• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 08.08.2024
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 08 серпня 2024 року о 13:37

Метеорологічні умови

У першій декаді серпня утримувалася мінлива погода із незначними опадами. Зниження температури повітря, яке почалося у ІІІ декаді липня, утримувалося до середини І декади серпня, а далі встановилася жарка і суха погода. Максимальна температура повітря підвищувалась до 33° тепла, поверхня ґрунту прогрівалася до 50° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалася до 17° тепла, поверхня ґрунту охолоджувалася до 15º тепла. Опади були невеликі та нерівномірні кількістю 2-11 мм.

Унаслідок зниження температурного режиму та підвищення вологості повітря було послаблення повітряної засухи, але через відсутність опадів по всій території області продовжується посилення грунтової засухи.

Агрометеорологічні умови для вегетації та формування повноцінного врожаю пізніх сільськогосподарських культур залишаються складними, особливо у тих районах, де не було опадів.

 

Фенологія культур

Соя – дозрівання стручків;

кукурудза – молочно - воскова стиглість;

соняшник – ріст зернівки;

яблуня, персик – дозрівання плодів – збирання.

 

Шкідники і хвороби соняшнику, сої та кукурудзи

Триває живлення гусениць стеблового метелика на рослинах кукурудзи. Заселено 37% обстежених площ посівів кукурудзи за середньої чисельності 1 гусениця на рослину, максимально – 2 гус. Пошкоджено 2% рослин, максимально – 6. За віковим складом гусениці ІУ віку становлять 52%, У- 48%.

Підсихання листя рослин кукурудзи сприяє зменшенню чисельності попелиць. Заселено 52% обстежених площ посівів кукурудзи за середньої чисельності 1 екз./росл., максимально – 2.

На посівах соняшнику триває шкодочинність нового покоління геліхризової попелиці. Заселено 49% обстежених площ посівів соняшнику, заселено у середньому 4% рослин, середня чисельність – 2 кол./росл., максимально - 3.

Триває шкодочинність попелиць на сої. Заселено 100% обстежених площ. Середня чисельність - 2 екз./росл., максимально - 1 колонія, пошкоджено у середньому 4,2%, максимально - 8% рослин у слабкому ступені.

Нові покоління павутинного кліща продовжують шкодочинити на всіх обстежених площах посівів сої. Заселено у середньому 3,8% рослин за середньої чисельності 2 кол./лист.


На території області пройшли нерівномірні опади, які супроводжувалися сильними поривами вітру та зниженням температури повітря. Спостерігається незначне поширення хвороб та їхній розвиток.


Альтернаріоз на соняшнику. Хворобою уражено 23% площ, у середньому- 2%, максимально - 4% рослин, з розвитком хвороби - 2%.

Кладоспоріоз (бура плямистість). Уражено 5% площ, у середньому - поодинокі рослини, максимально - 1% рослин, з розвитком хвороби – 1%.

Фузаріоз та фомоз на посівах соняшнику. Уражено 14% обстежених площ посівів, у середньому - 2% рослин, максимально - 4%, розвиток хвороби – 2%.

Пероноспороз та аскохітоз на сої. Уражено 46% обстежених площ посівів, у середньому - 2% рослин, розвиток хвороби - 2%.

Летючу та пухирчасту сажки виявлено на 2% обстежених площ посівів кукурудзи, уражено поодинокі рослини. Розвиток хвороби – 2%.

 

Багатоїдні шкідники

Озима совка ІІ покоління. Триває літ метеликів. У пастці за добу налічується 2 метелики, максимально – 4.

Саранові. Триває живлення та розпочалося парування комах. В ареалі резервації (на неорних землях, балках, толоках, у рибгоспах «Самарський» та «Петриківський») середня чисельність шкідника становить 0,6, максимально - 4 екз./м². За видовим складом кобилка блакитнокрила - 20%, кобилка темнокрила – 29%, хрестовичка мала – 25%, кобилка чорносмугаста – 26%, знайдено поодинокі екземпляри італійського пруса.

Гусениці лучного метелика ІІ покоління виявлено на 6% обстежених площ посівів соняшнику та кукурудзи (на крайових смугах), а також на 100% площ багаторічних трав. Заселено до 1% рослин за середньої чисельності 1 гус./росл. За віковим складом гусениці ІІ віку становлять 30%, ІІІ – 50% та ІУ - 20%.

Закінчується доживлення гусениць старших віків бавовникової совки ІІ покоління. Заселено 49% обстежених площ посівів кукурудзи та 16% посівів соняшнику. Пошкоджено 2% рослин, середня чисельність – 1 гус./росл. За віковим складом гусениці ІУ віку становлять – 25%, У – 30%, УІ – 45%.


Шкідники озимих культур

Після дощів та зниження температури повітря було виявлено появу жуків хлібної жужелиці на полях. Вони перебувають на полях після озимої пшениці під рослинними залишками та грудочками землі. Заселено 9% площ за середньої чисельності 0,2 екз./ м², максимально – 1.

 

Шкідники та хвороби овочевих культур

Капустяний білан. Триває літ метеликів ІІІ покоління. У полі зору налічено 1 метелика, максимально – 3.

Білокрилка шкодить на всіх обстежених площах капусти, заселено у середньому 6% рослин, максимально - 14% за середньої чисельності 3 екз./росл., максимально – 13.

Триває живлення личинок та імаго колорадського жука на рослинах картоплі та томатів. Заселено у середньому 3% рослин, максимально – 7 за середньої чисельності 1 екз./росл.

Фітофторозом уражено у середньому 4% рослин томатів та картоплі, максимально – 7%, хворобу виявлено на всіх площах посадки.

Верхівковою гниллю томатів уражено 5% плодів, розвиток хвороби - 5%.

Антракноз огірків. Хворобою уражено 4% рослин, листя уражено у середньому 6%, максимально -11%, розвиток хвороби - 3%.

Шкідники саду 

Гусениці яблуневої плодожерки ІІ покоління перебувають у залялькованому стані.

Триває живлення гусениць сливової плодожерки ІІ покоління. Пошкоджені плоди виявлено на 12% дерев. Із обстежених 100 плодів пошкоджено у середньому 3%, максимально - 5% плодів. Віковий склад гусениць становить: ІІІ віку - 15%, ІУ - 45% та У – 40%.

Триває шкодочинність личинок каліфорнійської щитівки ІІ покоління. Заселено 34% дерев за середньої чисельності 0,1 лич./п.м.г., максимально – 1. Пошкоджено у середньому 2% плодів, максимально – 5%.

Зелена яблунева попелиця шкодочинить на 79% дерев. Пошкоджено у середньому 9,5% листя, максимально - 15%, середня чисельність – 1кол./лист, максимально - 3.

Вишнева попелиця заселила 61% дерев, пошкоджено 10% листя, максимально – 18% за середньої чисельності 1кол./лист, максимально - 2.

Триває шкодочинність сливової попелиці на 70% дерев. Заселено у середньому 9% листя, максимально - 19%, середня чисельність - 1 кол./лист, максимально - 2.

Червоний плодовий кліщ. Заселено 80% дерев, середня чисельність становить 2 лич./лист, максимально – 4. Пошкоджено у середньому 13% листя, максимально - 21.

Бурий кліщ шкодочинить на 20% дерев. Середня чисельність – 2 лич./лист, максимально – 3. Пошкоджено у середньому 8% листя, максимально - 15.

Глодовий кліщ заселив 11% дерев. Пошкоджено у середньому 8% листя, максимально – 11 за середньої чисельності 1 лич./лист, максимально – 2.

Білан жилкуватий та золотогуз. Упродовж І декади серпня тривало відродження гусениць. Заселено 3% дерев та 1,5% листя за середньої чисельності 1 гус./лист.

 

Хвороби плодових культур

Парша на яблуні. Уражено 14% дерев, у середньому – 6% листя, максимально – 10%, із розвитком хвороби - 4%. Плодів уражено у середньому 3%, максимально – 5%, із розвитком хвороби - 3%.

Кокомікозом на черешні уражено 13% дерев, у середньому - 9% листя, максимально – 16%, із розвитком хвороби - 5%.

Кокомікозом на сливі уражено 2% дерев, у середньому - 2% листя, максимально – 4%, із розвитком хвороби - 2%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux