• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 4.05.2023 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 04 травня 2023 року о 12:50

Метеорологічні умови

     У третій декаді квітня та на початку першої декади травня спостерігалась прохолодна з істотними опадами погода. Середньодекадна температура повітря виявилась на 1,1° нижче за середню багаторічну і становила 11,0º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 21,4° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 35° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 2,6° тепла, поверхня ґрунту охолоджувалась до 2º тепла.

     Сума опадів за декаду склала 38 мм, або 317% норми . Агрометеорологічні умови для росту та розвитку с/г культур були задовільні. Стан посівів на даний час добрий.

 Фенологія культур

     Озима пшениця – вихід у трубку;

     озимий ріпак –цвітіння;

     ярий ячмінь – 3-й листок;

     горох – гілкування;

     яблуня – цвітіння;

     абрикос, персик, вишня, черешня – ріст зав’язі.

 Шкідники та хвороби озимих культур

     Прохолодна та дощова погода, що спостерігалась у третій декаді квітня та у перші дні травня, стримувала масове живлення більшості шкідників сільськогосподарських культур. Але стрімке наростання ефективних температур, що спостерігається з 3 травня сприятиме активізації шкідників.

     Клоп черепашка. Жуки перебувають на листовій поверхні у лісосмугах. Переліт жуків на крайові смуги посівів озимої пшениці поки що не спостерігається, але очікується найближчим часом за умов встановлення теплої погоди.

     На посівах зернових колосових культур хлібними блішками  заселено 46% обстежених площ. Середня чисельність - 0,5 екз./м², максимально - 2 екз./м² (на крайових смугах). Пошкоджено у середньому 2% рослин, максимально - 4%.

     Триває парування та розпочалось відкладання яєць червоногрудої п’явиці. Заселено 32% обстежених площ посівів озимої пшениці. Середня чисельність - 0,2 екз./м², максимально - 1. Пошкоджено у середньому 0,5% рослин, максимально - 1%.

     Цикадки шкодять на 15% обстежених площ посівів озимої пшениці. На 100 п.с. налічено у середньому 2 екземпляри цикадок. Пошкоджено 0,5% рослин.

     Розпочалось відкладання яєць злакових мух на посівах ярого ячменю. Середня чисельність на 100 п.с. складала: шведської мухи – 5 екземплярів, максимально - 10, гессенської -– 4 екземпляри, максимально - 8. Заселено 100% обстежених площ.

     Ріпаковий насіннєвий прихованохоботник. Спостерігається парування, заселено 45% обстежених площ посівів озимого ріпаку за середньої чисельності 1 екз./росл., максимально - 2 екз./росл. Заселено та пошкоджено у середньому 2% рослин, максимально - 4%.

     Триває відкладання яєць капустяного стеблового прихованохоботника.  Заселено 40% обстежених площ посівів озимого ріпаку. Середня чисельність складає 1 екз./росл., максимально - 2. Заселено та пошкоджено у середньому 2% рослин, максимально - 4%.

     Ріпаковий квіткоїд. Розпочалось відкладання яєць шкідником на посівах озимого ріпаку. Заселено 48% обстежених площ, 2% рослин - за середньої чисельності 1 екз./росл. Найближчим часом очікується відкладання яєць.

     Дещо знизилась чисельність оленки волохатої на посівах  озимого ріпаку, заселено 100% площ, у середньому -2% рослин (переважно на крайових смугах), середня чисельність - 1 екз./росл., максимально - 3.

     На посівах озимого ріпаку спостерігається літ та розпочалось відкладання яєць капустяної молі.

     Білокрилкою заселено 1,5% рослин за середньої чисельності 1 екз./росл.

     Хрестоцвіті блішки шкодять на всіх обстежених площах посіву озимого ріпаку за середньої чисельності 1 екз./росл. при заселенні 2% рослин, максимально – 4%.

     Прохолодна та волога погода сприяє збільшенню уражених рослин та площ хворобами сільськогосподарських рослин.

     Борошнистою росою уражено 42% обстежених площ, у середньому – 2,5% рослин, максимально - 7% (на крайових смугах). Розвиток хвороби - 2%.

     Септоріозом уражено 37% обстежених площ, у середньому – 2% рослин, максимально - 4%, розвиток хвороби - 1%.

     Кореневі гнилі виявлені на 7% обстежених площ, уражено у середньому 0,5% рослин, максимально - 1%.

     Пероноспорозом на посівах озимого ріпаку уражено 40% обстежених площ, у середньому - 2% рослин, максимально - 5%. Розвиток хвороби – 2%.

     Альтернаріозом уражено 35% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому - 2% рослин, максимально - 4%, з розвитком хвороби - 2%.

     Бактеріозом коренів уражено 9% обстежених площ посівів, у середньому - 0,5% рослин, максимально - 2%. Розвиток хвороби – 1%.

Шкідники ярих культур

     Триває шкодочинність імаго піщаного мідляка, південного сірого та бульбочкового довгоносиків на посівах гороху . Середня чисельність складала: піщаного мідляка - 0,2 екз./м², південного сірого та бульбочкового довгоносиків - 0,3 екз./м², максимально - 2 екземпляри. Пошкоджено у середньому 1,5% рослин.

     На посівах гороху у південних районах області виявлені поодинокі екземпляри горохового зерноїда. Погодні умови не сприяють активізації шкідника.

 Шкідники овочевих культур

     На неорних землях спостерігається поодинокий літ метеликів капустяного білана.

     У південних районах області триває шкодочинність колорадського жука на рослинах ранньої картоплі та томатів. Заселено 2% рослин за середньої чисельності 1 екз./росл.

     На рослинах ранньої капусти у приватному секторі триває харчування хрестоцвітих блішок. Заселені всі площі, пошкоджено у середньому 4% рослин за середньої чисельності 1 екз./росл.

     На рослинах ранньої капусти розпочалось відкладання яєць капустяної молі. Яйцекладки поодинокі.

 Шкідники саду

     Прохолодна та волога погода дещо стримує активність садових шкідників, але спостерігається збільшення заселених дерев та пошкодження листових поверхонь та квіток на плодових деревах.

     Сірий бруньковий довгоносик. Триває активне живлення жуків молодим листям у кроні дерев. Заселено 74% дерев за середньої чисельності 3,5 екз./дер., максимально – 6. Пошкоджено у середньому 1,3% листя, максимально – 4%. Найближчим часом, за сприятливих погодних умов, очікується початок спарювання жуків.

     Жуки яблуневого квіткоїда продовжують пошкоджувати молоде листя. Заселено 77% дерев, середня чисельність – 3,0 екз./дер., максимально – 5. Пошкоджено у середньому 1,5% листя, максимально – 3%. Відмічено початок відродження личинок та виявлено поодинокі пошкодження квіток.

     Гусениці кільчастого та непарного шовкопрядів живляться листям. Виявлено збільшення заселених дерев до 5 - 6%. Середня чисельність гусениць складає 1 гус./п.м.г., максимально – 2. Пошкоджено у середньому 1% листя, максимально – 2%.

     При обстеженні плодових дерев виявлено, що гусениці білана жилкуватого та золотогуза активно живляться листям у кроні дерев. Заселено 4 - 5% дерев. Середня чисельність гусениць складає 1,2 гус./п.м.г., максимально – 2. Пошкоджено у середньому 1,5% листя, максимально – 2%.

     Гусениці яблуневої та сливової плодожерки перебувають у стадії залялькування. Заселено 4 - 20% дерев за середньої чисельності 3,9 лял./дер., максимально – 6.

     Триває шкодочинність гусениць розаної листокрутки. Пошкоджене листя (згорнене у трубочку) виявлене на  18% дерев. Пошкоджено у середньому 1,5% листя, максимально – 3% із середньою чисельністю 1 гус./лист.

     На початку І декади травня, у сонячні дні, виявлено початок льоту яблуневого пильщика. Літ не активний, прохолодна погода стримує масовий виліт шкідника.

     Розпочалося відродження личинок зеленої яблуневої попелиці. На даний час личинки виявлені на 11% дерев за середньої чисельності 1 колонія/лист, максимально – 2, але, враховуючи зимовий запас шкідника, заселеність дерев очікується більшою.

     Червоногалова попелиця. Відроджені личинки виявлені на 8% дерев за середньої чисельності 1 колонія/лист, максимально – 2.

     Триває відродження личинок вишневої попелиці. На даний час личинки виявлені на 7% дерев за середньої чисельності 1 колонія/лист, максимально – 2.

     Упродовж декади очікується масове відродження та шкодочинність усіх видів попелиць.

Хвороби плодових культур

     Затяжні дощі та прохолодна погода весняного періоду поточного року спричинили спалах та швидке поширення хвороб на плодових культурах.

     Борошниста роса на яблуні. Хвороба виявлена майже на всіх обстежених деревах. Уражено у середньому 8% листкових розеток, максимально – 14%, розвиток хвороби - 3%.

     Хвороба  кучерявість листя персика уразила 52% дерев, у середньому уражено 18% листя, максимально – 40%, розвиток хвороби - 5%.

     Набула широкого поширення і хвороба моніліоз кісточкових на абрикосі, вишні, черешні. Уражено у середньому 19% дерев абрикоса та 23% молодих пагонів на них (спостерігається їхнє засихання). Хвороба уразила 8% черешневих дерев, де також спостерігається засихання молодих пагонів.

     Господарства, які займаються садівництвом, оповіщені щодо необхідності проведення захисних заходів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux