Звертаємось до суб’єктів господарювання, які мають наміри експортувати зерно кукурудзи до Китайської Народної Республіки. Зерно, що експортується, повинно відповідати нормам чинного фітосанітарного законодавства, правилам імпорту та національним стандартам Китаю, а також не містити живих комах і шкідливих організмів, які перебувають під карантинним контролем у Китаї.
Експортувати зерно кукурудзи до КНР може будь-який суб’єкт господарювання, внесений до відповідних переліків: Перелік осіб, які планують експорт кукурудзи до КНР та Перелік місць зберігання, з яких планується експорт кукурудзи до КНР.
Для цього в період вегетації (від фази викидання волоті до фази молочної стиглості зерна), на підставі заяви від суб’єкта господарювання державними фітосанітарними інспекторами проводяться обстеження місць вирощування, а також місць зберігання на відповідність вимогам Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту кукурудзи з України до КНР.
Однією із вимог Китайської Народної Республіки є обстеження посівів кукурудзи у періоду вегетації із використанням міжнародно прийнятих методів нагляду та дослідження на предмет присутності шкідливих організмів: Pantoea stewartiї subs. Stewarti (бактеріального пожовтіння кукурудзи), Cladosporium griseo-olivaceum (оливкової плямистості), Wheat streak mosaic virus (смугастої мозаїки пшениці).
Для проведення обстежень на предмет відповідності Протоколу суб’єктам господарювання до Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області необхідно подати такі документи:
При проведенні обстеження державним фітосанітарним інспектором з кожного поля або місця зберігання відбираються зразки, які направляються для проведення експертизи до уповноважених фітосанітарних лабораторій України.
Наразі триває формування переліку осіб, які планують експорт кукурудзи до КНР. У зв’язку з цим звертаємо увагу зацікавлених осіб на необхідність подачі необхідних документів для проведення передбачених фітосанітарних процедур.
Пропонуємо звертатись до управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області за телефоном 097 860 40 49 (для консультації).