• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та розповсюдження основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 12.11.2020
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 12 листопада 2020 року о 11:18

Метеорологічні умови

Перша декада листопада характеризувалась мінливою погодою. Середньодекадна температура повітря становила 8,5° тепла, максимальна температура піднімалась до позначки 14,3° тепла, мінімальна знижувалась до 0,5° тепла. Сума опадів становила 0,8 мм. 

Погодні умови І декади були сприятливими для розвитку озимих культур. Посіви знаходяться в доброму стані.

Шкідники озимої пшениці та озимого ріпаку 

На початку ІІ декади листопада спостерігається зниження температури повітря вночі до 1º морозу, яке прогнозується і надалі, тому найближчим часом очікується часткове припинення живлення гусениць озимої совки та личинок хлібної жужелиці, а за встановлення мінусових температур - опускання шкідників в нижні шари грунту на зимівлю.

Личинки хлібної жужелиці шкодять на посівах озимої пшениці, посіяної по стерньовим попередникам. Заселено 14% обстежених площ, за середньої чисельності личинок – 0,2 екз/м². За віковим складом личинки ІІ віку становили 62%, ІІІ – 38%. 

Гусениці озимої совки ІІ покоління продовжують харчування на посівах озимої пшениці та озимого ріпаку. Заселено 35% обстежених площ, середня чисельність - 0,3 екз/м², максимально 2. Віковий склад гусениць становить ІУ – 49%, У - 46%, УІ – 5%.

Спостерігається залялькування несправжніх гусениць ріпакового пильщика на посівах озимого ріпаку. Заселено 49% обстежених площ посівів, в середньому 2% рослин,  за середньої чисельності 1 неспргус/росл. За віковим складом личинки УІ віку становлять 80%, лялечки – 20%. 

Хвороби озимого ріпаку та озимої пшениці

Мінлива погода з перепадами нічних і денних температур та підвищена відносна вологість, яка спостерігалась у І декаді листопада була  сприятливою для розвитку та поширення хвороб на посівах озимих культур. 

Борошниста роса. Уражено 8% обстежених площ, в середньому 0,2% рослин, максимально 1%.  Розвиток хвороби 0,1%.

Кореневі гнилі. Уражено 6% обстежених площ, в середньому 0,2% рослин. Розвиток хвороби 0,1%.

Пероноспороз. Уражено 20% обстежених площ посівів озимого ріпаку, 0,2% рослин, максимально 1%. Розвиток хвороби 0,1%.

Плямистості. Уражено 23% площ, 0,2% рослин, максимально 1%. Розвиток хвороби 0,1%.

Мишоподібні гризуни

При обстеженні сільськогосподарських угідь виявлено незначне збільшення заселених площ та жилих нір мишоподібних гризунів.

На посівах озимої пшениці гризунами заселено 28% обстежених площ, середня чисельність 0,3 кол/га з 1,4 ж.н, максимально 2 кол/га з 4 ж.н (на крайових смугах).

Шкідники виявлені на 31% обстежених площ, середня чисельність 0,3 кол/га з 1,5 ж.н, максимально 2 кол/га з 4 ж.н (на крайових смугах).

На посівах багаторічних трав шкідники заселили всі обстежені площі, середня чисельність - 0,4 кол/га з 2,5 ж.н/га, максимально 3 колонії з 4 ж.н. 

На неорних землях середня чисельність мишоподібних гризунів складала 0,8 кол/га з 2,8 ж. н., максимально 4 колонії/га з 5 жилими норами.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux