• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 10 лютого 2022 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 10 лютого 2022 року о 16:41

Метеорологічні умови

     Перша декада лютого характеризувалась відносно теплою погодою, опадами у вигляді мокрого снігу та дощу і туманами. Максимальна температура повітря підвищувалась до 3° тепла, мінімальна температура знижувалась до 6,1º морозу, середня становила 0,8° С морозу.

     Сума опадів за декаду склала 15 мм, або 100% норми. На кінець декади снігового покриву на сільськогосподарських угіддях не було. Промерзання грунту становило 27 см, відтавання – 9 см. Під час найбільшого похолодання мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) знижувалась до 4º морозу і була незагрозлива для рослин озимих культур. Агрометеорологічні умови для перезимівлі озимих культур були задовільні. Розрахункова критична температура вимерзання у фазі кущення становила 14,9 º морозу.

     Запаси продуктивної вологи під посівами озимих зернових культур у шарі грунту (0 – 100 см), залежно від попередника, становили 137 – 153 мм, що складає 96 – 108% норми.

     Погодні умови І декади лютого були відносно сприятливими для рослин озимих. Через потепління, що спричинило танення снігового покриву та застоювання талої води у низинах полів, місцями можливе вимокання озимих культур.

Результати відбору монолітів озимої пшениці

     За даними відрощування монолітів озимих зернових культур виявлено, що загибель рослин озимої пшениці у середньому становить 2%, максимально - 4%; загибель рослин озимого ячменю у середньому складає 3%, максимально - 6%. Також візуально виявлений незначний відсоток пошкоджених рослин, які відновляться під час весняної вегетації. Озимі перебувають переважно у фазі кущення у доброму та задовільному стані.

 Мишоподібні гризуни

     Підвищення температури повітря у І декаді лютого було поступовим, тому танення снігового покриву відбувалось повільно та не спричинило тривалого застоювання талої води на сільськогосподарських угіддях. Загибель житлових нір спостерігається переважно у низинах.

На посівах озимої пшениці гризуни заселили 36% обстежених площ, середня чисельність - 1 кол./га з 1,4 житлової нори, максимально - 2 кол./га з 3 житловими норами (на крайових смугах). Загибель житлових нір у середньому становила 7%.

Шкідниками заселено 37% обстежених площ посівів озимого ріпаку, середня чисельність - 1 кол./га з 1,3 житлової нори, максимально - 2 кол./га з 3 житловими норами (на крайових смугах). Загибель житлових нір – 7%.

На посівах багаторічних трав гризуни виявлені на всіх площах, середня чисельність - 1 кол./га з 1,8 житлової нори, максимально - 2 кол./га з 4 житловими норами. Загибель житлових нір – 5%.

На неорних землях середня чисельність колоній гризунів складала 2 кол./га з 2,5 житлової нори, максимально - 4 кол. з 5 житловими норами. Загибель житлових нір у середньому становила 4%.



Хвороби бульб картоплі

Продовжуються роботи щодо перебирання посадкового матеріалу картоплі у приватних овочесховищах. За даними проведеного аналізу виявлено, що бульби сорту Рів’єра уражені хворобами: кільцевою гниллю - 2%, фітофторозом – 1%, сухою гниллю - 3%; бульби сорту Поран уражені сухою гниллю - 2% та фітофторозом - 1%.


Сорт

Уражено бульб,%

Уражено хворобами, %

Чор-на ніжка

Кіль-цева

гниль

Фіто-фто-роз

Залізиста плямистість

Ризо-кто-ніоз

Зви-чайна парша

Суха гниль

Мок-ра гниль

Рівۥєра

6

-

2

1

-

-

-

3

-

Поран

3

-

-

1

-

-

-

2

-

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux