• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Особливості організації освітнього процесу в 2022/2023 навчальному році

     Під наглядом Головного управління в Дніпропетровській області перебувають 833 заклади загальної середньої освіти та 821 заклад дошкільної освіти. У зв’язку зі збройною агресією російської федерації з 01 вересня 2022 року 762 школи по Дніпропетровській області розпочали свою роботу за дистанційною формою навчання, 71 – за змішаною. Усі заклади дошкільної освіти області на разі працюють дистанційно. Тому при організації навчально-виховного процесу в закладах освіти у новому 2022/2023 році слід зважати на особливості, що пов’язані з дією воєнного стану. Проте забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя залишається одним з пріоритетів.

     Щорічно за дорученням голови обласної державної адміністрації проводяться комісійні обстеження закладів освіти з метою визначення їх готовності до роботи в новому навчальному році. Не винятком став і поточний рік. Протягом липня-вересня 2022 року спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області здійснили 952 комісійні обстеження закладів освіти, з них – 597 комісійних обстежень закладів загальної середньої освіти, 291 – заклад дошкільної освіти. За результатами комісійних обстежень у 25% закладів освіти виявлено невідповідність чинним санітарним нормам.

     Разом з тим у ході підготовки до нового навчального року територіальними управліннями Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області з працівниками закладів освіти проведено 31 нараду, 8 семінарів, 38 лекцій та 951 бесіду з питань санітарного та епідемічного благополуччя, окремих санітарно-гігієнічних вимог щодо улаштування, оснащення та організації навчально-виховного процесу.

     Зокрема спеціалісти ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області взяли участь у серпневій онлайн-конференції педагогічних працівників «Освіта Дніпропетровщини – кроки до Перемоги», що відбулася на базі Дніпропетровської обласної державної адміністрації під головуванням директора департаменту освіти та науки, й у семінарі для керівників закладів загальної середньої освіти з теми «Особливості організації освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти у 2022/2023 навчальному році. Пріоритет – безпека та якість». Під час виступів спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області провели санітарно-роз’яснювальну роботу та надали консультативно-методичну допомогу, зауваживши саме на особливостях навчально-виховного процесу в 2022/2023 році. Крім того, учасники заходів особисто протестували використання тимчасових укриттів у закладах освіти.

     Оскільки новий 2022/2023 навчальний рік у більшості закладів проходитиме за дистанційною формою навчання, слід звернути увагу на специфіку такого навчально-виховного процесу, адже викладання предметів передбачає застосування різного роду технічних засобів, тривалість роботи з якими для різної вікової категорії дітей є обмеженою.

    Організація освітнього процесу не повинна призводити до перевантаження учнів та має гарантувати безпечні, нешкідливі та здорові умови здобуття освіти.

    Тому необхідно організувати оптимальний та безпечний навчально-виховний процес, не допустити підвищення хронічних захворювань опорно-рухового апарату, зору, що може бути пов’язане саме з тривалою роботою дітей з технічними засобами.

    Згідно із Законом України «Про санітарне та епідемічне благополуччя населення», режими роботи та навчально-трудове навантаження для закладів освіти мають бути погоджені з територіальними органами Держпродспоживслужби шляхом проведення гігієнічної оцінки на відповідність чинним санітарним вимогам.

Розклад навчальних занять повинен враховувати оптимальне співвідношення навчального навантаження протягом тижня, а також чергування протягом дня і тижня навчальних занять з навчальних предметів природничо-математичного, суспільно-гуманітарного циклів із навчальними предметами художньо-естетичного, фізкультурно-оздоровчого та технологічного циклів.

     Упродовж навчальних занять, які поєднують у собі психічне, статичне, динамічне навантаження на окремі органи і системи і на весь організм у цілому, проводяться вправи з рухової активності для зняття локального стомлення та вправи з рухової активності загального впливу.

     Протягом навчального заняття, після роботи з комп’ютерною технікою обов’язково повинні виконуватися комплекси вправ для профілактики зорової та статичної втоми.


Медичними протипоказаннями до занять учнів з персональною комп’ютерною технікою є: аномалія рефракції, некорегована міопія або гіперметропія, некорегована косоокість, епілепсія.

При використанні технічних засобів навчання (далі - ТЗН) під час проведення навчального заняття потрібно чергувати види навчальної діяльності. Вимоги до безперервної тривалості навчальної діяльності з ТЗН упродовж навчального заняття з урахуванням вікової категорії дітей, а також комплекси вправ для профілактики захворювань викладені в Санітарному регламенті для закладів загальної середньої освіти.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux