• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та розповсюдження основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 18 березня 2021 року
опубліковано 22 березня 2021 року о 08:23

       МЕТЕОРОЛОГІЧНІ УМОВИ

       Друга декада березня характеризувалась мінливою погодою. На початку декади спостерігалось зниження температури повітря до 13° морозу, з 14 березня відмічено підвищення температури повітря до 15° тепла та вітряна погода. Середня температура повітря за звітний період становила 0,1° морозу.

       Під час найбільшого похолодання мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3см) знижувалась до 4º морозу і була не загрозлива для рослин озимих культур. Розрахункова критична температура вимерзання для середньозимостійких сортів озимини у фазі кущіння становила 13,9º морозу.

       Спеціалісти відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків розпочали проведення весняних контрольних обстежень. Через прохолодну та затяжну весну проведення обстежень очікується розтягнутим.

       Шкідники та хвороби озимої пшениці, озимого ріпаку 

       У зв’язку з підвищенням температури повітря на посівах озимих культур відмічене піднімання личинок хлібної жужелиці та гусениць озимої совки ІІ покоління у верхні шари грунту. У південних районах області спостерігалось часткове відновлення живлення шкідників – виявлені поодинокі пошкодження рослин. За прогнозами синоптиків, надалі очікується зниження температури повітря, що стримуватиме масове відновлення живлення личинок хлібної жужелиці та гусениць озимої совки .

       Борошнисту росу та кореневі гнилі на посівах озимої пшениці було виявлено на площах, уражених ще з осені:

борошнистою росою уражено 8% обстежених площ, в середньому 0,2% рослин, максимально 1% (прояви хвороби виявлені лише на нижніх листках). Розвиток хвороби 0,1%.

кореневими гнилями уражено 6% обстежених площ, в середньому 0,2% рослин. Розвиток хвороби 0,1%.

       Шкідники саду 

       У плодових насадженнях розпочалось пробудження шкідників. Погодно-кліматичні умови зимового і ранньовесняного періоду були різноманітні. Утримання морозної погоди (місцями до - 23°С) впродовж тривалого періоду, різкі коливання температур та інші природні явища можуть вплинути на подальший розвиток садових шкідників. На даний час в садах завершуються роботи щодо обрізання дерев.

       За попередніми даними весняних обстежень, загибель шкідників складала від 3 до 10%.

       Відсоток загибелі шкідників, які зимують у стадії яйця на гілках, склав: зелена яблунева попелиця - 10% (середня чисельність яйцекладок на погонний метр гілки склала 2,7 максимально - 4), вишнева попелиця - 9%, сливова попелиця - 8%.

       Відсутність постійного снігового покриву під час тривалих морозів вплинула і на перезимівлю шкідників, які зимують у поверхневому шарі грунту. За попередніми даними весняних обстежень, загибель лялечок вишневої мухи  склала 8% (середня чисельність 2,3 лялечки, максимально -5 на квадратний метр грунту).

       За  умов встановлення протягом 2 днів середньодобової температури повітря не нижче +4°С (у фазу набубнявіння бруньок) землекористувачам було рекомендовано провести обприскування саду проти зимуючих стадій шкідників препаратами, дозволеними до використання в Україні згідно з «Переліком…».

       Мишоподібні гризуни

       Погодні умови ІІ декади березня сприяють для активізації мишоподібних гризунів,але після проведення винищувальних заходів, які були проведені на площах, де виявлено перевищення ЕПШ гризунів, спостерігалось зменшення їх чисельності.

       Заселено 30% обстежених площ посівів озимої пшениці, середня чисельність - 1 колонія/га з 1,8 жилої нори, максимально - 2 колонії/га з 3 жилими норами (Нікопольський, Петриківський райони).

       На посівах озимого ріпаку заселення площ гризунами склало 33%, за середньої чисельності - 1 колонія/га з 2 жилими норами, максимально -2 колонії/га з 4 жилими норами (Синельниківський район).

       На посівах багаторічних трав середня чисельність гризунів - 2 колонії/га з 2,5 жилої нори, максимально - 3 колонії/га з 5 жилими норами (Синельниківський, Нікопольський райони).

       На неорних землях середня чисельність шкідників складала 3 колонії/га з 3,7 жилої нори, максимально -5 колоній/га з 7 жилими норами (Петриківський район).

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux