Ботулізм – небезпечне захворювання токсико-інфекційного характеру, яке досить активно розповсюджується територією України.
З початку 2022 року у Дніпропетровській області зареєстровано 5 випадків захворювання на ботулізм. У 3 випадках захворювання пов’язано із вживанням в’яленої риби, виготовленої у домашніх умовах, в одному випадку – із вживанням тушкованого м’яса домашнього виготовлення та у п’ятому випадку, який зареєстрований 31.08.2022, із вживанням рибної консерви без маркування, невідомого походження. Станом на 13.09.2022 постраждалий чоловік одужав та був виписаний з лікарні.
Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму, з року в рік залишається актуальною. Кожен рік від цього захворювання в області страждає в середньому 4-6 осіб.
Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області вкотре нагадують про небезпеку вживання непатраної риби, особливо виготовленої у домашніх умовах та придбаної на стихійних ринках, консервів непромислового та невідомого походження, або з ознаками їх псування.
Ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов зберігання чи транспортування продуктів харчування.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо), овочів, в’яленої або копченої риби. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Існує поняття «гніздової» інфікованості продукту збудниками ботулізму й утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють.
Симптоми ботулізму
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас симптоми так само можуть виникнути уже через 2 години або значно пізніше (4 доби й більше). Чим важче захворювання, тим коротший час від зараження до проявів симптомів.
Як правило, захворювання розпочинається з короткочасних симптомів загальної інтоксикації: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, боліти живіт. Важкі форми захворювання характеризуються різким пригніченням функції дихальних м’язів, внаслідок чого за відсутності адекватної терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності на
2-3 день хвороби. Ключовими клінічними ознаками ботулізму є різні неврологічні розлади – порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мови, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість).
При виникненні будь-яких із цих симптомів не зволікайте, не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників. Лікування ботулізму здійснюється лише протиботулінічною сироваткою, яка є єдиним ефективним засобом специфічного лікування, шанси вилікуватися без якого дуже низькі.
Як уберегтися від захворювання?
- ретельно мити руки, продукти й посуд;
- при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – не менше 40-60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки;
- рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні;
- гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;
- не купувати й не вживати продукти харчування, виготовлені у домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солену рибу та інші) у місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб.
Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої вам невідомо!