• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 22 вересня 2022 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 22 вересня 2022 року о 11:24

Метеорологічні умови

     Друга декада вересня характеризувалась прохолодною та дощовою погодою. Середньодекадна температура повітря становила +12ºС, максимальна температура підвищувалась до 27° тепла, мінімальна знижувалась до 4° тепла. Сума опадів склала 45 мм.

Фенологія культур

     Соняшник – збирання;

     кукурудза – збирання;

     яблуня – дозрівання та збирання плодів;

     озимий ріпак – розетка;

     озима пшениця – посів – сходи.

Шкідники озимої пшениці та озимого ріпаку 

     На посівах озимого ріпаку продовжується живлення несправжніх гусениць ріпакового пильщика. Заселено 76% обстежених площ, середня чисельність складає 0,3 екз./м², максимально – 3 екз./м². Пошкоджено у середньому 1,5% рослин, максимально – 4%. За віковим складом несправжні гусениці ІІ віку становили 53%, ІІІ – 47%.

     На посівах озимого ріпаку виявлена шкодочинність ріпакового листоїда, розпочалось парування, найближчим часом очікується відкладання яєць у поверхневий шар ґрунту, які й залишаться на зимівлю. Заселено 34% обстежених площ посівів озимого ріпаку. Середня чисельність імаго – 0,2 екз./м², максимально – 1.

     Білокрила продовжує живлення на рослинах озимого ріпаку. Заселено 20% обстежених площ за середньої чисельності 2 екз./росл., максимально –
3 екз. Пошкоджено у середньому 1,5% рослин, максимально – 4%.

     Триває шкодочинність хрестоцвітих блішок на посівах озимого ріпаку. Заселені всі обстежені площі за середньої чисельності 1 екз./м2, максимально – 3. Пошкоджено у середньому 3,5% рослин, максимально – 6% у слабкому ступені.

     Гусенці капустяної молі заселили 45% обстежених площ посівів озимого ріпаку. Середня чисельність складає 1 гус./росл. Пошкоджено у середньому 1% рослин, максимально – 3% у слабкому ступені.

     Ріпаковий білан. Гусениці виявлені на 35% обстежених площ посівів озимого ріпаку за середньої чисельності 1 гус./рослину, максимально – 2 при заселенні 1% рослин. За віковим складом гусениці І віку становили 12%,
ІІ – 80%, ІІІ – 8%.

     Через дощову погоду спостерігається слабкий літ злакових мух на сходах озимої пшениці.

     На падалиці та сходах озимої пшениці (посіяної по стерньових попередниках) розпочалось відродження та шкодочинність личинок хлібної жужелиці, на цей час чисельність їх незначна.

     Клоп шкідлива черепашка перебуває у місцях зимівлі. Заселено 60% обстежених лісосмуг. Середня чисельність складала 0,3 екз./м2,
максимально – 4.

Багатоїдні шкідники

     Завершується шкодочинність гусениць лучного метелика ІІІ покоління, середня чисельність – 0,3 гус./м², максимально – 1. Заселено 100% обстежених площ посівів багаторічних трав та 28% площ озимого ріпаку. За віковим складом гусениці ІV віку становили 65%, У – 35% Пошкоджено у середньому 1,5% рослин, максимально – 3% на крайових смугах посівів.

     Гусениці бавовникової совки ІІІ покоління живляться на овочевих культурах (пізня капуста) за середньої чисельності 1 гус./росл., максимально – 2, заселено незначний відсоток рослин. За віковим складом гусениці ІІ віку складали 70%, ІІІ – 30%.

     На посівах озимого ріпаку та овочевих культурах продовжується шкодочинність гусениць озимої совки ІІ покоління. Середня чисельність –
0,2 гус./м², максимально – 2. Віковий склад гусениць: ІІ віку – 52%, ІІІ – 48%. Пошкоджено 1% рослин.

     Саранові. У місцях резервації середня чисельність ворочків – 0,6 вор./м², максимально – 7.

Хвороби соняшнику та кукурудзи

     Волога погода, яка спостерігалась у ІІ декаді вересня сприяла розвитку та поширенню хвороб на сільськогосподарських посівах

     Біла та сіра гниль на соняшнику. Уражено 10% обстежених площ, 1,5% кошиків. Розвиток хвороби – 2%. 

     Пухирчаста сажка на кукурудзі. Уражено 7% обстежених площ, рослин уражено у середньому 0,5%, максимально – 2%.

     Летюча сажка. Хворобою уражені поодинокі рослини на 3% обстежених площ посіву кукурудзи.

     Хворобою бактеріоз та фузаріоз на кукурудзі уражено 15% обстежених площ, у середньому 2% качанів, розвиток хвороби – 4%.

Шкідники овочевих культур

     Колорадський жук знаходиться в нижніх шарах ґрунту. За попередніми даними осінніх ґрунтових розкопок, середня чисельність шкідника на полях після картоплі – 2,6 екз./м2, максимально – 4 екз. (приватні ділянки).

 Шкідники та хвороби плодових

     Яблунева плодожерка ІІІ покоління. Завершується вихід гусениць з плодів та триває їх переміщення під відсталу кору, де у павутинних коконах проходитиме їх зимівля.

     Каліфорнійська щитівка ІІ покоління. Відроджені личинки І та ІІ віку залишаться під щитками для подальшої зимівлі. Заселено 29% дерев, середня чисельність складає 0,2 екз./погон.м гілки, максимально – 1.

     Гусениці білана жилкуватого та золотогуза  утворюють зимові гнізда, де залишаться на зимівлю. Заселено 4% дерев за середньої чисельності
0,2 гус./погон.м гілки, максимально – 1.

     Зелена яблунева попелиця. Розпочалось відкладання яєць, які і залишаться на зимівлю. Заселено 88% дерев. Середня чисельність складає
1 екз./лист, максимально – 2 при заселенні у середньому 2% листя,
максимально – 5%.

     Триває відкладання яєць червоного та бурого плодових кліщів, які і залишаться на зимівлю. 

     Червоним плодовим кліщем заселено 91% дерев, середня чисельність складає 2 екз./лист, максимально – 4.

     Бурим плодовим кліщем заселено 20% дерев, середня чисельність складає 1 екз./лист, максимально – 2.

     Плодова гниль на яблуні. Уражено 10% дерев, у середньому – 2,5% плодів, максимально – 4%, розвиток хвороби – 6%.

     Хворобою парша на яблуні уражено 28% дерев, у середньому – 10% листя, максимально – 18%, із розвитком хвороби – 5%. Плодів уражено у середньому 4,5%, максимально – 10%, із розвитком хвороби – 5%.

     Кокомікоз сливи. Уражено 7% дерев, у середньому – 5% листя, максимально – 10%, із розвитком хвороби – 6%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux