• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційна сесія щодо організованого початку 2021-2022 навчального року

     07 вересня 2021 року за ініціативи Дніпропетровського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» проведено онлайн інформаційну сесію щодо організованого початку нового 2021-2022 навчального року, організації харчування та порядку підвезення дітей, алгоритму погодження документів з організації навчально-виховного процесу в закладах освіти Дніпропетровської області.

     До роботи в сесії долучилися близько 180 учасників: зокрема головний спеціаліст управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева, начальник контрольно-ревізійного відділу департаменту освіти та науки Дніпропетровської облдержадміністрації Таміла Лебедева, інспектор відділу безпеки дорожнього руху управління патрульної поліції в Дніпропетровській області, підполковник поліції Юрій Туленко, а також представники органів управління освітою територіальних громад області, керівники та працівники харчоблоків закладів освіти.

     Починаючи з 2016 року, в Україні реалізується Програма «Підтримка реформи децентралізації в Україні / U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку».

     Програма, яка спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами – Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією, - надає консультаційну підтримку на національному та місцевому рівнях для зміцнення місцевого самоврядування та регіонального розвитку. Програма також сприяє кращій координації між різними міністерствами та органами влади на різних рівнях.

     Програма «U-LEAD з Європою» представлена в усіх 24 областях України відповідними регіональними офісами, завданням яких є проведення семінарів, тренінгів та надання консультаційної допомоги з питань місцевого самоврядування та регіонального розвитку для представників органів місцевого самоврядування та державних органів.

     У серпні 2021 року Дніпропетровським регіональним офісом Програми «U-LEAD з Європою» проведено опитування потреб посадових осіб виконавчих органів місцевих рад для планування роботи з організації та проведення семінарів, тренінгів та консультацій у вересні 2021 року.

     Найбільша кількість питань від учасників опитування стосувалася організації харчування в закладах освіти та забезпечення організованого підвозу дітей до закладів дошкільної та загальної середньої освіти.

     Враховуючи зацікавленість територіальних громад у детальному аналізі цих питань, Маргарита Малишева у своїй доповіді в межах повноважень та компетенції проаналізувала стан організації харчування в закладах освіти Дніпропетровської області, ознайомила учасників сесії з новою нормативно-правовою документацією у сфері санітарного та епідемічного благополуччя, що набрала чинності у 2021 році, а також визначила алгоритм погодження режимів роботи, навчально-трудового навантаження та примірного меню для закладів дошкільної та загальної середньої освіти.

     Під час обговорення реформи дитячого харчування надано роз’яснення щодо ключових питань в організації харчування на місцях у залежності від типу закладу, вікової категорії дітей та, власне, способу організації харчування. З урахуванням таких проблемних питань, як бюджетні призначення, виконання норм харчування, затвердження МОЗ України уніфікованого примірного меню, визначення дозволених збірників рецептур для приготування страв тощо, з метою адаптації розроблено тимчасові заходи для раціональної організації харчування у закладах освіти під час встановленого перехідного періоду до 01.01.2022.

     Одним з основних питань у організації харчування дітей є взаємодія учасників освітнього процесу, процесу оздоровлення та відпочинку, постачальників харчових продуктів та/або послуг з харчування, засновників відповідних закладів, органів управління та територіальних органів Держпродспоживслужби.

     Держпродспоживслужба бере безпосередню участь у прискоренні реформи дитячого харчування в Україні, втіленні якісних змін та їх реалізації. Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області здійснює контроль за виконанням вимог діючих нормативно-правових документів шляхом проведення планових та позапланових заходів державного нагляду, співпрацює в даному напрямку з органами управління освітою територіальних громад області та іншими органами місцевого самоврядування задля раціонального й продуктивного впровадження принципів здорового харчування в організованих дитячих колективах області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux