• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та розповсюдження основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 15.10.2020 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 16 жовтня 2020 року о 08:19

МЕТЕОРОЛОГІЧНІ УМОВИ

В першій та на початку другої декади жовтня продовжувала утримуватись аномально тепла з опадами погода. Середньодобові температури повітря на 4º – 7º були вище за норму і становили 14º – 17º тепла. Середня температура повітря виявилась на 5,3° вище за середню багаторічну і становила 15,8º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 24,5° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 35° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 9,9° тепла поверхня ґрунту охолоджувалась до 6º тепла.

Сума опадів за декаду склала 33 мм. Запаси продуктивної вологи у грунті дещо поліпшились, але їх локалізація спостерігається у верхніх шарах грунту, що дозволяє отримати сходи разом з тим, за відсутності опадів найближчим часом, ставить під загрозу подальший ріст та розвиток рослин.

В цілому погодні умови на даний час є сприятливими для розвитку та росту озимих культур, що обумовлено достатнім рівнем зволоження грунту на переважній частині області та помірним температурним режимом.

Багатоїдні шкідники

 Гусениці озимої совки ІІ покоління шкодять на посівах озимої пшениці та озимого ріпаку. Середня чисельність – 0,3 екз/м², максимально 2. Віковий склад гусениць становить ІІІ – 79%, ІУ – 21%.

Триває живлення гусениць бавовникової совки ІІІ покоління на рослинах пізньої капусти. Заселено до 1% рослин, середня чисельність 1 гус/росл. За віковим складом гусениці ІІІ – 23%, ІУ –60%, У – 17%.

Гусениці ріпакового білана харчуються на посівах озимого ріпаку, заселено в середньому 1,5% рослин, за середньої чисельності 2 гус/росл. За віковим складом  гусениці ІІ віку становлять 82%, ІІІ – 18%.

Шкідники та хвороби озимої пшениці та озимого ріпаку

 Хлібна жужелиця. Заселено 14% обстежених площ посівів озимої пшениці (посіяної по стерньовим попередникам), середня чисельність личинок – 0,2 екз/м². За віковим складом личинки І віку становили 62%. ІІ – 38%.

Злакові мухи. Розпочалось відродження та шкодочинність личинок. Заселено 23% обстежених площ посівів озимої пшениці, пошкоджено в середньому 0,2% рослин, за середньої чисельності 2 лич/росл.

На посівах озимого ріпаку триває шкодочинність хрестоцвітних блішок, за середньої чисельності – 0,3, максимально 2 екз/м², пошкоджено в середньому 2% рослин, максимально 4%.

Через те, що сходи озимого ріпаку отримані по області нерівномірно, розвиток шкідників озимого ріпаку очікується розтягнутим.

Розпочалось живлення несправжніх гусениць ріпакового пильщика на посівах озимого ріпаку. Заселено 49% обстежених площ посівів, в середньому 2% рослин,  за середньої чисельності 1 неспр.гус/росл. За віковим складом личинки І віку становлять 90%, ІІ–10%.

Спостерігається відкладання яєць ріпаковим листоїдом. Заселено 61% обстежених площ посівів озимого ріпаку. Середня чисельність 0,2 екз/м², максимально 2.

Мишоподібні гризуни

 Триває подальше заселення площ посівів озимих культур. Заселено 16% обстежених площ. Середня чисельність 0,1 кол/га з 1,1 ж.н, максимально 1 кол/га з 2 ж.н.

На посівах багаторічних трав шкідники заселили всі обстежені площі, середня чисельність – 0,2 кол/га з 2,2 ж.н/га, максимально 1 колонія з 3 ж.н.

Гризунами на неорних землях заселено 100% обстежених площ, за середньої чисельності – 0,4 кол/га з 2,6 ж. н., максимально 2 колонії/га з 5 жилими норами

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux