• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та розповсюдження основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 20 травня 2021 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 21 травня 2021 року о 13:10

     Метеорологічні умови

     Друга декада травня характеризувалась теплою погодою з сильними вітрами та опадами різної інтенсивності. Середньодекадна температура повітря складала 15,1º тепла, максимальна температура підвищувалась до 28° тепла, мінімальна знижувалась до 4º тепла.

     Сума опадів по області за декаду склала від 2 до 35 мм. Погодні умови ІІ декади травня були сприятливими для посіву та отримання сходів кукурудзи та соняшнику. Стан посівів на даний час добрий.

     Шкідники та хвороби озимої пшениці, озимого ріпаку, ярого ячменю, гороху 

     У ІІ декаді травня на території області відмічено стрімке наростання ефективних температур, що сприяло активізації шкідників на посівах сільськогосподарських культур.

     Клоп черепашка. Спостерігається переліт шкідника на посіви зернових колосових культур. Середня чисельність клопа черепашки складала 0,1 екз./м², максимально - 1 екз./м². Заселено 26% обстежених площ, у середньому 0,5% рослин.

     Червоногруда п’явиця. На посівах озимої пшениці та ярого ячменю продовжується харчування, відкладання яєць та розпочалось відродження личинок. Заселено 45% обстежених площ посівів озимої пшениці та 63% ярого ячменю за середньої чисельності імаго 0,2 екз./м², максимально – 2, яйцекладок – 0,2 екз./м², личинок – 0,1 лич./м². Пошкоджено у середньому 2% рослин, максимально - 4%.

     Злакові мухи. Заселено 33% обстежених площ посівів ярого ячменю. Середня чисельність - 1 лич./м², максимально - 5 лич./м². Пошкоджено у середньому 0,3% рослин.

     Хлібні блішки шкодять на 80% обстежених площ посівів ярого ячменю. Середня чисельність - 0,3 екз./м², максимально - 2 екз./м². Пошкоджено у середньому 2% рослин.

     На посівах гороху спостерігається заселення посівів гороховим зерноїдом. На 10 помахів сачка налічується в середньому 1 екземпляр.

     Триває парування та відкладання яєць ріпаковим насіннєвим прихованохоботником. Заселено 47% обстежених площ посівів озимого ріпаку за середньої чисельності 1 екз./росл., максимально - 2 екз./росл. Заселено та пошкоджено у середньому 3% рослин, максимально - 5%.

     Розпочалось відродження та шкодочинність личинок стеблового прихованохоботника. Заселено 45% обстежених площ посівів озимого ріпаку. Середня чисельність личинок - 1 лич./листок, максимально - 3. Заселено та пошкоджено у середньому 2% рослин, максимально - 4%.

     Триває живлення личинок ріпакового квіткоїда. Заселено 28% обстежених площ, у середньому - 3% рослин за середньої чисельності личинок 1 екз./квітку при заселенні у середньому 2% рослин та 3% квіток, максимально - 5.

     Погодні умови ІІ декади травня були несприятливими для розвитку та поширення основних хвороб сільськогосподарських культур. На посівах озимої пшениці, ріпаку та ярого ячменю збільшення уражених хворобами площ та рослин не виявлено.

     Борошниста роса. Хворобою уражено 31% обстежених площ посівів озимої пшениці, у середньому – 2% рослин, максимально - 4%. Розвиток хвороби – 0,2%.

     Кореневі гнилі уразили 6% обстежених площ посівів озимої пшениці, у середньому - 0,2% рослин. Розвиток хвороби - 0,1%.

     Септоріоз був виявлений на 29% обстежених площ посівів озимої пшениці, уражено у середньому 1,5% рослин, максимально – 3%, з розвитком хвороби - 0,2%.

     Бура листкова іржа. Уражено 14% обстежених площ посіву озимої пшениці, у середньому - 0,5% рослин, максимально - 1%. Розвиток хвороби - 0,1%.

     Гельмінтоспоріоз на посівах ярого ячменю. Уражено 8% обстежених площ, у середньому - 0,5% рослин, максимально - 2% (у загущених посівах), розвиток хвороби - 0,1%.

     Пероноспорозом на посівах озимого ріпаку уражено 33% обстежених площ, у середньому - 1,5% рослин, максимально - 3%. Розвиток хвороби – 0,2%.

     Альтернаріозом уражено 24% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому - 1,2% рослин, максимально - 2%, з розвитком хвороби - 0,1%.

     Багатоїдні шкідники

     Також на півдні області розпочався поодинокий літ метеликів озимої та капустяної совок.

     Піщаний мідляк. Заселено 42% обстежених площ сходів кукурудзи та соняшнику. Середня числьність - 0,3 екз./м², максимально - 2 екз. Пошкоджено у середньому 2% рослин у слабкому ступені.

     Білан ріпаковий. На неорних землях триває літ метеликів. У радіусі 25м налічено в середньому 1 метелик, максимально - 2.

     Саранові. Відродження личинок очікується у наступній декаді.

     Шкідники овочевих культур

     Колорадський жук. На рослинах картоплі та томатів спостерігається шкодочинність, проходить спарювання та розпочалось  відкладання яєць шкідником. Середня чисельність імаго - 1 екз./росл., максимально - 4 екз., яйцекладок - 1 екз./росл.  при заселенні у середньому 3% рослин.

     На рослинах капусти у приватному секторі спостерігається живлення  хрестоцвітних блішок. Заселені всі площі, пошкоджено у середньому 6% рослин за середньої чисельності 2 екз./росл.

     На рослинах капусти триває літ капустяної молі та розпочалось відкладання яєць. На 10 кроків налічено у середньому 1 метелик.

     Шкідники саду

     Яблунева плодожерка. Розпочався літ метеликів І покоління. За добу у пастці налічується у середньому 1 метелик, максимально – 3 метелики. Сильні пориви вітру стримують активний літ, але за встановлення сприятливих погодних умов очікується  активний літ  метеликів, спарювання та відкладання яєць.

     Вишнева муха. Триває літ мух у черешневих садах. За добу у пастці із солодкої води налічується 6 мух, максимально - 10 мух.

     Спеціалістами відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків підготовлено і висвітлено на офіційному сайті ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області сигналізаційне повідомлення щодо обстеження плодових насаджень та у разі необхідності застосовування хімічного обробітку садів.

     Сірий бруньковий довгоносик. Шкідник перебуває у стадії спарювання та відкладання яєць. Пошкоджене листя виявлене на 64% плодових дерев. Середня чисельність жуків складала 4 екз./дерево, максимально - 6 екз./дерево. Пошкоджено у середньому 3,5% листя, максимально - 8%.

     Яблуневий квіткоїд. Триває шкодочинність личинок на 77% дерев. У середньому пошкоджено 2,2% суцвіть, максимально - 5% за середньої чисельності – 1 личинка/квітку, максимально – 2 личинки/квітку.

     Триває шкодочинність личинок зеленої яблуневої попелиці на 68% дерев.  Середня чисельність - 1,5 колонії/лист, максимально - 3 колонії/лист при заселенні 5% листя, максимально - 7%.

     Личинки червоногалової попелиці заселили 35% дерев за середньої чисельності 1 колонія/лист, максимально - 2 колонії/лист при заселенні 3,5% листя, максимально - 5%.

     Продовжується шкодочинність личинок вишневої попелиці. Заселено 31% дерев черешні за середньої чисельності 1 колонія/лист, максимально - 2 колонії/лист при заселенні 3,5% листя, максимально - 6%.

     Гусениці білана жилкуватого перебувають у залялькованому стані.  Заселено 2% дерев із середньою чисельністю 0,1 лялечки/погон.метр гілки, максимально – 2.

     Розпочалося залялькування гусениць золотогуза. Заселено 3% дерев за середньої чисельності 0,1 екземпляра/погон. метр гілки, максимально – 2. Пошкоджено у середньому 1,5%  листя, максимально - 2%.

     Гусениці сливової плодожерки перебувають у залялькованому стані.   Шкідником заселено 52% дерев, середня чисельність - 2 лялечки/дерево, максимально - 3 лялечки/дерево.

     Личинки яблуневої листоблішки перебувають у стадії залялькування. Шкідником заселено 9% дерев та було пошкоджено у середньому 1,2% листя, максимально - 3%.

     Гусениці розаної листокрутки шкодять на 8% дерев, пошкоджено у середньому 1,5% листя, максимально – 3% із середньою чисельністю 1 гусениці/лист.

     Яблунева міль. Гусениці покинули щитки та живляться  листям. Заселено 32% дерев, пошкоджено у середньому 1,2% листя, максимально - 3% за середньої чисельності 0,1 гусениці/погон.метр гілки, максимально – 1.

     Хвороби плодових культур

     Парша на яблуні. Прояви хвороби виявлені на 2% дерев. Уражено у середньому 1% листя, максимально – 2%, із розвитком хвороби - 0,1%.

     Борошниста роса на яблуні.  Хворобою уражено  9% дерев. Уражено у середньому 2% листкових розеток, максимально – 5%, розвиток хвороби - 0,1%.

     Кучерявість листя персика. Хворобою уражено 9% дерев, листя уражено у середньому 3%, максимально - 7%, із розвитком хвороби - 0,2%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux