• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 15 вересня 2022 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 15 вересня 2022 року о 09:21

Метеорологічні умови

     Погодні умови першої та початку другої декади вересня характеризувалися прохолодною з недобором опадів погодою. Середньодекадна температура повітря становила +14,4ºС, що на 3,4° нижче за середню багаторічну. Максимальна температура повітря підвищувалась до 24,8° тепла, мінімальна температура повітря знижувалась до 2° тепла, поверхня ґрунту охолоджувалась до 1º тепла. На висоті 2 см. від поверхні ґрунту спостерігались заморозки до 1° морозу. Сума опадів за даний період склала 9,8 мм. або 48% норми.

     Агрометеорологічні умови для закінчення вегетації та вистигання пізніх с/г культур були сприятливі. Господарства області розпочали посів озимої пшениці та продовжують збирання соняшнику, кукурудзи, сої.

Фенологія культур

     соняшник – збирання;

     кукурудза – збирання;

     яблуня – дозрівання та збирання плодів;

     озимий ріпак – розетка;

     озима пшениця – посів.

Шкідники озимої пшениці та озимого ріпаку 

     Триває шкодочинність несправжніх гусениць ріпакового пильщика на посівах озимого ріпаку. Середня чисельність складає 0,3 екз./м², максимально – 3 екз./м². Пошкоджено у середньому 1,5 рослин, максимально – 4%. За віковим складом несправжні гусениці І віку становили 65%, ІІ – 35%. Спостерігається поодинокий літ імаго.

     Ріпаковий білан. Протягом ІІ декади вересня спостерігався поодинокий літ метеликів на посівах озимого ріпаку. У радіусі 25 м налічено у середньому 1 метелика, також виявлено відродження та шкодочинність гусениць. Заселено 35% обстежених площ посівів за середньої чисельності 1 гус./рослину, максимально – 2 при заселенні 1% рослин.

     Триває живлення білокрилки на рослинах озимого ріпаку. Заселено 20% обстежених площ за середньої чисельності 2 екз./росл., максимально –
3 екз. Пошкоджено у середньому 1,5% рослин, максимально – 4%. Обробіток посівів інсектицидами сприятливо вплинув на зменшення чисельності шкідника.

     Хрестоцвіті блішки. Триває шкодочинність шкідника на посівах озимого ріпаку. Заселено всі обстежені площі за середньої чисельності
1 екз./м2, максимально – 3. Пошкоджено у середньому 3% рослин, максимально – 5% у слабкому ступені.

     Капустяна міль. Гусениці виявлені на 45% обстежених площ посівів озимого ріпаку. Середня чисельність складає 1 гус/росл. Пошкоджено у середньому 1% рослин, максимально – 3% у слабкому ступені.

     Триває відкладання яєць жуків хлібної жужелиці на падалиці озимої пшениці. Заселено 40% площ, середня чисельність складає 0,3 екз./м2, максимально – 2.

     Клоп шкідлива черепашка перебуває у місцях зимівлі. Заселено 61% обстежених лісосмуг. Середня чисельність складала 0,3 екз./м2, максимально – 4.

Багатоїдні шкідники

     Лучний метелик ІІІ покоління. Триває живлення гусениць на крайових смугах посівів багаторічних трав та озимого ріпаку. Середня чисельність складає 0,3 гус./м², максимально – 1. Заселено 100% обстежених площ посівів багаторічних трав та 28% площ озимого ріпаку. Віковий склад складає: ІІ віку – 10%, ІІІ – 45%, ІV – 45%. Пошкоджено у середньому 1,2% рослин, максимально – 2%.

     Гусениці бавовникової совки ІІІ покоління шкодочинять на овочевих культурах (пізня капуста). Заселено 100% площ за середньої чисельності 1 гус./росл., максимально – 2 при заселенні поодиноких рослин. За віковим складом гусениці І віку – 60%, ІІ – 40%.

     Триває живлення гусениць озимої совки ІІ покоління на посівах озимого ріпаку та овочевих культурах. Середня чисельність 0,2 гус./м²,
максимально – 2. Віковий склад складає: І віку – 27%, ІІ – 58% та ІІІ – 15%. Пошкоджені поодинокі рослини, максимально – 1%.

     Саранові. Прохолодна погода впливає на активність комах. У місцях резервації триває переміщення імаго та відкладання яєць. Середня чисельність комах складає 0,3 екз./м², максимально – 3, ворочків – 0,4 вор./м²,
максимально – 4.

Шкідники та хвороби соняшнику та кукурудзи

     Стебловий метелик. На посівах кукурудзи спостерігається опускання гусениць у нижню частину стебла, де вони залишаться на зимівлю. Заселено 28% обстежених площ посівів кукурудзи, пошкоджено у середньому 3% рослин кукурудзи, максимально – 5% за середньої чисельності 1 гус./росл. За віковим складом гусениці V віку склали 100%.

     Біла та сіра гниль на соняшнику. Уражено 8% обстежених площ, 1,2% кошиків. Розвиток хвороби – 2%. 

      Пухирчаста сажка на кукурудзі. Уражено 6% обстежених площ, рослин уражено у середньому 0,5%, максимально – 1%.

     Летюча сажка. Хворобою уражені поодинокі рослини на 3% обстежених площ посіву кукурудзи.

     Хворобою бактеріоз та фузаріоз на кукурудзі уражено 14% обстежених площ, у середньому 1,3% качанів, розвиток хвороби – 3%.

Шкідники овочевих культур

     Попелиці на пізній капусті заселили 32% рослин, за середньої чисельності 2 кол./росл., максимально – 4 кол./росл.

     Слизовий бактеріоз капусти. Уражено у середньому 2% рослин, максимально – 4%, з розвитком хвороби – 0,5%.

Шкідники та хвороби плодових

     Триває підготовка шкідників саду до зимівлі. Яблунева плодожерка ІІІ покоління. Триває вихід гусениць із плодів у місця їх подальшої зимівлі. Пошкоджено у середньому 3% плодів, максимально – 6% при заселені 13% дерев. Віковий склад гусениць складає: V віку – 100%.

     Каліфорнійська щитівка ІІ покоління. Відроджені личинки І та ІІ віку залишаться під щитками для подальшої зимівлі. Заселено 29% дерев, середня чисельність складає 0,2 екз./погон.м гілки, максимально – 1.

     Завершується живлення гусениць білана жилкуватого та золотогуза. Гусениці утворюють зимові гнізда, де залишаться на зимівлю. Заселено 4% дерев за середньої чисельності 0,2 гус./погон.м гілки, максимально – 1. Було пошкоджено у середньому 2,5% листя, максимально – 4%.

     Зелена яблунева попелиця. Личинки перетворилися на дорослих самок. Найближчим часом очікується відкладання яєць, які і залишаться на зимівлю. Заселено 88% дерев. Середня чисельність складає 1 екз./лист, максимально – 2 при заселенні у середньому 2% листя, максимально – 5%.

     Самки червоного плодового кліща знаходяться у стадії відкладання яєць, які і залишаться на зимівлю. Заселено 91% дерев, пошкоджено у середньому 9% листя, максимально – 20%. Середня чисельність складає
2 екз./лист, максимально – 4.

     Бурим плодовим кліщем заселено 20% дерев. Пошкоджено у середньому 5% листя, максимально – 14%. Середня чисельність складає
1 екз./лист, максимально – 2. Самки шкідника знаходяться у стадії відкладання яєць.

     Плодова гниль на яблуні. Уражено 8% дерев, у середньому – 2,5% плодів, максимально – 4%, розвиток хвороби – 6%.

     Хворобою парша на яблуні уражено 28% дерев, у середньому – 9% листя, максимально – 16%, із розвитком хвороби – 5%. Плодів уражено у середньому 4,5%, максимально – 10%, із розвитком хвороби – 5%.

     Кокомікоз сливи. Уражено 7% дерев, у середньому – 5% листя, максимально – 10%, із розвитком хвороби – 6%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux