• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 11 листопада 2021 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 11 листопада 2021 року о 10:34

Метеорологічні умови

     Перша декада листопада характеризувалася мінливою з підвищеною вологістю повітря погодою. На початку І декади листопада трималась тепла погода, наприкінці декади температура опускалась до 6° морозу. Середньодекадна температура повітря становила 8º тепла, максимальна температура підвищувалась до 18° тепла.

     Опади випали у кількості 25 мм. Агрометеорологічні умови були задовільними для вегетації озимих культур.

Шкідники та хвороби озимої пшениці та озимого ріпаку

     Протягом І декади листопада тривало активне живлення личинок хлібної жужелиці та гусениць озимої совки. У зв’язку з різким зниженням температури повітря, що спостерігалось в останні дні декадишкідники частково припинили живленняа якщо низькі температури будуть спостерігатись і надалі, то личинки хлібної жужелиці та гусениці озимої совки розпочнуть опускатись у нижні шари ґрунту на зимівлю.

     Личинками хлібної жужелиці заселено 22% обстежених площ посівів озимої пшениці, посіяної по стерньових попередниках та крайових смугах полів, прилеглих до них. Середня чисельність личинок - 0,3 екз./м², максимально – 2. За віковим складом личинки ІІ віку становлять 61%, ІІІ – 39%.

     Гусениці озимої совки ІІ покоління шкодять на 33% обстежених площ посівів озимого ріпаку та озимої пшениці. Середня чисельність гусениць – 0,2 гус./м², максимально – 2 гус./м². Віковий склад гусениць становив: У віку – 58%, УІ – 42%.

     Погодні умови І декади листопада сприяли розвитку та поширенню хвороб озимих культур. На посівах спостерігається збільшення уражених площ та рослин хворобами.

     Пероноспорозом уражено 34% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому - 2% рослин, максимально - 4%. Розвиток хвороби – 2%.

     Біла плямистість. Хвороба виявлена на 39% обстежених площ, уражено у середньому 2,2% рослин, максимально - 4%, розвиток хвороби - 2%.

     Бактеріоз коренів на посівах озимого ріпакуУражено 7% обстежених площ, у середньому - 0,5% рослин, максимально – 2%, розвиток хвороби - 1%.

     Кореневі гнилі виявлені на посівах озимої пшениці ранніх строків. Уражених 11% площ, у середньому - 0,5% рослин, максимально - 2%, з розвитком хвороби - 1%.

Мишоподібні гризуни

     Триває заселення нових площ мишоподібними гризунами, спостерігається незначне збільшення житлових нір та колоній гризунів.

     Гризунами заселено 39% обстежених площ посівів озимої пшениці, середня чисельність - 1 кол./га з 1,3 житлової нори, максимально - 2 кол./га з 3 житловими норами.

     На посівах озимого ріпаку шкідниками заселено 42% обстежених площ, середня чисельність - 1 кол./га з 1,4 житлової нори, максимально - 2 кол./га з 3 житловими норами.

     На багаторічних травах мишоподібні гризуни заселили 100% обстежених площ, середня чисельність колоній шкідників - 1 кол./га з 1,9 житлової нори, максимально - 2 кол./га з 4 житловими норами.

     На неорних землях гризуни виявлені на всіх обстежених площах, середня чисельність колоній складала 2 кол./га з 2,4 житлової нори, максимально - 4 кол. з 4 житловими норами.




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux