• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Африканська чума свиней
Марганецьке управління в Дніпропетровській області, опубліковано 02 лютого 2022 року о 09:49

     Марганецьке управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області з метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації та недопущення занесення африканської чуми свиней (далі АЧС) на територію Марганецької міської об'єднаної територіальної громади та Томаківської селищної об'єднаної територіальної громади рекомендує власникам, які утримують поголів’я свиней, посилити заходи профілактики з недопущення АЧС.

     За 2021 рік в Україні виявлено 16 неблагополучних пунктів щодо АЧС
(9 - домашні, 3 - дикі та 4 інфіковані об’єкти). Карантин продовжує діяти в 5 неблагополучних по АЧС пунктах – у 3 областях України: Чернівецькій (3), Кіровоградській (1) та Херсонській (1).

     АЧС – це особливо небезпечна, гострозаразна, вірусна хвороба, якою хворіють дикі й домашні свині всіх порід та віку в будь-яку пору року. Для людей та інших тварин ця хвороба безпечна. Проте вона завдає величезних економічних та екологічні збитків.

     На сьогодні не існує вакцин та лікування цієї хвороби. Захворілі тварини 100% гинуть.

      Проявляється захворювання по-різному, найчастіше — це безсимптомна раптова загибель, але можуть і з’являтися клінічні симптоми, а саме: на шкірі можуть з’являтися помітні червоно-фіолетові плями, підвищуватись температура тіла, виникати задуха, кашель, блювота, параліч задніх кінцівок, посилюватись спрага, хворі тварини пригнічені, апетит відсутній.

     Свині заражаються при контакті з хворими тваринами, через корми (особливо харчові відходи), воду, предмети догляду і транспортні засоби, забруднені виділеннями хворих тварин, через трупи загиблих свиней та продукти забою заражених свиней. Хворобу переносять домашні й дикі тварини, птахи, гризуни та комахи.

     Найчастіше до поширення АЧС призводить згодовування свиням непроварених харчових відходів домашньої кухні, харчоблоків та їдалень, боєнських відходів, що не пройшли термічну обробку, та придбання тварин з неблагополучної місцевості.

     Враховуючи вищезазначене просимо звернути увагу всіх громадян, які утримують свиней в особистих приватних господарствах:

- терміново повідомляйте державну службу ветеринарної медицини про випадки загибелі свиней та про підозру їх захворювання;

- не допускайте згодовування тваринам харчових відходів тваринного походження у непровареному виді;

- утримуйте свиней у закритих приміщеннях, не допускайте їх вигул та контакт з іншими тваринами;

- обслуговуйте тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;

- не дозволяйте відвідування господарства та тваринницьких приміщень сторонніми особами;

- не купуйте тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.

     У разі виникнення питань звертайтеся до територіальних підрозділів або Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області за телефоном 099 723 16 99.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux