• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
На території Дніпропетровської області проведено пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу

Розповсюдження приманок з вакциною відбувається шляхом повітряного розповсюдження із літаків над лісовими та польовими угіддями Дніпропетровської області, за винятком територій (Васильківського, Покровського, Межівського, Петропавлівського районів), які підпадають під заборону польотів літаків (зону NOTAM). В забороненій зоні охоплення поголів’я диких м’ясоїдних тварин вакцинацією проведуть шляхом ручного розповсюдження біопрепарату.  

Приманка безпечна для людей і тварин має вигляд невеликих брикетів розміром 3см ×5см із запахом м’ясо-кісткового борошна. У середині приманки знаходиться капсула з вакциною проти сказу. Для імунізації використовується високоімунна антирабічна вакцина «Орісвак», вітчизняного виробника ТОВ «Укрветпромпостач» (м. Бровари). 

Складна епізоотична ситуація щодо сказу в Україні вимагає радикальних заходів, серед яких одне з основних місць займає пероральна імунізація диких м’ясоїдних, ефективність якої доведена як в експериментальних, так і в польових умовах.

Враховуючи високу чутливість лисиць до вірусу сказу, і особливості екології лисиць, жодні інші види тварин не відіграють істотної ролі в підтриманні хвороби в природних нозоареалах, хоча чисельні види домашніх і диких ссавців (коти, собаки, вовки, рисі, багато видів куницевих, борсуки, косулі, єнотовидні собаки тощо) піддаються інфікуванню й можуть бути джерелом збудника інфекції.

Основою успіху пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу є використання безпечної і високоімунної вакцини, яка забезпечує:

  1. Специфічний імунітет при пероральному застосуванні;
  2. Безпеку, як для цільових видів тварин, так і для інших тварин, які можуть вживати принаду;
  3. Безпеку для людини;
  4. Безпеку для навколишнього природного середовища;
  5. Набуття імунітету протягом місяця після поїдання м’ясоїдними.

Щорічна імунізація забезпечує створення стійкого імунітету у диких м’ясоїдних тварин від збудника сказу та значно покращують епізоотичну ситуацію в регіонах.

Завдяки проведенню пероральної вакцинації диких м’ясоїдних в Дніпропетровській області спостерігається тенденція до зниження виявлених неблагополучних пунктів зі сказу за участі лисиць (див. таблицю).

Динаміка зі сказу  2017 - 2020 роки                                                            

Роки Захворівші лисиці
(гол)
Всього неблагополучних пунктів зі сказу

2017

25

76

2018

18

68

2019

6

25

2020

5

17


Прохання до мешканців області: з розумінням відноситись до даного заходу та при виявленні приманок — не брати їх руками, не переносити та не руйнувати.

З пропозиціями та побажаннями з вище наведеної інформації звертатися до Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області за телефоном: 099-723-16-99.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux