• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 4 листопада 2021 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 04 листопада 2021 року о 10:35

Метеорологічні умови

     У третій декаді жовтня трималась переважно суха та відносно тепла погода. На початку І декади листопада спостерігались опади. Середньодекадна температура повітря виявилась на 1,1º вище за середню багаторічну та становила 7,5º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 19,5° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 26° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 3,7° морозу, поверхня ґрунту охолоджувалась до 6º морозу. На висоті 2см температура повітря знижувалась до 8º морозу.

     Випадання опадів у кількості 20 мм повинно значно покращити запаси продуктивної вологи грунту. Агрометеорологічні умови були задовільними для вегетації озимих культур.

Шкідники та хвороби озимої пшениці та озимого ріпаку

     Продовжується шкодочинність личинок хлібної жужелиці на 22% обстежених площ посівів озимої пшениці, посіяної по стерньових попередниках та крайових смугах полів, прилеглих до них. Середня чисельність личинок - 0,3 екз./м², максимально – 2. За віковим складом личинки ІІ віку становлять 69%, ІІІ – 31%.

     Спостерігається живлення гусениць озимої совки ІІ покоління на посівах озимого ріпаку та озимої пшениці. Середня чисельність гусениць – 0,2 гус./м², максимально – 2 гус./м². Віковий склад гусениць становив: У віку – 64%, УІ – 36%.

     Волога погода, що спостерігалась на початку І декади листопада, сприятлива для розвитку та поширення хвороб на озимих культурах. Надалі можливе збільшення уражених площ та рослин хворобами.

     Пероноспороз. Хвороба виявлена на 31% обстежених площ посівів озимого ріпаку, уражено у середньому 1,5% рослин, максимально - 3%. Розвиток хвороби – 2%.Білою плямистістю уражено 35% обстежених площ, у середньому - 2% рослин,максимально - 4%, розвиток хвороби - 2%.

     Кореневі гнилі виявлені на посівах озимої пшениці ранніх строків. Уражено 9% площ, у середньому - 0,5% рослин, максимально - 2%, з розвитком хвороби - 1%.

Мишоподібні гризуни

     Погодні умови та достатня кормова база сприятливі для розвитку та заселення нових площ мишоподібних гризунів.

     На посівах озимої пшениці шкідники виявлені на 37% обстежених площ, середня чисельність - 1 кол./га з 1,2 житлової нори, максимально - 2 кол./га з 2 житловими норами.

     На посівах озимого ріпаку шкідниками заселено 42% обстежених площ, середня чисельність - 1 кол./га з 1,2 житлової нори, максимально - 2 кол./га з 3 житловими норами.

     На багаторічних травах мишоподібні гризуни заселили 100% обстежених площ, середня чисельність колоній шкідників - 1 кол./га з 1,7 житлової нори, максимально - 2 кол./га з 3 житловими норами.

     На неорних землях гризуни виявлені на всіх обстежених площах, середня чисельність колоній складала 2 кол./га з 2,2 житлової нори, максимально - 3 кол. з 4 житловими норами.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux