• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 06.06.2024
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 06 червня 2024 року о 16:45

Метеорологічні умови

У третій декаді травня та на початку першої декади червня спостерігалась нестійка за температурним режимом, з дефіцитом опадів погода. Середня температура в області становила 18,5 - 20° тепла. Максимальна температура повітря піднімалась до 29 - 31° тепла, поверхня ґрунту в цей час нагрівалась до 56 - 61° тепла. Мінімальна температура знижувалась до 8 - 12° тепла. Середня температура ґрунту на глибині 10 см становила в області 21 - 22° тепла.

Опади у звітному періоді носили зливовий характер і розподілялись нерівномірно, їхня кількість становила 2 - 20 мм. Середня відносна вологість повітря дорівнювала 45 - 55%. Майже щодня скрізь в області в денні години відносна вологість знижувалась до 30% і менше.

Вегетація сільськогосподарських культур протягом звітного періоду проходила при недостатній вологозабезпеченості. Відсутність суттєвих опадів тривалий час, низька відносна вологість повітря викликали зниження вологозапасів метрового шару ґрунту під озимими культурами на переважній частині області до 30% і менше та досягли критеріїв небезпечних агрометеорологічних явищ.

Погодні умови сприяли проведенню польових робіт.

 

Фенологія культур

Озима пшениця – молочна стиглість;

озимий ріпак – дозрівання стручків;

ярий ячмінь – налив зерна;

горох –ріст стручків;

кукурудза, соняшник – 4 пари справжніх листків;

яблуня, абрикос, вишня, черешня – ріст зав’язі.


Шкідники та хвороби озимих культур, ярого ячменю та гороху

Клоп черепашка. Триває відродження та шкодочинність личинок Заселено 42% обстежених площ посівів зернових колосових культур, середня чисельність шкідника - 0,2, максимально - 1 екз., яйцекладок – 0,2 екз./м², максимально – 1, личинок – 0,3 екз./м². Пошкоджено у середньому 1,5% колосків. За віковим складом личинки І віку становили 65%, ІІ – 35%, ІІІ – поод.

Землекористувачам рекомендовано обстежити посіви та за умови перевищення ЕПШ та наявності 15 – 30% личинок клопа черепашки ІІІ віку провести хімобробіток дозволеними до використання інсектицидами.

Личинками червоногрудої п’явиці заселено 60% обстежених площ посівів озимих пшениці та ячменю і 100% обстежених площ посівів ярого ячменю за середньої чисельності личинок 0,5 екз./м². Пошкоджено у середньому 2,5% рослин, максимально – 6 (на ярому ячмені).

Пшеничний трипс. Личинками заселено 53% обстежених площ посівів озимої пшениці, у середньому – 2% рослин за середньої чисельності 2 екз./колос.

Злаковими попелицями заселено 67% обстежених площ посівів зернових колосових культур, середня чисельність – 1 кол./росл., максимально - 2 при заселенні 3,5% рослин.

Жук кузька. Заселено 30% обстежених площ посівів зернових колосових культур, осередково - 2% колосків за середньої чисельності 1 екз./росл.

Суха погода сприяла розвитку та шкодочинності попелиць. Заселено 60% обстежених площ, у середньому - 2% рослин, 4% стручків за середньої чисельності 2 кол./росл.

Завершується живлення та спостерігається залялькування личинок ріпакового стеблового прихованохоботника на 44% обстежених площ посівів озимого ріпаку. Заселено у середньому 2% рослин за середньої чисельності 3 лич./росл., максимально – 5.

Триває шкодочинність личинок ріпакового насіннєвого прихованохоботника на 36% обстежених площ посівів озимого ріпаку, заселено у середньому 1,5% рослин, максимально - 3 за середньої чисельності 2 лич./росл., максимально - 4.

Гусениці капустяної молі шкодять на всіх обстежених площах посіву озимого ріпаку. Заселено у середньому 1,5% рослин, середня чисельність – 1 гус./росл.

Гороховий зерноїд. Спостерігається відродження личинок. Заселено всі обстежені площі посіву гороху

Горохова плодожерка. Триває подинокий літ метеликів та відкладання яєць, розпочалось відродження гусениць.

Гороховою попелицею заселено всі обстежені площі посіву гороху, заселено у середньому 2% рослин за середньої чисельності 2 екз./росл., максимально – 1 колонія.


Відсутність опадів та низька відносна вологість повітря не сприяли розвитку та поширенню основних хвороб сільськогосподарських рослин. 5 червня у більшості районів області пройшли опади, тому у наступній декаді очікується збільшення відсотка уражених площ та рослин хворобами.

Борошнистою росою уражено 39% обстежених площ посівів озимої пшениці та 56% озимого ячменю, у середньому – 2,5% рослин, максимально - 4% (на крайових смугах). Розвиток хвороби – 2%.

Кореневі гнилі виявлено на 6% обстежених площ посівів озимих зернових колосових культур, уражено у середньому 0,5% рослин, максимально - 1%. Розвиток хвороби – 0,5%.

Септоріозом уражено 36% обстежених площ посівів озимої пшениці та 42% озимого ячменю, у середньому – 2,5% рослин, максимально - 4%, розвиток хвороби - 2%.

Бура листкова іржа. Уражено 24% обстежених площ посіву озимої пшениці та 30% озимого ячменю, у середньому – 1,5% рослин, максимально - 3%. Розвиток хвороби - 2%.

Бактеріозом коренів уражено 7% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому - 0,5% рослин, максимально - 2%. Розвиток хвороби – 1%.

Пероноспорозом на посівах озимого ріпаку уражено 37% обстежених площ, у середньому – 2,5% рослин, максимально - 5%, з розвитком хвороби - 2%.

Альтернаріозом на посівах озимого ріпаку уражено 28% обстежених площ, у середньому - 1,5% рослин, максимально - 3%, з розвитком хвороби - 2%.

 

Шкідники соняшнику та кукурудзи

Смугасті блішки. Заселено 100% обстежених площ посіву кукурудзи, пошкоджено у середньому 2% рослин за середньої чисельності 1 екз./росл.

Геліхризова попелиця. Заселено 16% обстежених площ посівів соняшнику, у середньому - 1% рослин, середня чисельність - 3 екз./росл.

 

Багатоїдні шкідники

Павутинний кліщ. На посівах соняшнику виявлено заселення площ шкідником. Заселено 14% площ посівів соняшнику та 100% площ посівів сої, у середньому - 1% рослин за середньої чисельності 2 екз./лист. Через суху та спекотну погоду очікується збільшення відсотка заселених площ та рослин.

На неорних землях, неугіддях, пасовищах тощо середня чисельність личинок нестадних видів саранових становила 0,3 лич./м². За віковим складом личинки ІІ віку – 75%, ІІІ – 25%.

Озима совка І покоління. Спостерігається шкодочинність гусениць на посівах кукурудзи, овочевих культур та соняшнику. Заселено 100% площ овочів, 37% посівів кукурудзи та соняшнику за середньої чисельності 0,5 гус./м² на овочевих культурах, 0,2 гус./м² - на кукурудзі та соняшнику. За віковим складом гусениці ІІ віку – 75%, ІІІ – 25%.

Лучний метелик І поколінняТриває слабкий літ та спостерігається відродження та шкодочинність гусениць на крайових смугах 18% обстежених площ посівів соняшнику та кукурудзи, 100% площ багаторічних трав. Середня чисельність яйцекладок - 0,2 яйцекл./м², середня чисельність гусениць 0,1 гус./росл., за віковим складом гусениці І віку становили 95%, ІІ - 5%.

Капустяна совка І поколінняНа рослинах капусти виявлена шкодочинність гусениць. Заселено 2% рослин, середня чисельність - 1 гус./росл., за віковим складом гусениці І віку становили 70%, ІІ - 30%.

Бавовникова совка І поколінняВиявлено початок відродження гусениць на посівах соняшнику та кукурудзи. Заселено 26% обстежених площ посіву кукурудзи, у середньому - 1% рослин за середньої чисельності 1 гус./росл. За віковим складом усі гусениці І віку.

 

Шкідники овочевих культур

Гусениць капустяного білана виявлено на рослинах капусти. Заселено 1,5% рослин за середньої чисельності 3 гус./росл. За віковим складом гусениці ІІ віку становлять 30%, ІІІ - 70%.

Білокрилкою заселено всі обстежені площі капусти, у середньому – 5% рослин, максимально 18% за середньої чисельності 5 екз./росл., максимально – 20.

Триває шкодочинність імаго та личинок колорадського жука на рослинах картоплі та томатів. Заселено у середньому 4,5% рослин, максимально – 10 за середньої чисельності імаго 1 екз./росл., максимально – 3, яйцекладок – 1 на рослину, личинок - 3 на рослину.

Спостерігається шкодочинність гусениць капустяної молі І покоління. Заселено 2% рослин за середньої чисельності 2 гус./росл. За віковим складом гусениці ІІ віку становлять 64%, ІІІ- 36%

 

Шкідники саду

Триває живлення гусениць яблуневої плодожерки І поколінняПошкоджені плоди виявлені на 41% дерев. Із обстежених 100 плодів пошкоджено у середньому 2,5%, максимально – 4%. За віковим складом гусениці І віку становлять 72% та ІІ - 28%.

Розпочалося відродження гусениць сливової плодожерки І покоління. Пошкоджені плоди виявлено на 6% дерев. Із обстежених 100 плодів пошкоджено у середньому 1%, максимально – 2%. Очікується збільшення дерев із пошкодженими плодами, оскільки період льоту та відкладання яєць був подовжений.

Личинки сірого брунькового довгоносика закінчують живлення. При обстеженні дерев виявлено початок опускання личинок з дерев на грунт.  Заселено 85% дерев. Пошкоджено у середньому 3,8% листя, максимально - 7% за середньої чисельності 1 лич./лист, максимально - 2 лич./лист.

Гусениці яблуневої молі живляться листям на 31% дерев. Пошкоджено у середньому 2,8% листя, максимально – 4 за середньої чисельності 0,1 гус./п.м.г., максимально - 1.

Гусениці кільчастого та непарного шовкопрядів перебувають у залялькованому стані.

Триває шкодочинність личинок яблуневого пильщика на 16% дерев. Із обстежених 100 плодів пошкоджено у середньому 2%, максимально – 3%.

Личинок нових поколінь зеленої яблуневої попелиці виявлено на 67% дерев. Пошкоджено у середньому 4% листя, максимально - 7%, середня чисельність - 2 кол./лист, максимально - 3.

Триває шкодочинність нового покоління личинок червоногалової попелиці. Заселено 44% дерев та у середньому 5% листя, максимально - 9%, середня чисельність - 1 кол./лист, максимально - 2.

На молодих пагонах черешні шкодочинять нові покоління вишневої попелиці. Заселено 49% дерев, пошкоджено 6% листя, максимально – 14% за середньої чисельності 2 кол./лист, максимально - 4.

Відродження личинок вишневої мухи виявлено на 6% дерев середніх сортів черешні. Пошкоджено у середньому 2% плодів, максимально - 3%. Оскільки період розвитку даного шкідника у поточному році подовжений, тому очікується збільшення як заселених дерев, так і пошкоджених плодів.

Червоний плодовий кліщ. Заселено 76% дерев, середня чисельність становить 2 екз./лист, максимально – 3. Пошкоджено у середньому 3,2% листя, максимально - 6.

Бурий кліщ заселив 14% дерев, середня чисельність становить 1,5 екз./лист, максимально – 2. Пошкоджено у середньому 2,3% листя, максимально - 5.

Триває шкодочинність личинок глодового кліща. Заселено 5% дерев. Пошкоджено у середньому 2% листя, максимально – 3 за середньої чисельності 1,5 екз./лист, максимально – 2.


Хвороби плодових культур

Спостерігається збільшення відсотка уражених дерев яблуні хворобою парша.  Хворе листя виявлено на 10% дерев. Уражено у середньому 2% листя, максимально – 5%, із розвитком хвороби - 2%.

Борошниста роса на яблуні. Уражено 33% дерев, у середньому - 5% листя, максимально – 11%, із розвитком хвороби - 3%.

Кучерявість листя персика. Хворобою уражено 20% дерев, у середньому - 4% листя, максимально - 10%, із розвитком хвороби - 3%.

Моніліоз кісточкових. Уражено у середньому 19% дерев абрикоса, черешні - 11%, із розвитком хвороби - 3%.

Плодова гниль на черешні. Уражені плоди виявлено на 4% дерев, у середньому уражено 1% плодів, максимально – 3%, розвиток хвороби – 3%.

Кокомікоз на черешні. Прояви хвороби виявлено на 4% дерев. Уражено у середньому 2% листя, максимально – 5%, із розвитком хвороби - 2%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux