• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 3 лютого 2022 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 03 лютого 2022 року о 13:53

Метеорологічні умови

     У третій декаді січня спостерігалась холодна, волога погода. Середньодекадна температура повітря виявилась на 0,6° вище за середню багаторічну і становила 4,0º морозу. Максимальна температура повітря підвищувалась до 2,2° тепла, поверхня снігу прогрівалась до 1° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 12,2º морозу, поверхня снігу охолоджувалась до 16º морозу.

     Сума опадів за декаду склала 7 мм, або 47% норми. Сніговий покрив залягав епізодично, за даними снігозйомки на 31 січня, висота снігу склала 6 см. Під час найбільшого похолодання мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) знижувалась до 4º морозу і була незагрозлива для рослин озимих культур. Агрометеорологічні умови для перезимівлі озимих культур були задовільні. Розрахункова критична температура вимерзання у фазі кущення становила 14,9 º морозу.

     Упродовж звітного періоду загрозливих явищ для перезимівлі озимих культур не спостерігалося, посіви перебували у стані зимового спокою.

Результати відбору монолітів озимої пшениці 

     За попередніми даними відрощування монолітів озимих зернових культур виявлено, що загибель рослин озимої пшениці становить до 2%, озимого ячменю – до 5%. У наступній інформації будуть надані остаточні результати відрощування озимини.

 Мишоподібні гризуни

     Протягом ІІІ декади січня утримувалась холодна погода. На початку І декади лютого спостерігалось підвищення температури повітря та опади у вигляді дощу, а на сільськогосподарських угіддях виявлене поступове танення снігового покриву. Значне промерзання грунту не дозволяє у повній мірі поглинути талі води, що спричиняє підтоплення та загибель житлових нір мишоподібних гризунів. На даний час загибель нір виявлена лише у низинах на посівах багаторічних трав та неорних земель.

     На посівах озимої пшениці гризуни заселили 36% обстежених площ, середня чисельність – 1 кол./га з 1,5 житлової нори, максимально – 2 кол./га з 3 житловими норами (на крайових смугах).

     Шкідниками заселено 37% обстежених площ посівів озимого ріпаку, середня чисельність – 1 кол./га з 1,4 житлової нори, максимально – 2 кол./га з 4 житловими норами (на крайових смугах).

     На посівах багаторічних трав гризуни виявлені на всіх площах, середня чисельність – 1 кол./га з 1,9 житлової нори, максимально – 2 кол./га з 5 житловими норами. Загибель житлових нір – 5%.

     На неорних землях середня чисельність колоній гризунів складала 2 кол./га з 2,6 житлової нори, максимально – 4 кол. з 5 житловими норами. Загибель житлових нір у середньому становила 4% .

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux