• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Поради тим, хто збирається встановити або замінити газове обладнання

Чи потрібно повідомляти газове господарство про заміну газового обладнання на аналогічне?

     Якщо ви хочете замінити газове обладнання на аналогічне, навіть якщо його потужність та місце розташування не змінюється, вам необхідно обов’язково звернутися в Центр обслуговування клієнтів ТОВ «Дніпропетровськгаз збут». Спеціалісти виконають всі роботи та оформлять необхідні документи.

У випадку заміни газового обладнання без участі спеціалізованого підприємства та оформлення відповідної документації ТОВ «Дніпропетровськгаз збут» зобов’язаний відключити вас від системи газопостачання (п. 5.7 Правил безпеки систем газопостачання).

Поради тим, хто збирається встановити або замінити газове обладнання

    Для правильного вибору обладнання зверніться за консультацією до ТОВ «Дніпропетровськгаз збут». Ви можете зателефонувати або звернутись особисто в Центр обслуговування клієнтів. Отримати консультацію можна також скориставшись Особистим кабінетом (кожен авторизований користувач сайту має можливість поставити запитання).

    Акт перевірки димових і вентиляційних каналів можна отримати в спеціалізованій організації, яка має відповідний дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки.

    Якщо ви маєте намір залучити до виконання робіт з реконструкції системи газопостачання іншу організацію (не ПАТ «Криворіжгаз»), вам необхідно переконатися в тому, що дана організація має ліцензію на господарську діяльність, пов’язану із створенням об’єктів архітектури (за переліком робіт згідно з додатком), та дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки.

    Якщо ви маєте намір залучити до виконання робіт з реконструкції системи газопостачання іншу організацію (не ТОВ «Дніпропетровськгаз збут»), вам необхідно переконатися в тому, що дана організація надала йому всі необхідні документи для підключення до газових мереж (у залежності від виду робіт, що виконуються), а саме:

  • акт приймання в експлуатацію газифікованого об’єкту;
  • акт демонтажу газового обладнання;
  • акт приймання газового лічильника.

     Увага! Підключення до діючої системи газопостачання та пусконалагоджувальні роботи може проводити тільки ТОВ «Дніпропетровськгаз збут».

Встановлення або заміна газового обладнання

     Відповідно до Правил безпеки систем газопостачаннязаміна газового обладнання виконується за заявою власника (орендаря/наймача) до газорозподільного підприємства суб’єктом господарювання, який має дозвіл на виконання зазначених робіт, виданий центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.

     Заміна обладнання оформлюється ескізом у разі заміни газового обладнання без зміни функціонального призначення, потужності та системи димовідведення. В інших випадках - з оформленням виконавчо-технічної документації.

     Документи щодо заміни газового обладнання передаються до архіву газорозподільного підприємства.

     Процедура та час виконання монтажних робіт для кожного випадку різні.

Як вибрати газове обладнання?

     До комплексу обладнання, призначеного для використання природного газу, входять газові плити, водонагрівачі проточні газові, опалювальні котли, а також газові конвектори.

     Газове обладнання необхідно вибирати, виходячи з потреб споживача, параметрів приміщення, технічних умов (ТУ) і наявності сертифікованого в Україні газового обладнання.

     На першому етапі потрібно замовити в газопостачальної компанії технічні умови. ТУ враховують об'єм приміщення, розташування майбутнього газового обладнання та інші нюанси, які необхідні для безпечного користування газовими приладами.

     На підставі ТУ розробляється проєктна документація, в якій вказуються параметри газових приладів, які потрібно придбати. Для цього необхідно звернутись у Центр обслуговування клієнтів ТОВ «Дніпропетровськгаз збут».

Газові плити

     Обираючи газову плиту, потрібно врахувати дизайн обладнання, а також висоту (від підлоги до стелі ) і об'єм кухні. Висота приміщення повинна бути не менше 2,2 м, а обсяг - від 8 м куб. Так, для встановлення газової плити з 2 конфорками потрібно не менше 8 м куб., з 3- конфорками - 12 м куб. з 4-ма - 15 м куб.

     При покупці газової плити рекомендуємо вибирати модель з газ - контролем (якщо згасне конфорка, подачу газу буде заблоковано) і щоб при цьому системою захисту були оснащені й верхні конфорки, і духова шафа.

     Більшість сучасних плит оснащені функцією «захист від дітей», яка може тимчасово заблокувати роботу приладу (поки батьків немає вдома).

Опалювальні газові прилади

     Вибираючи опалювальні газові прилади (водонагрівачі, котли) з відводом продуктів згоряння в димохід або через зовнішню стіну, слід пам'ятати, що їх можна встановлювати тільки в кухні, нежитловому приміщенні або в котельні.

     У житлових приміщеннях можна встановлювати опалювальний прилад - конвертор з відводом продуктів згоряння через зовнішню стіну.

     При виборі котла, насамперед, потрібно визначити, які функції він має виконувати. Якщо вам потрібно лише опалювати приміщення, можна вибрати одноконтурний котел. Якщо ж потрібен ще й підігрів води - двоконтурний котел необхідної потужності.

Як себе убезпечити?

     Установка газового обладнання повинна здійснюватися тільки співробітниками підприємства, у якого є ліцензія та дозвіл на такий вид діяльності.

Будьте обережні: неякісне або таке, що не відповідає проєкту газове обладнання, а також його установка без узгодження з газовим господарством можуть стати причиною нещасного випадку (отруєння чадним газом) або аварійної ситуації.
     Через порушення при установці приладів (самовільне встановлення; встановлення приладів запрошеними особами, які не мають відповідних дозволів), ваші прилади можуть відключити від газопостачання.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux