• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Електронні сигарети. Потенційна небезпека!

Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, відповідно до покладених на нього повноважень, здійснює контроль за дотриманням антитютюнового законодавства.

Боротьба з тютюнопалінням, яка була одним з найважливіших профілактичних напрямків минулого сторіччя, поряд із певною ефективністю «породила» нову проблему. Пошук засобів боротьби із нікотиновою залежністю пройшов не такий вже великий шлях та, відверто, не показав належну ефективність. Різноманітні гумки, жувальні таблетки та нікотинові пластирі не стали безпечною альтернативою палінню. Та незабаром на ринку курильних приладів з’явилися електронні сигарети. Таким чином, ми зіткнулися з доволі швидким розвитком вейпінгу - використанням електронних (е-) сигарет. І цей феномен поступово становиться однією з субкультур сучасної молоді. За даними ВООЗ, вейпи частіше використовують діти 13-15 років, ніж дорослі. Зокрема, у Канаді з 2017 по 2022 роки кількість курців електронних сигарет віком 16-19 років подвоїлась, а у Англії цей показник за останні три роки збільшився втричі.

В Україні, за результатами Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну (GYTS, 2017 рік ( https://center-life.org/wp-content/uploads/2019/03/2.pdf ), 40,3% учнівської молоді 13-15 років взагалі вживали електронні сигарети, а близько 18,4% є нинішніми споживачами вейпів. Серед опитаних дітей 15-16 років 50% хоча б один раз у житті мали досвід куріння електронних сигарет, а досвід куріння вейпів протягом останніх 30 днів є у кожного п’ятого респондента - понад 19% (дані дослідження ESPAD, 2019).

Електронні сигарети - це пристрої, які генерують пар для вдихання шляхом нагріву спеціальної рідини (е-рідина). На відміну від традиційних сигарет у пристроях немає тютюну. Виробники електронних сигарет та вейпів запевняють, що вони є цілком безпечною альтернативою звичайному тютюнопалінню. Нібито ці пристрої не шкодять здоров’ю, оскільки не утворюють продуктів горіння та не містять шкідливих смол. Насправді, рідина у картриджі, крім нікотину, який виробляють з тютюнового листя, складається з пропіленгліколю, гліцерину та ароматизаторів - тютюну, ментолу, кави, фруктів, солодощів чи алкоголю. Привабливим фактом для вживання є смакова різноманітність рідини-розчинника (наприклад, смак яблука, кавуна). Варто зазначити, що більшість із смакових добавок використовуються в харчовій промисловості та вважаються «відносно безпечними», проте далеко не всі добавки є придатними до інгаляції, наприклад:

- пропіленгліколь та гліцерин - токсичні речовини;

- токоферол може викликати подразнення при вдиханні;

- ацетальдегід і формальдегід мають канцерогенну дію;

- акролеїн може спричинити незворотне пошкодження легенів;

- діацетил, діетиленгліколь можуть викликати захворювання легень;

- нікель, олово, свинець - важкі метали;

- кадмій - токсичний метал, викликає проблеми з диханням;

- бензол - летюча органічна сполука, здатна викликати захворювання серцево-судинної та дихальної систем.

Існують певні міжнародні стандарти до виробництва і сертифікації е-сигарет, які передбачають наявність системи захисту або блокування від використання дітьми, уникнення ризику забруднення зовнішнього середовища. Однак, поруч із відносно якісним продуктом, на ринку наявний широкий асортимент несертифікованої продукції, яка є дешевшою, а відтак - більш привабливою для споживачів. Тому в реальності більшість електронних сигарет містить нікотин. Часто можна почути думку, що пара, яка утворюється під час паління електронних пристроїв, є безпечною, бо що може бути шкідливого у воді?! Однак ця пара не є суто водяною. Це аерозоль із домішками ароматизаторів і токсичних речовин.

Активне та широке використання електронних сигарет, які з’явилися на ринку у 2003 році, набуло популярності і в нашій країні протягом останніх 5 років. Електронні сигарети позиціонувались як менш шкідливі порівняно з палінням традиційного тютюну, але 23 серпня 2019 року в США була зареєстрована перша смерть, пов’язана з вейпінгом. Було, навіть, описано специфічне ускладнення у споживачів е-сигарет - ураження легень, пов’язане з вживанням е-сигарет або вейпінг-продуктів (e-cigarette, or vaping product use associated lung injury, EVALI), або «попкорнові» легені (popcorn lung) - ураження, подібне до того, що розвивалось у працівників фабрик з виготовлення попкорну внаслідок вдихання ароматизаторів.


Тож усім важливо розуміти потенційну небезпеку електронних сигарет:

• Одним із найбільш значних є вплив на розвиток мозку. Нікотин в електронних сигаретах може перешкоджати розвитку мозку, впливаючи на навчання, пам'ять і увагу.

• Вдихання хімікатів та інших шкідливих речовин може пошкодити легені та дихальні шляхи, що призведе до респіраторних захворювань, таких як бронхіт і астма. Крім того, вейпінг може спричинити проблеми з диханням, такі як хрипи, кашель і задишка.

• Нікотин може підвищувати артеріальний тиск і частоту серцевих скорочень, створюючи навантаження на серцево-судинну систему.

• Не виключені також проблеми зі здоров’ям порожнини рота, такі як неприємний запах з рота, захворювання ясен і втрата зубів.

• Рідкий нікотин, який використовується в електронних пристроях, викликає сильну залежність і може призвести до отруєння нікотином, особливо у підлітків.

• Варто зазначити, що вейпінг пов’язують із підвищеним ризиком розвитку певних типів раку, включаючи рак легенів, рак горла та рак ротової порожнини.

• Якщо, наприклад, прихильники звичайних сигарет можуть контролювати кількість цигарок і викурювати одну за годину чи менше, то з електронною сигаретою треба чітко контролювати час, бо можна викурити значно більшу дозу нікотину, ніж зі звичайною сигаретою.

 

Як же захистити свою дитину?

Нерідко діти починають курити за компанію чи під тиском однолітків. Це може призвести до експериментів не лише з вейпінгом, а й з іншими шкідливими речовинами. Тому важливо поговорити зі своїми дітьми про небезпеку електронних цигарок та допомогти їм протистояти тиску однолітків, заохочувати їх вести здоровий спосіб життя. Особистий приклад батьків теж важливий. Якщо ви курите, кидайте палити та уникайте куріння на очах у вашої дитини. Заохочуйте свою дитину займатися здоровою діяльністю, наприклад, спортом або іншими хобі. Це може допомогти зменшити ризик того, що вона звертатиметься до куріння або вейпінгу як способу впоратися зі стресом або нудьгою. Розповідаючи підліткам про шкідливі наслідки вейпінгу, ми можемо допомогти їм приймати зважені рішення та уникнути залежності та інших проблем зі здоров’ям.

Електронні пристрої для паління з’явилися відносно нещодавно, і науковці тільки починають ґрунтовно досліджувати вплив електронних сигарет та вейпу на організм людини. Уже зараз ми спостерігаємо збільшення кількості респіраторних захворювань через «паріння». Втім, ми поки що нічого не знаємо про довгостроковий вплив такого виду паління на здоров’я людини. І ще невідомо, які шокові результати ми отримаємо.

16 грудня 2021 року Верховна Рада України ухвалила Закон України №1978-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну». Норми Закону спрямовані на зменшення привабливості тютюнових виробів, захист від впливу вторинного тютюнового диму, викидів від електронних сигарет та аерозолю тютюнових виробів для нагрівання в публічних приміщеннях тощо. Серед основних нововведень Закону №1978-IX можна виділити такі:

• заборона куріння пристроїв для нагрівання у всіх місцях, як це вже є із сигаретами та електронними сигаретами (зокрема школи, лікарні, заклади харчування, робочі місця), розширення переліку місць, де куріння заборонено;

• запровадження медичних попереджень на пачках електронних сигарет та рідин до них, а на сигаретах медичне попередження збільшиться до 65 % від розміру упаковки;

• заборона продажу сигарет зі смаками та ароматами (фруктів, ягід чи солодощів) - наразі це діє як своєрідний «гачок» і приманка для залучення дітей до куріння;

• заборона реклами та стимулювання продажу тютюнових виробів, електронних сигарет і рідин до них, пристроїв для нагрівання тютюну.

Також в Україні з 11 липня 2022 року запрацювала норма Закону України №2899-IV від 22.09.2005 «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» щодо захисту населення від шкоди вторинного тютюнового та нікотинового викидів. Згідно із статтею 13 цього Закону, у визначених громадських місцях заборонено куріння із застосуванням тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕНів) на рівні зі звичайними сигаретами, електронними сигаретами, пристроями для споживання тютюнових виробів без їх згорання.

 Отже, безпечного паління не існує! Ніякого! Не будьте ні активними, ні пасивними курцями!

Для подання звернення до Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області споживачі можуть скористатися одним з таких способів:

  • заповнити форму на офіційному вебпорталі Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області за посиланням
  • написати листа на електронну пошту info@dp.dpss.gov.ua;
  • надіслати в паперовому вигляді на поштову адресу: вул. Філософська, 39-А, м. Дніпро, 49006;
  • особисто відвідати Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області за вищевказаною адресою.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux