• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Права суб’єктів господарювання на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів сортів рослин перехреснозапильних культур перед іншими суб’єктами господарювання
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 02 лютого 2022 року о 11:28

     Правове регулювання діяльності суб’єктів аграрного господарювання щодо виробництва, зберігання, транспортування та/або використання насіння та садивного матеріалу здійснюється Законом України «Про насіння та садивний матеріал». 

     У статті 13 Закону України «Про насіння та садивний матеріал» закріплені права суб’єктів насінництва та розсадництва, а саме:

- на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів сортів рослин (клони, лінії, гібріди першого покоління) перехреснозапильних культур перед іншими товаровиробниками;

- вимагати від перехресного запилення посівів перехреснозапильних культур іншим сортом порушення їхнього права на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів.

     Особливості реалізації зазначеного права суб’єктами насінництва та розсадництва визначені у Порядку узгодження розташування насіннєвих посівів, затвердженому наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07 жовтня 2016 року № 365. У Порядку узгодження розташування насіннєвих посівів зазначено, що відповідно до запланованого обсягу виробництва насіння та садивного матеріалу суб’єкт насінництва та розсадництва узгоджує питання невисівання споріднених перехреснозапильних рослин з іншими суб’єктами господарювання, які використовують земельні ділянки, розташовані від насіннєвого посіву на відстані в межах норм просторової ізоляції. За результатами узгодження може укладатися угода про невисівання споріднених перехреснозапильних рослин, а також про взаємні гарантії вчасного знищення падалиці культур, які є джерелом небажаного запилення на земельних ділянках у межах норм просторової ізоляції протягом вегетаційного періоду відповідного року.

     Суб’єкти насінництва та розсадництва мають право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів перехреснозапильних культур перед іншими суб’єктами господарювання, які здійснюють товарне сільськогосподарське виробництво, якщо не пізніше 01 березня року, в якому здійснюватиметься посів, суб’єкт насінництва та розсадництва подає до відповідного територіального органу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів план-схему розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур.

     Під правом на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів розуміють, що в разі подання суб’єктом насінництва та розсадництва плану-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин до відповідного територіального органу Держпродспоживслужби, інші суб’єкти господарювання не мають права розміщувати посіви споріднених перехреснозапильних рослин на відстані в межах норм просторової ізоляції. Суб’єкт насінництва та розсадництва, від якого план-схема надійшла першою, має право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів. У разі надходження плану-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин, при розміщенні яких будуть порушені норми просторової ізоляції, територіальний орган Держпродспоживслужби протягом семи робочих днів з дати надходження відповідного плану-схеми повідомляє суб’єктів насінництва та розсадництва, що подали відповідні плани-схеми, який саме суб’єкт насінництва та розсадництва має право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин. Підставою для відмови в наданні переваги при розташуванні насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин є відсутність суб’єкта насінництва та розсадництва у Державному реєстрі суб’єктів насінництва та розсадництва.

     Відповідно до статті 13 Закону України «Про насіння і садивний матеріал», суб’єкти насінництва та розсадництва мають право вимагати відшкодування завданих збитків від перехресного запилення посівів перехреснозапильних культур іншим сортом внаслідок порушення їхнього права на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів. Недотримання вимог Порядку вважається порушенням вимог законодавства у сфері насінництва та розсадництва. Нагадуємо, що плани-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур, суб’єкти насінництва та розсадництва Дніпропетровської області можуть подати до 01 березня 2022 року до відділу контролю у сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки  Головному управлінню Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux