• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 9 вересня 2021 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 09 вересня 2021 року о 09:33

Метеорологічні умови

     Перша декада вересня характеризувалась мінливою погодою, місцями спостерігались заморозки на грунті. Мінімальна температура повітря опускалась до позначки 3° тепла, максимальна піднімалась до 27° тепла, середня складала 12° тепла.

Господарства області продовжують збирання врожаю кукурудзи та розпочали збирання соняшнику.

Шкідники озимої пшениці та озимого ріпаку

     На посівах озимого ріпаку триває живлення хрестоцвітих блішок. Заселено 72% обстежених площ та 2% рослин за середньої чисельності 1 екз./м².

     Ріпаковий пильщик. Розпочалось відродження та шкодочинність несправжніх гусениць шкідника на посівах озимого ріпаку за середньої чисельності 0,2 екз./м², максимально - 3 екз./м². Пошкоджено у середньому 1% рослин, максимально - 3%. За віковим складом несправжні гусениці І віку становили 100%.

     Капустяна міль. На посівах озимого ріпаку виявлено відродження гусениць шкідника. Заселено 60% обстежених площ посівів за середньої чисельності 1 гус./рослину при заселенні 2% рослин.

     Ріпаковий білан. Продовжуються літ, відкладання яєць метеликами шкідника та розпочалось відродження гусениць на посівах озимого ріпаку. У радіусі 25м налічено у середньому 2 метелики.

     Хлібна жужелиця. На падалиці озимої пшениці триває парування жуків та розпочалось відкладання яєць. Заселено 21% площ після озимої пшениці за середньої чисельності 0,2 екз./м², максимально – 2.

     Клоп шкідлива черепашка  перебуває у місяцях зимівлі. Заселено 66% обстежених лісосмуг. Середня чисельність складала 0,3 екз./м2, максимально - 3.

Багатоїдні шкідники

     На посівах озимого ріпаку, падалиці озимої пшениці та овочевих культурах спостерігається шкодочинність гусениць озимої совки ІІ покоління. Середня чисельність гусениць – 0,1 гус./м², максимально – 1 гус./м². Віковий склад гусениць становить: І віку - 28%, ІІ – 67%, ІІІ – 5%.

     Гусениці бавовникової совки ІІ покоління завершують свою шкодочинність на 18% обстежених площ посівів кукурудзи та 21% площ соняшнику за середньої чисельності 1 гус./качан при заселенні у середньому 2,5% качанів, максимально – 4% та 2% рослин соняшнику. За віковим складом гусениці ІУ віку становлять 85%, У – 15%.

     Триває живлення гусениць капустяної совки ІІ покоління на 2,5% рослин пізньої капусти, максимально – 5% за середньої чисельності 3 гус./рослину, максимально – 5. Віковий склад гусениць становить: ІІІ – 12%, ІУ – 79%, У – 9%.

     Гусениці лучного метелика ІІ покоління шкодять на 5% обстежених площ посівів соняшнику та поодиноких рослинах за середньої чисельності 0,1 екз./м², максимально – 1. Віковий склад гусениць становить: ІІІ віку - 72%, ІУ – 28%.

     Триває літ метеликів, відкладання яєць та розпочалось відродження гусениць капустяного білана ІІІ покоління на рослинах пізньої капусти та озимого ріпаку. У радіусі 25 м налічено у середньому 2 метелики, максимально - 4.

     Триває відкладання яєць саранових у місцях резервації (неорні землі, балки, толоки). Середня чисельність імаго складає 0,3 екз./м², максимально – 4, ворочків – 0,2 вор./м²

Шкідники та хвороби кукурудзи, соняшнику та сої

     На посівах кукурудзи розпочалось опускання гусениць стеблового метелика у нижню частину стебла, де вони залишаться на зимівлю. Заселено 33% обстежених площ посівів кукурудзи, пошкоджено у середньому 3% рослин кукурудзи, максимально – 6% за середньої чисельності 1 гус./росл. За віковим складом гусениці У віку становили 100%.

     Попелиці на рослинах сої. Заселено 100% обстежених площ, пошкоджено у середньому 3% рослин, максимально - 5%, середня чисельність складає 2 екз./росл., максимально - 3.

     Павутинний кліщ на посівах сої. Заселено 100% обстежених площ, пошкоджено у середньому 9% рослин, максимально - 17%, середня чисельність складає 2 екз./росл, максимально – 5.

     Іржа на соняшнику. Уражено 32% обстежених площ, у середньому - 3% рослин, максимально – 7%, розвиток хвороби – 5%.

     Септоріоз на соняшнику. Уражено 41% обстежених площ посівів соняшнику, у середньому – 4% рослин, максимально - 9% рослин, розвиток хвороби - 6%.

     Пероноспороз на соняшнику. Уражено 44% обстежених площ, у середньому – 3,5% рослин, максимально – 8%, розвиток хвороби - 6%.

     Гнилі (біла та сіра) на соняшнику уразили 8% обстежених площ, у середньому - 2% рослини, максимально – 4%, розвиток хвороби – 2%.

     Фомоз на соняшнику. Хворобою уражено 8% обстежених площ, уражено у середньому 2% рослини, максимально – 5%, розвиток хвороби – 2%.

     Хворобою летюча сажка на кукурудзі уражено 4% площ, у середньому - 0,2% рослин, максимально – 1%.

     Пухирчастою сажкою уражено 14% обстежених площ посівів кукурудзи, у середньому - 0,3% рослин, максимально – 1%.

     При проведенні лабораторного аналізу 100 качанів кукурудзи виявлено, що бактеріозом та фузаріозом уражено 1% качанів, максимально - 2%.

     Аскохітоз на сої. Хворобою уражено 38% обстежених площ, у середньому - 2,5% рослин, максимально - 5%, розвиток хвороби - 3%.

     Альтернаріоз на сої. Уражено 40% обстежених площ, у середньому - 3,5% рослин, максимально - 7%, розвиток хвороби - 3%.

     Септоріоз на сої. Хвороба виявлена на 33% обстежених площ, у середньому уражено 4% рослин, максимально – 7%, розвиток хвороби – 3%.

Шкідники та хвороби овочевих культур

     Попелиці на капусті. Продовжується живлення попелиць на пізній капусті. Заселено 100% площ, уражено у середньому 7% рослин, максимально - 13% за середньої чисельності 2 кол./росл., максимально - 3 кол./росл.

     Слизистий бактеріоз капусти уразив у середньому 1,5% рослин, максимально – 2%, з розвитком хвороби - 1%.

Шкідники саду

     Яблунева плодожерка ІІІ покоління. Завершується харчування гусениць У віку та розпочався їх вихід з плодів. Гусениці будуть переміщатись під відсталу кору дерев, де і проходитиме їх зимівля. Заселено 7% дерев, у середньому пошкоджено 2,5% плодів, максимально – 4%. Віковий склад гусениць складає: ІУ віку - 22%, У – 78%.

     Каліфорнійська щитівка ІІ покоління. Розпочалось відродження личинок-бродяжок, які залишаться на зимівлю. Заселено 24% дерев, середня чисельність складає 0,1 екз./погон.метр гілки, максимально - 1. Було пошкоджено у середньому 3,5% плодів, максимально – 7%.

     Завершується живлення гусениць білана жилкуватого та золотогуза. Найближчим часом гусениці шкідників розпочнуть утворення зимових гнізд. Заселено 3% дерев за середньої чисельності 0,1 гус./погон.метр гілки, максимально – 1. Пошкоджено у середньому 2% листя, максимально – 4%.

     Зелена яблунева попелиця. Заселено 100% дерев. Середня чисельність складає 1 кол./лист, максимально - 2 при заселенні у середньому 3,5% листя, максимально - 6%.

     Червоний плодовий кліщ. Заселено 84% дерев. Пошкоджено у середньому 8% листя, максимально – 22% за середньої чисельності 3 екз./лист, максимально – 5.

     Бурим плодовим кліщем заселено 16% дерев за середньої чисельності 2 екз./лист, максимально – 4. Пошкоджено у середньому 4,5% листя, максимально – 9%.

Хвороби плодових культур

     Хворобою моніліальна плодова гниль на яблуні уражено 4% дерев, у середньому - 1,3% плодів, максимально – 3, розвиток хвороби - 2%.

     Парша на яблуні. Хворобою уражено 33% дерев, у середньому - 11% листя, максимально – 21%, із розвитком хвороби - 5%. Плодів уражено у середньому 5%, максимально – 9%. Розвиток хвороби - 5%.

     Борошниста роса на яблуні. Уражено 62% дерев, у середньому - 22% листя, максимально – 30%, розвиток хвороби - 7%.

     Кокомікоз сливи. Уражено 3% дерев, у середньому – 3,5% листя, максимально – 8%, розвиток хвороби – 2%.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux