• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та розповсюдження основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 29 квітня 2021 року
опубліковано 29 квітня 2021 року о 09:13

     Метеорологічні умови

     Третя декада квітня характеризувалась мінливою з незначними опадами погодою. З 25 квітня на території області спостерігались заморозки, місцями до 5°С морозу. Максимальна температура повітря підвищувалась до 18° тепла, середня температура складала 8,5° тепла.

     Сума опадів за декаду склала 5 мм. Агрометеорологічні умови для весняного розвитку озимих культур були сприятливими, на даний час відбувається активний ріст вторинної кореневої системи. Вологозапаси грунту - на оптимальному рівні.

     Заморозки, які спостерігались 25, 26 та 27 квітня, мали негативні наслідки для сходів картоплі та зав’язі плодових культур (абрикос, персик).


     Шкідники та хвороби озимої пшениці, озимого ріпаку 

     Прохолодна та затяжна весна (затримування наростання ефективного тепла) сповільнює масовий вихід шкідників на посіви озимих культур, спостерігається їх неактивне живлення.

     На посівах озимої пшениці завершується живлення та продовжується  залялькування личинок хлібної жужелиці. Шкідником заселено 14% обстежених площ посівів за середньої чисельності 0,2 екз/м², максимально - 2 екз/м². За віковим складом личинки ІІІ віку становили 36%, лялечки – 64%. Пошкоджено у середньому 0,5% рослин, максимально - 2%.

     У теплі сонячні дні на посівах озимої пшениці спостерігалось живлення хлібних блішок. Заселено 64% обстежених площ. Середня чисельність - 0,2 екз/м², максимально - 2 екз/м² (на крайових смугах). Пошкоджено у середньому 0,5% рослин.

     Червоногруда п’явиця виявлена на 37% обстежених площ посівів озимої пшениці. Середня чисельність - 0,2 екз/м², максимально - 1. Пошкоджено у середньому 0,5% рослин, максимально - 1%.

     Цикадки виявлені на 25% обстежених площ посівів озимої пшениці. На 100 помахів сачка налічено у середньому 2 екземпляри цикадок. Пошкоджено у середньому 0,2% рослин.

     Клоп черепашка переважно перебуває на листовій підстилці у лісосмугах. За встановлення теплої погоди очікується переліт шкідника у посіви озимої пшениці.

     Насіннєвий прихованохоботник заселив 41% обстежених площ посівів озимого ріпаку за середньої чисельності 1 екз/рослину, максимально - 2 екз/рослину при заселенні та пошкодженні у середньому до 2% рослин, максимально - 4%.

     Капустяний стеблевий прихованохоботник виявлений на 45% обстежених площ посівів озимого ріпаку. Середня чисельність складає 1 екз/рослину, максимально - 2. Заселено та пошкоджено у середньому 2% рослин, максимально - 4%.

     Хрестоцвітні блішки заселили всі обстежені площі посіву озимого ріпаку за середньої чисельності 0,2 екз/м², максимально - 1 екз/м². Пошкоджено 3% рослин у слабкому ступені.

     Ріпаковий квіткоїд виявлений на 22% обстежених площ, заселено у середньому 1,5% рослин за середньої чисельності 1 екз/росл.

     Погодні умови ІІ та ІІІ декад квітня (коливання температур та опади) сприяли розвитку та поширенню збудників основних хвороб на сільськогосподарських посівах.

     Борошнистою росою уражено 31% обстежених площ посівів озимої пшениці, у середньому – 2% рослин, максимально - 4%. Розвиток хвороби – 0,2%.

     Кореневі гнилі уразили 6% обстежених площ посівів озимої пшениці, у середньому - 0,2% рослин. Розвиток хвороби - 0,1%.

     Хвороба септоріоз була виявлена на 29% обстежених площ посівів озимої пшениці, уражено у середньому 1,5% рослин, максимально – 3%, з розвитком хвороби 0,2%.

     Пероноспорозом на посівах озимого ріпаку уражено 33% обстежених площ, у середньому - 1,5% рослин, максимально - 3%. Розвиток хвороби – 0,2%.

     Альтернаріозом уражено 21% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому - 1,2% рослин, максимально - 2%, з розвитком хвороби - 0,1%.

      Шкідники ярих культур

     Триває неактивне живлення піщаного мідляка, південного сірого та бульбочкового довгоносиків на посівах гороху. Середня чисельність шкідників складала 0,2 екз/м², максимально - 2 екземпляри. Пошкоджено у середньому до 1% рослин у слабкому ступені.

     Гусениці озимої совки заселили 35% обстежених площ посівів озимого ріпаку та озимої пшениці за середньої чисельності 0,3 гус/м², максимально - 2 гус/м². Віковий склад гусениць становив: УІ вік - 85%, лялечки – 15%. Пошкоджено у середньому 0,5% рослин, максимально - 2%.

     Шкідники овочевих культур

     У південних районах області на рослинах ранньої капусти та редиски у приватному секторі виявлена шкодочинність хрестоцвітних блішок. Заселені всі площі, пошкоджено у середньому 4% рослин за середньої чисельності 1 екз/росл.

     Колорадський жук. Шкідник перебуває у верхніх шарах грунтуСередня чисельність - 2,8 екз/м², максимально - 5 екз/м².

     Шкідники саду

     Прохолодна із заморозками погода ІІІ декади квітня стримує фенологічні фази розвитку плодових насаджень і негативно впливає на активність шкідників саду. На даний час плодові дерева перебувають у фазах: абрикоси – цвітіння, персики – рожевий бутон – початок цвітіння, яблуні, груші, черешні – розпускання листя.

     Зелена яблунева попелиця. Триває відродження та шкодочинність попелиць. На даний час відроджені личинки виявлені на 18% дерев, за сприятливих погодних умов очікується їх масове відродження та живлення на 100% дерев. Середня чисельність складає 1 колонію/лист, максимально - 3 колонії/лист, при заселенні 2% молодих листочків, максимально - 4%.

     Розпочалося відродження та харчування личинок червоногалової попелиці. Личинки виявлені на 7% дерев, найближчим часом очікується їх масове відродження та шкодочинність. Середня чисельність складає 1 колонію/лист, максимально - 2 колонії/лист, при заселенні 1,5% молодих листочків, максимально - 3%.

     Вишнева попелиця. Впродовж декади відбувалося відродження та живлення личинок. Заселено 11% дерев черешні за середньої чисельності 1 колонія/лист, максимально - 2 колонії/лист, при заселенні 2% молодих листочків, максимально - 4%.

     Триває живлення жуків сірого брунькового довгоносика. Заселено 62% дерев за середньої чисельності 3 екз/дерево, максимально - 5 екз/дерево. Пошкоджено у середньому 0,3% молодих листочків, максимально - 2%.

     Імаго яблуневого квіткоїда харчуються молодими листочками яблуневих дерев. Заселено 72% дерев, середня чисельність жуків складала 4 екз/дерево, максимально - 5 екз/дерево. Пошкоджено у середньому 0,3% молодих листочків, максимально - 1%.

     Гусениці білана жилкуватого тримаються разом біля гнізд, найближчим часом, за сприятливих погодних умов, очікується їх розповзання та активне доживлення. Заселено 2% дерев із середньою чисельністю 1,2 гнізда/дерево, максимально - 3 гнізда/дерево.

     У найближчі дні очікується відновлення живлення гусениць золотогуза. Гнізда виявлені на 3% дерев із середньою чисельністю 1,2 гнізда/дерево,  максимально - 2 гнізда/дерево.

     Гусениці яблуневої плодожерки перебувають у стадії спокою. На даний час середньодобова температура складає 8,5° тепла, найближчим часом, за встановлення температури понад 10° тепла, розпочнеться залялькування гусениць.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux