• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та розповсюдження основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 03.10.2020 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 04 вересня 2020 року о 09:28

МЕТЕОРОЛОГІЧНІ УМОВИ

В третій декаді серпня та у перші дні вересня утримувалась тепла, часом спекотна погода. Середньодекадна температура повітря виявилась на 2,6° вище за середню багаторічну і становила 21,5º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 34,0° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 53° тепла. Мінімальна температура повітря  знижувалась до 9,2° тепла поверхня ґрунту охолоджувалась до 10º тепла. 

Сума опадів за декаду склала 12 мм або 92% норми. Агрометеорологічні умови залишаються жорсткі. Суховійні явища, вичерпані вологозапаси ґрунту ускладнюють підготовку ґрунту до сівби озимих зернових.

Господарства області продовжують посів озимого ріпаку.

Шкідники та хвороби озимої пшениці, кукурудзи та сої

Клоп черепашка знаходиться в місцях зимівлі. Заселено 65% обстежених площ, за середньої чисельності 0,2 екз/м2, максимально 4.

Хлібний турун (жужелиця). Заселено 56% обстежених площ після озимих зернових культур, середня чисельність імаго склала 0,2 екз/м2, максимально 2. Відкладання яєць розпочнеться найближчим часом, за сприятливих погодних умов (зниження температури повітря та опадів).

Стебловий кукурудзяний метелик. Розпочалось опускання гусениць в нижню частину стебла кукурудзи. Заселено 31% обстежених площ посівів, було пошкоджено 1,8% рослин, максимально 3, в середньому 3%, максимально 5% качанів, за середньої чисельності 1 гус/росл. Всі гусениці У віку.

Попелиці на посівах сої заселили 100% обстежених площ, за середньої чисельності 1 екз/росл, максимально 2 екз/росл, при заселені в середньому 2% рослин, максимально 3%.

Павутинний кліщ на посівах сої шкодить на всіх обстежених площах посіву. Пошкоджено в середньому 5% рослин. максимально 8% та 14% листя.

Акацієва вогнівка ІІ покоління на сої. При обстеженні 100 стручків виявлено, що пошкоджено в середньому 1,5%, максимально 3% стручків.

 

Пухирчастою сажкою уражено 9% обстежених площ посівів кукурудзи, в середньому 0,2% рослин, максимально 1%.

Летюча сажка уразила 2% обстежених площ посівів кукурудзи, в середньому 0,1 % рослин, максимально 1%.

Фузаріоз качанів кукурудзиХворобою уражено 0,3% качанів, максимально 2% з розвитком хвороби 0,2%.

Бактеріоз качанів уразив 0,3% качанів, максимально 1% з розвитком хвороби 0,2%.

Альтернаріоз виявлений на 25% обстежених площ посівів сої, уражено в середньому 2,6% рослин, максимально 5%. Розвиток хвороби 1%.

Септоріоз на сої. Уражено 19% обстежених площ посівів, в середньому 2,2%, максимально 4% рослин з розвитком хвороби 1%.

 

Хвороби соняшнику.

Альтернаріоз уразив 13% обстежених площ посівів соняшнику, в середньому 2,3%, максимально 5% рослин з розвитком хвороби 1%.

Септоріоз виявлений на 21% обстежених площ, уражено в середньому 2,5%, максимально 6% рослин з розвитком хвороби 1%.

Іржа. Уражено 17% обстежених площ посівів, в середньому 4% рослин, максимально 8%, розвиток хвороби 3,2%.

Пероноспорозом уражено 26% обстежених площ, в середньому 3,5% рослин, максимально 6%. Розвиток хвороби 3%.

Фомоз. Уражено 5% площ, в середньому 1,5%, максимально 3% з розвитком хвороби 0,1%.

 

Багатоїдні шкідники

На сходах падалиці озимої пшениці спостерігається відродження і шкодочинність гусениць озимої совки ІІ покоління. Середня чисельність – 0,2 екз/м², максимально 1. Віковий склад гусениць становить І віку – 77% і ІІ – 23%.

Продовжується парування та розпочалось відкладання яєць саранових. На неорних землях середня чисельність нестадних видів шкідника становила 0,6 екз/м², максимально 6.

За видовим складом кобилка блакитнокрила становила 22%, кобилка темнокрила – 29%, хрестовичка мала – 26%, кобилка чорносмугаста – 23% та поодинокі екземпляри італійського пруса.

Лучний метелик ІІ покоління. Гусениці у залялькованому стані.

Білан капустяний ІІІ покоління. Гусениці заселили в середньому 2% рослин пізньої капусти, максимально 4% із середньою чисельністю 3 гус/росл, максимально 7. За віковим складом гусениці ІІ віку – 75%, ІІІ – 25%.

Завершується харчування гусениць капустяної совки ІІ покоління на рослинах пізньої капусти. Пошкоджено в середньому 2,2% рослин, максимально 4% із середньою чисельністю 3гус/рос, максимально 6. Віковий склад гусениць: ІУ – 15%,У – 85%.

 

Шкідники овочевих культур

Продовжується опускання імаго колорадського жука у нижні шари грунту на зимівлю.

Триває харчування попелиць на рослинах пізньої капусти. Заселено 100% площ, пошкоджено в середньому 9% рослин, максимально 13% із середньою чисельністю 2кол/росл, максимально 3.

Гусениці капустяної молі ІУ покоління шкодять на 1,5% рослин пізньої капусти, максимально 3. Середня чисельність гусениць склала 1 гус/росл, максимально 3.

 

Хвороби овочевих культур

Фітофторозом на томатах уражено в середньому 9,5% рослин томатів, максимально 17%, розвиток хвороби 3%.

Верхівкова гниль томатів виявлена в середньому на 1,5% рослин та 3,5% плодів з розвитком хвороби 1%.

Слизистий бактеріоз капусти. Уражено в середньому 1,2% рослин, максимально 2% з розвитком хвороби 0,2%.

 

Шкідники саду

Гусениці яблуневої плодожерки ІІІ покоління виявлені на 3% дерев, пошкоджено в середньому 1%, максимально 2% плодів. Віковий склад гусениць: ІІІ – 82%, ІУ – 18%.

Гусениці білана жилкуватого виявлені на 2% дерев, середня чисельність 0,1 гус/п.м.г., максимально 1. Пошкоджено в середньому 1,5% листя, максимально 3%.

Зелена яблунева попелиця заселила 100% дерев. Середня чисельність – 1екз/лист, максимально 2 при заселенні  4% листочків, максимально 7%.

Продовжується харчування гусениць сливової плодожерка ІІ покоління. Пошкоджені плоди виявлені на 7% дерев. В середньому пошкоджено 3% плодів, максимально 6%.

Червоний плодовий кліщ виявлений на 78% дерев. Пошкоджено в середньому 12% листя, максимально 27% із середньою чисельністю 2екз/лист, максимально 4.

Бурий плодовий кліщ шкодочинить на 13% дерев. Заселено і пошкоджено в середньому 5% листя, максимально 11% із середньою чисельністю 3 екз/лист, максимально 5.

Каліфорнійська щитівка розпочалось відродження личинок-бродяжок, які залишаться на зимівлю. Заселено 20% дерев. Середня чисельність складала 0,1 екз/пмг, максимально 1.

 

Хвороби плодових культур

Борошниста роса на яблуні уразила  36% дерев, в середньому 15% листя, максимально 22% з розвитком хвороби 15%. 

Парша на яблуні виявлена на 9% дерев, уражено в середньому 5,5%, максимально 10% листя, з розвитком хвороби 10%, в середньому 4,5%, максимально 7% листя з розвитком хвороби 5%.

Кокомікоз на вишні і черешні. Уражено 5% дерев, в середньому 5% листя, максимально 9% з розвитком хвороби 10%.

Кокомікозом сливи уражено 3% дерев, в середньому 3%, максимально 7% листя з розвитком хвороби  0,2%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux