• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 8.06.2023
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 08 червня 2023 року о 15:54

Метеорологічні умови

     Перша декада червня характеризувалась доволі прохолодною, вітряною без опадів погодою. Максимальна температура повітря підвищувалась до 22° тепла, мінімальна температура знижувалась до 8° тепла.

     Опадів не було. Агрометеорологічні умови для росту та розвитку с/г культур були сприятливі. Стан посівів на даний час добрий.

 Фенологія культур

     Озима пшениця – молочна стиглість;

     озимий ріпак – дозрівання стручків;

     ярий ячмінь – цвітіння;

     горох – ріст стручків;

     яблуня – ріст зав’язі ;

     абрикос, персик, вишня, черешня – ріст зав’язі;

     соняшник – 2 пари справжніх листків;

     кукурудза – 4 листки.

 Шкідники та хвороби озимих культур, ярого ячменю та гороху

     На посівах зернових колосових культур продовжується відкладання яєць та спостерігається відродження та живлення личинок клопа черепашки. Середня чисельність шкідника - 0,2 екз./м², максимально - 2 екз./м². Заселено 55% обстежених площ посівів зернових колосових культур, у середньому – 1,5% рослин.

     Злакові попелиці шкодять на всіх обстежених площах посіву зернових колосових культур, заселено у середньому 3% колосків за середньої чисельності 1 кол./росл.

     Пшеничний трипс виявлений на 72% обстежених площ посіву зернових колосових культур, заселено у середньому 2% рослин за середньої чисельності 1 екз./росл.

     Триває живлення личинок хлібної п’явиці, на посівах озимої пшениці заселено 45% обстежених площ, на посівах ярого ячменю - 60% обстежених площ. Середня чисельність імаго - 0,1 екз./м², максимально - 1, личинок- 0,3 екз./м², максимально - 2. Пошкоджено у середньому 2% рослин, максимально - 4%.

     Жук кузька виявлений на 20% обстежених площ посіву зернових колосових культур, середня чисельність 1 екз./колос при заселенні 1% колосків.

     Личинки ріпакового насіннєвого прихованохоботника шкодять на 45% обстежених площ посівів озимого ріпаку за середньої чисельності 3 лич./рослину, максимально - 5 лич./росл. Заселено та пошкоджено у середньому 3% рослин, максимально - 5%.

     Завершується шкодочинність личинок капустяного стеблового прихованохоботника, розпочалось їхнє опускання у ґрунт на залялькування.

     Попелиці на посівах озимого ріпаку. Заселено 22% обстежених площ, у середньому - 2% стручків, за середньої чисельності 1 кол/росл.

     Розпочалось залялькування гусениць ІІІ віку капустяної молі І покоління на посівах озимого ріпаку. Заселено у середньому 1,5% рослин, середня чисельність – 1 гус./росл.

     Гороховий зерноїд. Спостерігається відкладання яєць. На 10 помахів сачка налічується у середньому 2, максимально - 4 екз., заселено 100% обстежених площ посівів гороху.

     Горохова плодожерка. Триває літ метеликів та розпочалось відкладання яєць. На 10 помахів сачка налічується у середньому 2 метелики, максимально – 3.

     Горохова попелиця виявлена на всіх обстежених площах посіву гороху, заселено у середньому 2% рослин за середньої чисельності 2 екз./росл., максимально – 1 колонія.

     Погодні умови були несприятливими для поширення та розвитку хвороб сільськогосподарських рослин. Збільшення уражених площ та відсотка уражених рослин у звітному періоді не виявлено.

     Бурою листковою іржею уражено 23% обстежених площ посіву озимої пшениці та 35% площ озимого ячменю, у середньому – 1,5% рослин, максимально -3%. Розвиток хвороби - 3%.

     Борошнистою росою уражено 47% обстежених площ посівів озимої пшениці та 76% площ озимого ячменю, у середньому – 2,5% рослин, максимально - 7% (на крайових смугах). Розвиток хвороби - 3%.

     Септоріозом уражено 40% обстежених площ посівів озимої пшениці та 55% площ озимого ячменю, у середньому – 2,5% рослин, максимально - 4%, розвиток хвороби - 2%.

     Пероноспорозом. Уражено 44% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому – 2,5% рослин, максимально - 5%. Розвиток хвороби – 2%.

     Альтернаріоз. Прояви хвороби виявлені і на стручках, уражено 38% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому – 2,5% рослин, максимально - 5%, з розвитком хвороби - 2%.

     Гельмінтоспоріоз на посівах ярого ячменю. Уражено 8% обстежених площ, у середньому - 0,5% рослин, максимально - 2% (у загущених посівах), розвиток хвороби - 1%.

     Борошниста роса та септоріоз уразили 25% обстежених площ посівів ярого ячменю, у середньому – 1,5% рослин, максимально - 3%. Розвиток хвороби - 1%.

     Кореневі гнилі на посівах гороху. Уражено 8% обстежених площ, у середньому - 0,5% рослин, максимально - 2%, розвиток хвороби - 1%.

     Аскохітоз та іржа були виявлені на 21% обстежених площ посіву гороху, уражено у середньому 1% рослин, максимально - 3%, розвиток хвороби - 1%.

Багатоїдні шкідники

     Білан ріпаковий та капустянийГусениці виявлені на всіх обстежених площах посадки капусти, заселено у середньому 2% рослин. За віковим складом гусениці І віку становлять 65%, ІІ – 27%, ІІІ - 8%.

     Саранові. У місцях резервації (неорні землі, балки, толоки) середня чисельність личинок – 0,5 лич./м². За віковим складом личинки І віку становлять 8%, ІІ – 87%, ІІІ – 5%.

     Триває літ та відкладання яєць метеликами озимої та капустяної совок на посівах кукурудзи, овочевих культур і соняшникуЗа добу у пастці налічувалось у середньому 2 метелики.

     На неорних землях продовжується літ лучного метелика. На 10 кроків налічено в середньому 3 екземпляри.

 Шкідники овочевих культур

     Колорадський жук. Триває шкодочинність імаго та личинок на рослинах картоплі та томатів. Заселено та пошкоджено у середньому 6% рослин за середньої чисельності імаго 1 екз./росл., 2 лич./росл.

     На рослинах капусти продовжується живлення хрестоцвітих блішок. Заселені всі площі, пошкоджено у середньому 5% рослин за середньої чисельності 1 екз./росл.

     На рослинах капусти завершується шкодочинність гусениць капустяної молі І покоління та розпочалось залялькування гусениць ІІІ віку. Заселено 3% рослин, середня чисельність – 1 гус./росл. За віковим складом гусениці ІІІ віку – 94%, лялечки – 6%.

     Попелиця на капусті. Заселені всі площі, у середньому - 3% рослин за середньої чисельності 1 кол./росл.

Шкідники саду

     Протягом І декади червня проходило відродження яблуневої плодожерки І покоління. Прохолодна погода цього періоду вплинула на масове відродження. На даний час пошкоджені плоди виявлені на 21% дерев. Із обстежених 100 плодів пошкоджено у середньому 1%, максимально - 2%. За віковим складом усі гусениці І віку.

     Сливова плодожерка І покоління. Триває відкладання яєць та їхній розвиток. Відродження гусениць очікується у наступній декаді.

     Триває живлення личинок сірого брунькового довгоносика. Заселено 74% дерев, пошкоджено у середньому 2,5% листя, максимально - 5% за середньої чисельності 1 лич./лист, максимально - 2.

     Гусениці яблуневої молі продовжують живлення листям. Заселено 27% дерев, пошкоджено у середньому 2,3% листя, максимально - 4% за середньої чисельності 0,1 гус./погон.метр гілки, максимально – 1.

     Кільчастий та непарний шовкопряди. Триває шкодочинність гусениць. Заселено 6% дерев за середньої чисельності 1 гус./п.м.г., максимально – 2. Пошкоджено у середньому 2,3% листя, максимально – 4%.

     Спостерігається збільшення заселених дерев личинками зеленої яблуневої попелиці ( 57% дерев). Середня чисельність – 2 екз./лист, максимально - 4 екз./лист при заселенні 7% листя, максимально - 13%.

     Червоногалова попелиця шкодочинить на 36% дерев за середньої чисельності 2 екз./лист, максимально - 4 при заселенні 7% листя, максимально - 12%.

     Яблуневий пильщик. Розпочалося відродження личинок. На даний час пошкоджені поодинокі плоди виявлені на 9% дерев.

     Триває шкодочинність личинок червоного плодового кліща. Заселено 78% дерев. Пошкоджено у середньому 2% листя, максимально – 6% за середньої чисельності 1 лич./лист, максимально – 3.

     Личинки бурого плодового кліща шкодочинять на 13% дерев. Пошкоджено у середньому 2,2% листя, максимально – 5% за середньої чисельності 2 лич./лист, максимально – 3.

     Глодовий плодовий кліщ. Триває шкодочинність личинок на 5% дерев. Пошкоджено у середньому 2,3% листя, максимально – 5% за середньої чисельності 1,5 лич./лист, максимально – 2.

     Вишнева муха. Протягом І декади червня тривав літ мух та відкладання яєць. За добу у пастці із солодкої води налічується 5 мух, максимально - 8 мух.

     Спостерігається збільшення заселених дерев вишневою попелицею. Заселено 41% дерев черешні за середньої чисельності 2 екз./лист, максимально - 3 при заселенні 5% листя, максимально - 12%. Великий відсоток заселеного листя спостерігається на молодих пагонах.

 Хвороби плодових культур

     Суха та вітряна погода І декади червня була несприятливою подальшому поширенню та розвитку хвороб.

     Борошниста роса на яблуні. Уражено 100% дерев, у середньому - 18% листкових розеток, максимально – 23%, із розвитком хвороби – 5%.

     Парша на яблуні. Уражено 9% дерев, у середньому - 3% листя, максимально – 5%, із розвитком хвороби - 5%.

     Кучерявість листя персика. Хворобою уражено 60% дерев, у середньому - 22% листя, максимально - 50%, із розвитком хвороби - 10%.

     Моніліоз кісточкових. Уражено у середньому 41% дерев абрикоса, 10% дерев черешні та 50% дерев вишні. Спостерігається повне засихання уражених хворобою гілок, розвиток хвороби – 35%.

     Плодова гниль на черешні. Уражені плоди виявлені на 6% дерев. У середньому уражено 2% плодів, максимально – 4%, із розвитком хвороби – 5%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux