• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та розповсюдження основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 02.07.2020 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 06 липня 2020 року о 11:33

МЕТЕОРОЛОГІЧНІ УМОВИ

 В третій декаді червня утримувалась аномально тепла з невеликими опадами та грозами погода. Середньодобові температури повітря  на 1º-5º були вище за норму і становили 21º – 25° тепла. Середня декадна температура повітря виявилась на 3,1° вище за середню багаторічну і становила 23,2º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 31,9° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 62° тепла. Мінімальна температура повітря  знижувалась до 13,0° тепла поверхня ґрунту охолоджувалась до 12º тепла. 

Сума опадів за декаду склала 8 мм. Агрометеорологічні умови для наливу зерна та вегетації пізніх с/г культур були сприятливі. Стан посівів добрий.

В господарствах області розпочалось збирання врожаю озимого ячменю та пшениці.

 

Шкідники та хвороби озимої пшениці, ярого ячменю, кукурудзи, сої та гороху

Клоп черепашка. Личинки заселили 47% обстежених площ посівів зернових колосових культур, за середньої чисельності 0,3 екз/м², максимально 2. Пошкоджено в середньому 2,5% колосків. За віковим складом личинки ІУ віку становили 52%, У – 40%, молоді клопи – 8%

Виявлена поява жуків хлібної жужелиці на колосках зернових колосових культур. Заселено 9% обстежених площ, 0,2 колосків, середня чисельність 1 екз/колос.

Триває харчування жука кузьки на 25% обстежених площ посівів зернових колосових культур, за середньої чисельності 1 екз/колос, максимально 2, при заселені в середньому 1,5% рослин.

Стебловий метелик. Триває літ метеликів та відкладання яєць, середня чисельність на 10 кроків в середньому 1 метелик, максимально 3. Відродження гусениць поки що не виявлене.

На посівах кукурудзи виявлено харчування імаго смугастої блішки.  Заселені всі обстежені площі, пошкоджено в середньому 2% рослин, за середньої чисельності 1 екз/росл.

Попелиці на посівах кукурудзи. Заселені всі обстежені площі посівів, пошкоджено в середньому 2% рослин, максимально 5, середня чисельність 2 екз/росл, максимально 1 кол/росл.

Завершується харчування личинок горохового зерноїда та гусениць горохової плодожерки на посівах гороху. Личинками горохового зерноїда було пошкоджено 2% стручків, гусеницями горохової плодожерки 1,5 стручків.

Попелиці на посівах соїЗаселено 100% обстежених площ, за середньої чисельності 1 екз/росл, максимально 5 екз, пошкоджено в середньому 2% рослин, максимально 5% в слабкому ступені.

Акацієва вогнівка І поколінняСпостерігається шкодочинність гусениць на посівах сої, за середньої чисельності 1 гус/росл, максимально 2 гус/росл. Пошкоджено в середньому 2% рослин.

Павутинний кліщ виявлений на всіх обстежених площах посіву сої, за середньої чисельності 2,0, максимально 4,0 екз/лист, пошкоджено 2% рослин.

 

Через аномально спекотну та суху погоду ІІІ декади червня поширення та розвиток хвороб на посівах с/г культур не виявлені.

Септоріозом колоса уражено 10% обстежених площ посівів озимої пшениці, в середньому 0,2% колосків, максимально 2%.  Розвиток хвороби 2%.

Септоріоз колоса на ярому ячмені уразив 7% обстежених площ, в середньому 0,2% колосків, максимально 1%. Розвиток хвороби 3%.

На посівах ярого ячменю гельмінтоспоріозом уражено 10% обстежених площ, в середньому 1,5% рослин, максимально 3% (у загущених посівах), розвиток хвороби 2%.

На посівах ярого ячменю борошниста роса уразила 32% обстежених площ посіву, в середньому 2,5% рослин, максимально 6%. Розвиток хвороби 3%

Септоріоз виявлений на 15% обстежених площ посівів ярого ячменю, уражено в середньому 1,5% рослин, максимально 3%. Розвиток хвороби 2%.

 

Шкідники та хвороби озимого ріпаку, соняшнику.

Геліхризова попелиця на посівах соняшнику. Заселено 39% обстежених площ, пошкоджено в середньому 3% рослин, максимально 7%, середня чисельність 1 кол/росл, максимально 2.  

Біла та сіра гнилі стручків на озимому ріпаку. Хвороби виявлені лише в тих районах, де спостерігались опади. Уражено 12% обстежених площ, в середньому 1% стручків, максимально 3%. Розвиток хвороби 2%.

Іржа. Уражено 15% обстежених площ посівів соняшнику, в середньому до 1% рослин, максимально 3%, розвиток хвороби 3%.

Пероноспорозом на посівах соняшнику уражено 21% обстежених площ, в середньому 1,5% рослин, максимально 4%. Розвиток хвороби 3%.

Багатоїдні шкідники

Гусениці озимої совки І покоління живляться на посівах просапних культур (соняшник, кукурудза) заселено 36% обстежених площ, середня чисельність гусениць 0,3 гус/м², максимально 2. За віковим складом гусениці ІІ віку становили 17%, ІІІ – 65%, ІУ – 18%.

Саранові. На неорних землях середня чисельність личинок становила 0,6 екз/м², максимально 6. За віковим складом личинки ІІІ віку становили 34%, ІУ– 51%, У – 15%.

За видовим складом кобилка блакитнокрила становила 25%, кобилка темнокрила – 26%, хрестовичка мала – 26%, кобилка чорносмугаста – 23%, знайдені поодинокі екземпляри італійського пруса.

Лучний метелик І поколінняТриває шкодочинність гусениць на посівах соняшнику, кукурудзи (крайові смуги) та багаторічних трав. Заселено 12% обстежених площ соняшнику та кукурудзи, 100% площ багаторічних трав. Середня чисельність гусениць 0,2 гус/росл. За віковим складом гусениці ІІ віку становили 66%, ІІІ – 34%.

Білан капустяний І поколінняГусеницями заселено та пошкоджено 2,5% рослин капусти, максимально 4% із середньою чисельністю 1 гус/росл, максимально 2. За віковим складом гусениці ІІІ віку становили 41%, ІУ – 45%, У – 14%.

Капустяна совка І поколінняНа рослинах капусти продовжується харчування гусениць. Заселено 2% рослин, середня чисельність 1 гус/росл, за віковим складом гусениці ІІІ віку становили 25%, ІУ – 28%, У – 47%.

Бавовникова совка І поколінняНа посівах соняшнику та кукурудзи заселено 15% обстежених площ посівів, в середньому 1% рослин, за середньої чисельності 1 гус/росл. За віковим складом гусениці І віку становили 10%, ІІ – 54%, ІІІ – 36%.

 

Шкідники овочевих культур

Колорадський жук. Личинки літнього покоління шкідника, за середньої чисельності 3 екз/росл, максимально 5, пошкодили в середньому 3% рослин.

Спостерігається літ та відкладання яєць капустяної молі ІІ покоління. На 10 кроків налічено в середньому 1, максимально 2 метелика. Яйцекладками заселено в середньому 3,5% рослин капусти, максимально 5%. Найближчими днями очікується відродження гусениць.

Попелиця на капусті виявлена на 5% рослин, середня чисельність 1 кол/росл.

Фітофтороз. Хворобою уражено в середньому 2,5% рослин томатів, максимально 5%, розвиток хвороби 3%.

Попелиці на огірках. Заселені всі обстежені площі, пошкоджено в середньому 1,5% рослин, максимально 4%, середня чисельність 1 колонія/росл, максимально 2.

 

Шкідники саду

На протязі ІІІ декади червня утримувалася спекотна і суха погода, що сприяло стрімкому наростанню суми ефективних температур для розвитку шкідників саду.

Яблунева плодожерка. Триває доживлення гусениць І покоління, залялькування гусениць старших віків і відмічено в другій половині декади літ метеликів ІІ покоління. На феромонну пастку налічується в середньому 6, максимально 12 метеликів. В І декаді липня очікується відродження гусениць ІІ покоління.

Каліфорнійська щитівка. Триває період линьки личинок. Шкідником заселено 20% дерев, середня чисельність складала 0,2 лич/пмг, максимально 1. Пошкоджено 0,3% молодих гілок.

Білан жилкуватий і золотогуз. Гусениці живляться на листі скелетуючи його. Шкідниками  заселено 3 – 4% дерев. Пошкоджено в середньому 2,5% листя, максимально 5% із середньою чисельністю 1,5 гус/лист, максимально 2.

Нові покоління зеленої яблуневої попелиці харчуються (особливо на молодих пагонах) на 100% дерев. Середня чисельність їх складала 2кол/лист, максимально 4 при заселенні 6% листочків, максимально 10%.

Яблунева листоблішка.  Личинки закінчують шкодочинність і перетворившись на дорослих комах, знаходяться під деревами. Було заселено  11% дерев, пошкоджено 7% листочків, максимально 12%.

Кільчастий і непарний шовкопряд. Гусениці в залялькованому стані.

Вишнева муха. Триває шкодочинність личинок на пізніх сортах черешні. Пошкоджені плоди виявлені на 11% дерев. В середньому пошкоджено 5,5% плодів, максимально 11%. В поточному році очікується розтягнутий період шкодочинності личинок.

Триває шкодочинність вишневої попелиці на всіх обстежених деревах. Середня чисельність складала 2екз/лист, максимально 5 при заселенні 4% листочків, максимально 8%.

Сливова плодожерка. Триває шкодочинність гусениць І покоління. Шкідником заселено 52% дерев пошкоджено в середньому 2% плодів, максимально 3% із 1 гус/плід. Віковий склад гусениць складав: ІІ віку-20%, ІІІ-45% ,  ІУ-30% і У-5%

Спекотна і суха погода сприяє шкодочинності кліщів і поширення їх на нові дерева.

Збільшення заселених дерев спостерігається червоним плодовим кліщем. Заселено 78% дерев, листя заселено в середньому 5,5%, максимально 10% із середньою чисельністю 2екз/лист, максимально 5.

Шкодочинність бурого плодового кліща спостерігається на 13% дерев. Заселено і пошкоджено в середньому 4% листя, максимально 7% із середньою чисельністю 3екз/лист, максимально 5.

 Заселення глодовим кліщем складає 3% дерев. Пошкоджено в середньому 1,5% листя, максимально 4% із середньою чисельністю 2екз/лист, максимально 4.

 

Хвороби плодових культур

Суха і спекотна погода сприяє підсиханню ураженого деякими хворобами листя.

Борошниста роса на яблуні. Хворобою уражено 36% дерев. В середньому уражено 9% листя, максимально 17% з розвитком хвороби 10%. Уражене листя засихає.

Парша на яблуні.  Хворобою уражено 9% дерев. Листя уражено в середньому 4,5%, максимально 8% з розвитком хвороби 10%. Плодів уражено в середньому 1,2%, максимально 3% з розвитком хвороби 2%.

Кучерявість листя персика. Уражено 16% дерев, середньому 3,5% листя, максимально 8%  з розвитком хвороби 15%.

Кокомікоз на вишні і черешні. Уражено 3% дерев, в середньому 3% листя, максимально 6% з розвитком хвороби 7%.

Моніліальний опік на черешні. Хвороба виявлена на поодиноких деревах, уражено 1,5% пагонів, максимально 3% з розвитком хвороби 3%.

Плодова гниль на черешні. Суха і жарка погода стримує поширення хвороби. Поширення хвороби на інші дерева не виявлено. Уражені плоди виявлені на 40% дерев. Із обстежених 100 ягід хворобою уражено в середньому 5%, максимально 9%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux