• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 10.07.2024
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 11 липня 2024 року о 09:29

Метеорологічні умови

Перша декада липня характеризувалась аномально спекотною погодою зі значним недобором опадів. Середня температура повітря становила 25º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 42° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 67° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 18,1° тепла, поверхня ґрунту охолоджувалась до 20º тепла.

Опади розподілялись нерівномірно, сума становила від 0 до 6 мм.

 

Фенологія культур

Соя – ріст стручків;

Кукурудза – цвітіння;

соняшник – цвітіння;

яблуня, персик – ріст плодів – збирання.

 

Шкідники і хвороби соняшнику, сої, кукурудзи

 та озимої пшениці

Молоді клопи черепашки доживлюються в незібраних посівах зернових колосових культур та у валках. Середня чисельність - 0,5 екз./м², пошкоджено у середньому 2% колосків.

Триває відродження та шкодочинність гусениць стеблового метелика. Аномально спекотна та суха погода І декади липня сприяла засиханню яйцекладок та відроджених гусениць шкідника, тому їхня чисельність поки що незначна.

Смугастих блішок виявлено на всіх обстежених площах посіву кукурудзи, пошкоджено у середньому 4% рослин за середньої чисельності 1 екз./росл.

Геліхризовою попелицею заселено 45% обстежених площ посівів соняшнику, у середньому –3,5% рослин, середня чисельність - 5 екз./росл.

Попелицями заселено всі обстежені площі посіву сої за середньої чисельності 5 екз./росл., максимально - 2 колонії, пошкоджено у середньому 4%, максимально - 7% рослин у слабкому ступені.

Павутинного кліща виявлено на 100% обстежених площ посівів сої та на 17% площ посівів соняшнику. Заселено у середньому 3,5% рослин за середньої чисельності 3 екз./лист.


Спекотна та суха погода, яка переважала у ІІІ декаді червня та І декаді липня, стримує розвиток та поширення хвороб сільськогосподарських культур. Спостерігається засихання нижніх, уражених хворобами, листків.

Альтернаріоз на соняшнику. Хворобу виявлено на 20% площ. Уражено у середньому 1,5%, максимально - 3% рослин, з розвитком хвороби - 2%.

Кладоспоріоз (бура плямистість). Уражено 4% площ, у середньому - поодинокі рослини, максимально - 1% рослин, з розвитком хвороби – 0,5%.

Фузаріоз та фомоз на посівах соняшнику. Уражено 12% обстежених площ посівів, у середньому - 1,5% рослин, максимально - 4%, розвиток хвороби – 2%.

Пероноспороз та аскохітоз на сої. Уражено 43% обстежених площ посівів, у середньому- 1,5% рослин, розвиток хвороби - 2%.

 

Багатоїдні шкідники

Саранові. В ареалі резервації (на неорних землях, балках, толока, у рибгоспах «Самарський» та «Петриківський») середня чисельність - 0,6, максимально екз./м². За видовим складом кобилка блакитнокрила становить 26%, кобилка темнокрила – 23%, хрестовичка мала – 22%, кобилка чорносмугаста – 29%, знайдено поодинокі екземпляри італійського пруса. За віковим складом личинки У віку становлять 20%, дорослі комахи – 80%.

Спостерігається початок льоту метеликів лучного метелика ІІ покоління. На 10 кроків налічено 2 метелики.

Триває літ метеликів бавовникової совки ІІ покоління, відкладання яєць, розпочалось відродження та шкодочинність гусениць. На пастку за добу налічено 1 метелика.

Гусениці озимої совки І покоління перебувають у залялькованому стані.

 

Шкідники овочевих культур

Триває літ метеликів капустяного білана ІІ покоління та шкодочинність гусениць на рослинах капусти. Заселено 1,5% рослин, середня чисельність - 3 гус./росл. У полі зору налічено 3 метелики.

Триває активне живлення білокрилки на всіх обстежених площах капусти, заселено у середньому 8% рослин, максимально - 17% за середньої чисельності 4 екз./росл., максимально – 15.

Личинки та імаго колорадського жука шкодять на рослинах картоплі та томатів. Заселено у середньому 3% рослин, максимально – 7 за середньої чисельності 2 екз./росл.

Гусениці капустяної молі ІІ покоління. Заселено 3% рослин за середньої чисельності 2 гус./росл.

Фітофторозом уражено у середньому 3% рослин томатів та картоплі, хворобу виявлено на всіх площах посадки.

Верхівковою гниллю томатів уражено 2% плодів, розвиток хвороби - 2%.

 

 

 

Шкідники саду 

Гусениці яблуневої плодожерки ІІ покоління шкодять на 10% дерев, із обстежених 100 плодів пошкоджено у середньому 1,5%, максимально 3% плодів. Гусениці ІІ віку становлять 85%, ІІІ – 15%.

Спостерігається літ метеликів сливової плодожерки ІІ покоління. На пастку за добу налічено 3 метелики.

Триває шкодочинність личинок каліфорнійської щитівки, заселено 31% дерев за середньої чисельності 0,2 лич./п.м.г., максимально – 1. Пошкоджено у середньому 2% плодів, максимально – 4%.

Гусеницями білана жилкуватого та золотогуза заселено 3% дерев. Середня чисельність - 1,5 гус./лист, максимально - 2, пошкоджено у середньому 2% листя, максимально - 4.

Зелена яблунева попелиця. Заселено 73% дерев, пошкоджено у середньому 9,5% листя, максимально - 20%, середня чисельність - 3 кол./лист, максимально - 4.

Вишнева попелиця. Заселено 55% дерев, пошкоджено 12% листя, максимально – 25% за середньої чисельності 2 кол./лист, максимально - 3.

Сливова попелиця заселила 66% дерев, у середньому - 8% листя, максимально - 16%, середня чисельність - 1 кол./лист, максимально - 3.

Личинками червоного плодового кліща заселено 80% дерев, середня чисельність становить 2 лич./лист, максимально – 4. Пошкоджено у середньому 6% листя, максимально - 16.

Личинок бурого кліща виявлено на 20% дерев. Середня чисельність - 2 лич./лист, максимально – 3. Пошкоджено у середньому 5,5% листя, максимально - 12.

Личинки глодового кліща заселили 11% дерев. Пошкоджено у середньому 4,5% листя, максимально – 9 за середньої чисельності 2 лич./лист, максимально – 4.

Хвороби плодових культур

Парша на яблуні. Уражено 13% дерев, у середньому – 4,5% листя, максимально – 8%, із розвитком хвороби - 3%.

Моніліоз кісточкових. Уражено у середньому 23% дерев абрикоса, черешні - 17%, із розвитком хвороби - 7%.

Кокомікозом на черешні уражено 10% дерев, у середньому - 7% листя, максимально – 16%, із розвитком хвороби - 5%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux