• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та розповсюдження основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 09.07.2020 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 15 липня 2020 року о 11:31

МЕТЕОРОЛОГІЧНІ УМОВИ

В першій декаді липня переважала спекотна з невеликими опадами та грозами погода. В останні дні декади спостерігалось зниження температури повітря. Середньодекадна температура становила 27,4º тепла, максимальна температура підвищувалась до 38° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 65° тепла, мінімальна знижувалась до 12° тепла, поверхня ґрунту охолоджувалась до 14º тепла. 

Опади по області розподілялись нерівномірно сума їх коливалась від 2 до 11 мм.

В господарствах області продовжують збирання врожаю озимого ріпаку та пшениці.

Шкідники та хвороби озимої пшениці, ярого ячменю, кукурудзи, сої та гороху

Триває доживлення клопів черепашки на 47% обстежених площ посівів зернових колосових культур, за середньої чисельності 0,3 екз/м², максимально 2. Пошкоджено в середньому 2,5% колосків. За віковим складом личинки ІУ віку склали 15%, У – 40%, молоді клопи – 45%.

На посівах озимої пшениці та ярого ячменю триває шкодочинність жука кузьки. Заселено 27% обстежених площ, середня чисельність 1 екз/колос, максимально 2 екз. Пошкоджено в середньому 1,5% колосків.

В зв’язку зі зниження температури повітря виявлено вихід зі стану літної діапаузи хлібної жужелиці на колоски зернових колосових культурЗаселено 14% обстежених площ, в середньому 0,2% колосків, за середньої чисельності 1 екз/колос.

Стебловий метелик. Продовжується літ метеликів, відкладання яєць та розпочалось відродження гусениць, середня чисельність метеликів на 10 кроків в середньому 1 екз, максимально 3, гусениць 1 гус/росл при заселенні 1% рослин.

На посівах кукурудзи триває шкодочинність смугастої блішки.  Заселені всі обстежені площі, пошкоджено в середньому 2,5% рослин, за середньої чисельності 1 екз/росл.

Сприятливі погодні умови для живлення попелиць на посівах кукурудзи. Заселені всі обстежені площі посівів, пошкоджено в середньому 3% рослин, максимально 6, середня чисельність 2 екз/росл, максимально 1 кол/росл.

Попелиці на посівах сої заселили всі обстежені площі, за середньої чисельності 2 екз/росл, максимально 1 кол/росл, пошкоджено в середньому 2,5% рослин, максимально 6% в слабкому ступені.

Акацієва вогнівка І покоління шкодить на посівах сої, за середньої чисельності 1 гус/росл, максимально 2 гус/росл. Пошкоджено в середньому 2% рослин.

Павутинний кліщ. Заселено 100% обстежених площ посіву сої, за середньої чисельності 2,0, максимально 4,0 екз/лист, пошкоджено 2% рослин.

 

Септоріозом колоса уражено 10% обстежених площ посівів озимої пшениці, в середньому 0,2% колосків, максимально 2%. Розвиток хвороби 2%.

Альтернаріоз колоса виявлений на 3% обстежених площ посівів озимої пшениці, уражено 0,2% колосків. Розвиток хвороби 2%.

Септоріоз колоса на ярому ячмені уразив 7% обстежених площ, в середньому 0,2% колосків, максимально 1%. Розвиток хвороби 2%.

Борошниста роса на посівах ярого ячменю уразила 32% обстежених площ посіву, в середньому 2,5% рослин, максимально 6%. Розвиток хвороби 3%.

Септоріоз виявлений на 15% обстежених площ посівів ярого ячменю, уражено в середньому 1,5% рослин, максимально 3%. Розвиток хвороби 2%.

Пухирчастою сажкою уражено 2% обстежених площ посівів, хвороба виявлена на поодиноких рослинах.

 

Шкідники та хвороби соняшнику.

Геліхризова попелиця на посівах соняшнику. Триває шкодочинність на 42% обстежених площ, пошкоджено в середньому 3% рослин, максимально 7%, середня чисельність 1 кол/росл, максимально 2.

Іржа на посівах соняшникуУражено 15% обстежених площ посівів, в середньому до 1% рослин, максимально 3%, розвиток хвороби 3%.

Пероноспорозом на посівах соняшнику уражено 21% обстежених площ, в середньому 1,5% рослин, максимально 4%. Розвиток хвороби 3%.

 

Багатоїдні шкідники

На 36% обстежених площ посівів соняшника і кукурудзи та 100% площ овочевих культурах триває шкодочинність гусениць озимої совки І покоління. Середня чисельність гусениць 0,3 гус/м², максимально 2. За віковим складом гусениці ІУ віку становили 50%, У – 50%

Саранові. На неорних землях середня чисельність личинок становила 0,6 екз/м², максимально 6 (рибгоспи «Петриківський» та «Самарський»). За віковим складом личинки ІІІ віку становили 21%, ІУ– 43%, У – 22%.

За видовим складом кобилка блакитнокрила становила 25%, кобилка темнокрила – 26%, хрестовичка мала – 26%, кобилка чорносмугаста – 23%, знайдені поодинокі екземпляри італійського пруса.

Гусениці лучного метелик І покоління харчуються на посівах соняшнику, кукурудзи, сої (крайові смуги) та багаторічних трав. Заселено 12% обстежених площ соняшнику та кукурудзи, 100% площ багаторічних трав та сої. Середня чисельність гусениць 0,2 гус/росл. За віковим складом гусениці ІІІ віку становили 68%, ІУ – 32%.

Білан капустяний І поколінняЗавершується живлення та розпочалось залялькування гусениць, було пошкоджено 2,5% рослин капусти, максимально 4% із середньою чисельністю 1 гус/росл, максимально 2. За віковим складом гусениці ІУ віку становили 46%, У – 46%, лялечки – 8%.

Капустяна совка І поколінняНа рослинах капусти триває доживлення гусениць. Заселено 2% рослин, середня чисельність 1 гус/росл, за віковим складом гусениці ІУ віку становили 17%, У – 47%, УІ – 36%.

Гусениці бавовникової совки шкодять на посівах соняшнику та кукурудзи, заселено 15% обстежених площ посівів, в середньому 1,5% рослин, за середньої чисельності 1 гус/росл. За віковим складом гусениці ІІ віку становили 31%, ІІІ – 44%, ІУ – 25%.

 

Шкідники овочевих культур

Імаго та личинки літнього покоління колорадського жука, за середньої чисельності імаго 2 екз/росл, личинок – 3 екз/росл, максимально 10, пошкодили в середньому 5% рослин картоплі, томатів та баклажан.

Спостерігається відродження та шкодочинність гусениць капустяної молі ІІ покоління. Заселено в середньому 3,5% рослин капусти, максимально 5%, за середньої чисельності 1 гус/росл.

Попелиця на капусті виявлена на 6% рослин, середня чисельність 1 кол/росл.

Фітофтороз. Хворобою уражено в середньому 2,5% рослин томатів, максимально 5%, розвиток хвороби 3%.

Бактеріоз огірків. Уражено 1% рослин, з розвитком хвороби 2%.

Попелиці на огірках. Заселені всі обстежені площі, пошкоджено в середньому 3% рослин, максимально 5%, середня чисельність 1 колонія/росл, максимально 2.

 

Шкідники саду

Яблунева плодожерка ІІ покоління. На початку І декади липня проходило відродження гусениць ІІ покоління. Пошкоджені плоди виявлені на 57% дерев. Із обстежених 100 плодів в середньому пошкоджено 3,5% плодів, максимально 8% із 1гус/плід. Віковий склад гусениць становить: І віку-65% і ІІ-35%.

Каліфорнійська щитівка ІІ покоління. Відмічено початок відродження личинок. Шкідником заселено 20% дерев, середня чисельність складала 0,1 лич/пмг, максимально 1. Пошкоджено 1% плодів, максимально 2%.

Білан жилкуватий і золотогуз. Триває залялькування гусениць. Шкідниками було заселено 3 – 4% дерев. Пошкоджено в середньому 2,5% листя, максимально 5% .

Триває харчування зеленої яблуневої попелиці  на листі. Заселено 100% дерев. Середня чисельність  складала 2екз/лист, максимально 3 при заселенні 8% листочків, максимально 16%.

Червоногалова попелиця. Триває шкодочинність попелиць на яблуневих деревах. Заселено 58% дерев. Пошкоджено в середньому 4,5% листя, максимально 11% із середньою чисельністю 1кол/лист, максимально 2.

Вишнева муха. Триває доживлення  личинок на опалих плодах черешні. Пошкоджені плоди виявлені на 11% дерев. В середньому пошкоджено 5,5% плодів, максимально 11%.

Продовжується шкодочинність вишневої попелиці (особливо на молодих пагонах) на всіх обстежених деревах. Середня чисельність складала 3кол/лист, максимально 4 при заселенні 12% листочків, максимально 26%.

Сливова плодожерка. Триває доживлення гусениць І покоління, за лялькування і початок льоту метеликів ІІ покоління. Шкідником заселено 52% дерев пошкоджено в середньому 2% плодів, максимально 3% із 1 гус/плід.

Триває шкодочинність нових поколінь кліщів.

Червоним плодовим кліщем заселено 78% дерев. Листя заселено і пошкоджено в середньому 7%, максимально 13% із середньою чисельністю 2екз/лист, максимально 4.

Бурий плодовий кліщ шкодочинить на 13% дерев. Заселено і пошкоджено в середньому 4,5% листя, максимально 8% із середньою чисельністю 3екз/лист, максимально 5.

Глодовим кліщем заселено 3% дерев. Пошкоджено в середньому 1,5% листя, максимально 4% із середньою чисельністю 2,5екз/лист, максимально 4.

 

Хвороби плодових культур

Спостерігається засихання ураженого деякими хворобами листя.

Борошниста роса на яблуні. Поширення хвороби на інші дерева не виявлено. Хворобою уражено 36% дерев. В середньому уражено 9% листя, максимально 17% з розвитком хвороби 15%. Уражене листя засихає.

Парша на яблуні.  Хворобою уражено 9% дерев. Листя уражено в середньому 4,5%, максимально 8% з розвитком хвороби 10%. Плодів уражено в середньому 2%, максимально 4% з розвитком хвороби 5%.

Кучерявість листя персика. Хворобою уражено 16% дерев, в середньому 3,5% листя, максимально 8%  з розвитком хвороби 15%.

Кокомікоз на вишні і черешні. Уражено 3% дерев, в середньому 3% листя, максимально 6% з розвитком хвороби 10%.

Моніліальний опік на черешні. Хвороба виявлена на поодиноких деревах, уражено 1,5% пагонів, максимально 3% з розвитком хвороби 3%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux