворювання сприяє сира і брудна підстилка в курнику, погана вентиляція, брудні годівниці й поїлки. Зараженню всього поголів’я сприяють півні, які кнемідокоптозом хворіють частіше й інтенсивніше, ніж кури. Кліщі здатні жити поза організмом птиці протягом 3-4 діб, тому з успіхом зберігаються на всіх поверхнях, до яких торкалася заражена курка. Джерелом зараження може стати навіть господар птахів, оскільки кліщ може жити на його тілі та одязі.

     Позбутися хвороби без застосування спеціальних препаратів практично неможливо. Вбити кліща можна тільки при правильній обробці лап, дотриманні інтервалів між обробками. Успіх лікування захворювання залежить від своєчасності вжитих заходів та ефективності засобів. Препарати наносяться безпосередньо на лапи хворої птиці протягом декількох днів. Для повного позбавлення від паразита необхідно провести повторне лікування через 5-8 днів. Якщо захворювання запущене, вилікувати його практично не вдається.

     Кнемідокоптоз викликає важкі наслідки для організму птиці. Проникаючи в шкіру, кліщ розмножується, отруюючи організм курей продуктами своєї життєдіяльності. Але процес не обмежується розвитком у шкірі. Поступово уражаються суглоби птиці, які опухають і деформуються. Потім відбувається втрата фаланг пальців лап. Після лікування курей необхідно провести обробку всіх поверхонь пташника і дезінфекцію курника. Підстилка в курнику повністю очищається і спалюється. Стіни та підлогу необхідно побілити вапном або п’ятипроцентним розчином креоліну. Досвідчені птахівники рекомендують замінити або пропалити паяльною лампою всі дерев’яні поверхні всередині пташника, оскільки в мікротріщинах зберігаються личинки кліща. При своєчасному початку лікування позбутися коростяного кліща на ногах у курей в домашніх умовах цілком можливо.

     Профілактика полягає в утриманні хліва в чистоті, недопущенні створення вологого мікробного середовища, періодичній заміні інвентарю та огляді стада.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux