• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та розповсюдження основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 27.08.2020 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 28 серпня 2020 року о 11:15

МЕТЕОРОЛОГІЧНІ УМОВИ

В ІІІ декаді серпня утримувалася тепла з невеликими опадами погода, які випали на території області нерівномірно. Середньодекадна температура склала +22,3° тепла, максимальна температура повітря підвищувалась до +33,4° тепла, мінімальна знижувалася до +12,2° тепла.

Агрометеорологічні погодні умови для формування урожаю пізніх культур складаються задовільні. Запаси продуктивної вологи на посівах соняшнику складають: на глибині 0-20 см –відсутні, 0-50см – 2мм, 0-100см -15мм.

Шкідники та хвороби озимої пшениці, кукурудзи та сої

Зниження температури повітря, випадання невеликих дощів і спад спеки сприятливо впливає на життєдіяльність шкідників.

Клоп черепашка. Обстеженням лісосмуг встановлено, що шкідник знаходиться в місцях зимівлі. На полях і грунтових дорогах знаходяться лише поодинокі екземпляри клопів. Середня чисельність їх складала 0,3 екз/м2, максимально 4.

Хлібний турун (жужелиця). Зниження температури повітря, випадання невеликих дощів і спад спеки сприятливо впливає на життєдіяльність  жуків. Вони  активно переміщуються на поверхні грунту. На даний час триває період спарювання жуків.  Заселено 56% площ після озимини і середня чисельність їх склала 0,2 екз/м2, максимально 3.

 Стебловий кукурудзяний метелик. Закінчується живлення гусениць і найближчим часом розпочнеться опускання їх в нижню частину стебла кукурудзи.  Заселено 31% обстежених площ посівів, пошкоджено 1,8% рослин, максимально 3, качанів пошкоджено в середньому 3%, максимально 5% за середньої чисельності 1 гус/росл. За віковим складом гусениці ІУ віку становили – 10% і У – 90%.

Попелиці на посівах сої. Спостерігається зменшення чисельності попелиць. Заселено 100% обстежених площ, за середньої чисельності 1 екз/росл, максимально 2екз/росл, при заселені в середньому 2% рослин, максимально 3%.

Павутинний кліщ на посівах сої. Триває шкодочинність кліщів. Заселено 100% обстежених площ сої. Пошкоджено в середньому 5% рослин. максимально 8%, пошкоджене листя складає  14%.

Акацієва вогнівка ІІ пок. на сої. При обстеженні 100 стручків виявлено, що пошкоджено в середньому 1,5%, максимально 3% стручків.

 

Пухирчаста сажка на кукурудзі. Уражено 9% обстежених площ посівів кукурудзи,  рослин уражено в середньому 0,2%, максимально 1%.

Летюча сажка на кукурудзі уразила 2% обстежених площ, в середньому 0,1 % рослин, максимально 1%.

Фузаріоз качанів кукурудзи. Хворобою уражено 0,3% качанів, максимально 2% з розвитком хвороби 0,2%.

Бактеріоз качанів кукурудзи. Хворобою уражено 0,3% качанів, максимально 1% з розвитком хвороби 0,2%.

Альтернаріоз на сої виявлений на 25% обстежених площ посівів, уражено в середньому 2,6% рослин, максимально 5%. Розвиток хвороби 1%.

Септоріоз на сої. Уражено 19% обстежених площ посівів, в середньому 2,2%, максимально 4% рослин з розвитком хвороби 1%.

 

Шкідники та хвороби соняшнику.

Соняшникова вогнівка. Гусениці в залялькованому стані.

Альтернаріоз на соняшнику. Хворобою уражено 13% площ. Рослин уражено в середньому 2,3%, максимально 5% з розвитком хвороби 1%.

Септоріоз на соняшнику. Уражено 21% площ. Рослин уражено в середньому 2,5%, максимально 6% з розвитком хвороби 1%.

Іржа на соняшнику. Уражено 17% обстежених площ посівів, в середньому 4% рослин, максимально 8%, розвиток хвороби 3,2%.

Пероноспорозом на посівах соняшнику уражено 26% обстежених площ, в середньому 3,5% рослин, максимально 6%. Розвиток хвороби 3%.

Фомоз на соняшнику. Уражено 5% площ. Рослин уражено в середньому 1,5%, максимально 3% з розвитком хвороби 0,1%.

 

Багатоїдні шкідники

 Озима совка ІІ покоління. На сходах падалиці озимої пшениці триває відродження і шкодочинність гусениць. Середня чисельність їх склала 0,1 екз/м², максимально 1. Віковий склад гусениць становить І віку-95% і ІІ-5%.

Саранові. Триває парування комах. На неорних землях середня чисельність нестадних видів шкідника становила 0,6 екз/м², максимально 6.

За видовим складом кобилка блакитнокрила становила 22%, кобилка темнокрила – 29%, хрестовичка мала – 26%, кобилка чорносмугаста – 23% та поодинокі екземпляри італійського пруса.

Лучний метелик ІІ покоління. Закінчується живлення гусениць на крайових смугах посівів соняшника від лісосмуг. Чисельність їх незначна і складала 0,1екз/м², максимально 1 при заселенні поодиноких рослин. Віковий склад гусениць складає: ІУ віку-30% і У-70%. Найближчим часом очікується їх залялькування.

Білан капустяний ІІІ покоління. Триває літ, відкладання яєць і відродження гусениць ІІІ покоління. В радіусі 25м налічується в середньому 2 метелика, максимально 5. Заселено гусеницями рослин пізньої капусти в середньому 2%, максимально 4% із середньою чисельністю 3гус/росл, максимально 7.

Капустяна совка ІІ покоління. Гусениці шкодочинять на рослинах пізньої капусти. Заселено і пошкоджено в середньому 2,2% рослин, максимально 4% із середньою чисельністю 3гус/рос, максимально 6. Віковий склад гусениць: ІІІ-10%, ІУ-35% і У-55%.

 

Шкідники овочевих культур

 Колорадський жук. Закінчується шкодочинність личинок  на рослинах баклажанів та томатів. Середня чисельність їх склала 2 екз/росл, максимально 4, пошкоджено в середньому 7,5% рослин, максимально 15%. Дорослі жуки опускаються в нижні шари грунту.

Капустяна попелиця. Триває шкодочинність на пізній капусті. Заселено 100% площ, пошкоджено в середньому 9% рослин, максимально 13% із середньою чисельністю 2кол/росл, максимально 3.

Капустяна міль ІІІ пок. Триває відродження і шкодочинність гусениць. На даний час пошкодження виявлені на поодиноких рослинах пізньої капусти, максимально 1. Середня чисельність гусениць склала 2гус/росл, максимально 4.

Баштанна попелиця на огірках.  Шкідником заселено та пошкоджено в середньому 3% рослин, максимально 6% із середньою чисельністю 2,5кол/росл, максимально 3.

Хвороби овочевих культур

Фітофтороз на томатах. Уражено в середньому 9,5% рослин томатів, максимально 17%, розвиток хвороби 3%.

Верхівкова гниль томатів. Хворобою уражено в середньому 1,5% рослин та 3,5% плодів з розвитком хвороби 1%.

Бактеріоз огірків. Уражено 5% рослин, максимально 7% з розвитком хвороби 4%.

Пероноспороз огірків. Хворобою уражено в середньому 7% рослин, максимально12%, розвиток хвороби 4%.

Слизистий бактеріоз капусти. Уражено в середньому 1,2% рослин, максимально 2% з розвитком хвороби 0,2%.

 

 Шкідники саду

Яблунева плодожерка ІІІ покоління. Триває живлення гусениць. Пошкоджені плоди виявлені на 3% дерев, пошкоджено в середньому 1%, максимально 2%. Віковий склад гусениць: ІІ-75%, ІІІ-25%.

Каліфорнійська щитівка ІІ покоління. Дорослі самки знаходяться в стадії спарювання. Заселено 20% дерев. Середня чисельність складала 0,1 екз/пмг, максимально 1. Пошкоджено 3,2% плодів, максимально 6%.

Білан жилкуватий. Триває шкодочинність гусениць. Пошкодження листя виявлено на 2% дерев із середньою чисельністю 0,1гус/пмг, максимально 1. Пошкоджено в середньому 1,5% листя, максимально 3%.

Зелена яблунева попелиця. Продовжується шкодочинність попелиць. Заселено 100% дерев. Середня чисельність складала 1екз/лист, максимально 2 при заселенні  4% листочків, максимально 7%.

Сливова плодожерка  ІІ  покоління. Триває відродження і шкодо чинність гусениць. Пошкоджені плоди виявлено на 7% дерев. В середньому пошкоджено 3% плодів, максимально 6%.

Червоний плодовий кліщ. Заселено 78% дерев. Пошкоджено в середньому 12% листя, максимально 27% із середньою чисельністю 2екз/лист, максимально 4.

Бурий плодовий кліщ шкодочинить на 13% дерев. Заселено і пошкоджено в середньому 5% листя, максимально 11% із середньою чисельністю 3 екз/лист, максимально 5.

Хвороби плодових культур

Борошниста роса на яблуні. Хворобою  уражено  36% дерев. В середньому уражено  15% листя, максимально 22% з розвитком  хвороби 15%. 

 Парша на яблуні. Хворобою уражено 9% дерев. Листя уражено в середньому 5,5%, максимально 10% з розвитком хвороби 10%. Плодів уражено в середньому 4,5%, максимально 7% з розвитком хвороби 5%.

Кокомікоз на вишні і черешні. Уражено 3% дерев, в середньому 5% листя, максимально 9% з розвитком хвороби 10%.

Кокомікоз сливи. Уражено 2% дерев. Листя уражено в середньому 3%, максимально 7% з розвитком хвороби  0,2%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux