• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Нарада щодо реалізації порядку розроблення підприємствами централізованого водопостачання технологічних регламентів

Спеціалісти Кам’янського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області та ВСП «Кам’янський районний відділ ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» взяли участь у нараді, що організована Кам’янською районною адміністрацією. Нарада відбулась у рамках реалізації основних положень Порядку розроблення підприємствами централізованого водопостачання та централізованого водовідведення технологічних регламентів, затвердженого наказом Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України № 309 від 12.04.2024.

У сфері централізованого водопостачання та водовідведення для дотримання якості питної води застосовуються різні технологічні процеси щодо підготовки питної води та очищення стічних вод. Питна вода до того, як потрапити до споживача, проходить шлях від джерела, з якого вона видобувається, до водопровідного крану розподільчою водопровідною мережею, через необхідні етапи водопідготовки. Дуже важливо, щоб на своєму шляху до споживача вода не втратила свої властивості, якісні та безпечні показники, вона має бути оптимально збалансованою за своїм хімічним складом та мати фізіологічну повноцінність.

Основним деталізованим документом, який визначає технологію, вимоги до технологічного процесу експлуатації систем централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, режими експлуатації споруд і обладнання, є нормативно-технічний документ - ТЕХНОЛОГІЧНИЙ РЕГЛАМЕНТ. Необхідність розробки технологічного регламенту передбачена п.3.10 ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Технологічний регламент повинен включати повний детальний опис технологічного процесу виробництва питної води та показники якості питної води, що виробляється підприємством та надається споживачу. Зокрема, характеристики системи водопостачання в цілому та її окремих стрктур, очисних споруд, насосних станцій, розподільчої мережі та її окремих частин.

Проте на рівні нормативного регулювання відсутні єдині основоположні підходи до формування технологічних регламентів та організації роботи суб’єктів господарювання у цих сферах. Для урегулювання цього питання з 17.05.2024 набрав чинності Порядок розроблення підприємствами централізованого водопостачання та централізованого водовідведення технологічних регламентів, затверджений наказом Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України № 309 від 12.04.2024 (далі — Порядок).

Порядком визначено, що технологічний регламент розробляється підприємством централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення, або спеціалізованою науковою установою, конкретизуючи його вимоги для відповідного підприємства, системи водопостачання та/ або водовідведення та затверджується   його керівником за погодженням з органом місцевого самоврядування в межах території територіальної громади. Технологічні регламенти для існуючих об'єктів централізованого водопостачання та централізованого водовідведення розробляються протягом одного року після затвердження цього Порядку, а далі - після завершення строку дії попереднього технологічного регламенту.

Підставами для дострокового перегляду технологічного регламенту є: зміни в технології очищення питної води; зміни в технології очищення стічних вод та обробки осадів; визнання водних об'єктів скидання очищених стічних вод уразливими зонами; зміни хімічного, фізичного та біологічного складу джерел питного водопостачання; зміни складу та обсягу стічних вод; проведення реконструкції систем централізованого водопостачання або централізованого водовідведення; прийняття нормативно-правових актів, що змінюють вимоги до якості очищення питної води та очищення стічних вод; введення в експлуатацію нового технологічного обладнання;застосування нових реагентів, завантажувальних фільтраційних матеріалів та методів знезараження.

У ході обговорення зазначено, при розробленні технологічних регламентів підприємствами централізованого водопостачання та водовідведення було звернено увагу на надання переваги застосуванню сучасних методів та реагентів з очищення та знезараження питної та стічної води. Виробничий контроль повинен проводитись згідно з робочою програмою виробничого контролю якості питної води, що є складовою технологічного регламенту , в якій повинно бути відображено перелік показників, що потребують контролю, та порядок його здійснення, місця та календарні графіки відбору проб води для лабораторних досліджень. Робоча програма виробничого контролю якості питної води узгоджується з територіальними органами Держпродспоживслужби та центрами контролю та профілактики хвороб. 

Наголошено, що підприємства питного водопостачання зобов’язані забезпечити мешканців населених пунктів питною водою, кількість та якість якої повинні відповідати вимогам санітарного законодавства, а злагоджений технологічний процес видобування, оброблення, транспортування та розподілу питної води є запорукою гарантованої якості та безпеки питної води.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux