• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 7.09.2023
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 07 вересня 2023 року о 16:52

Метеорологічні умови

     Початок I декади вересня характеризувався теплою погодою. На початку декади місцями по області спостерігались грозові дощі зливового характеру. Середня температура повітря становила 23,0º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 34,2° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 55° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 11,0° тепла, поверхня ґрунту охолоджувалась до 10º тепла.

     Сума опадів за звітний період по області була різною і коливалась у межах від 2 мм до 15 мм. Агрометеорологічні умови для визрівання пізніх с/г культур були сприятливі. Стан посіву соняшнику добрий.

Фенологія культур

     соняшник – дозрівання - збирання;

     кукурудза – збирання;

     озимий ріпак – посів – сходи - утворення справжніх листків;

     яблуня – дозрівання плодів.

Шкідники озимої пшениці та озимого ріпаку

     Хрестоцвіті блішки шкодять на посівах озимого ріпакуЗаселено всі обстежені площі за середньої чисельності 0,3 екз./м2, максимально – 2. Пошкоджено 2,5% рослин, максимально – 5% у слабкому ступені.

     Ріпаковий пильщик. Триває парування та відкладання яєць шкідника на посівах озимого ріпаку. На 10 п.с. налічується у середньому 2 екземпляри, максимально – 3. Найближчим часом очікується відродження несправжніх гусениць ріпакового пильщика.

     Білокрилка. Шкодить на 40% обстежених площ посівів ріпаку за середньої чисельності 2 екз./лист, максимально – 5 при заселенні 12% рослин.

     Капустяна міль. На посівах озимого ріпаку завершується шкодочинність гусениць та розпочалось їхнє залялькування. Заселено 35% обстежених площ посівів, середня чисельність - 1 гус./росл. при заселенні 1,5% рослин, максимально - 4%.

     Хлібна жужелиця. Триває відкладання яєць на падалиці озимої пшениці. Середня чисельність складає 0,2 екз./м2, максимально - 3.

     Клоп шкідлива черепашка. Заселено 65% обстежених лісосмуг. Середня чисельність складає 0,2 екз./ м2, максимально - 4.

 Шкідники та хвороби кукурудзи, соняшнику і сої

     Збільшення уражених площ та рослин хворобами не виявлено. Уражене хворобами листя засихає та відмирає.

     Фомозом на соняшнику уражено 14% обстежених площ, у середньому - 3% рослин, максимально – 6%, розвиток хвороби – 2%.

     Іржа на соняшнику. Уражено 16% обстежених площ, у середньому - 2,5% рослин, максимально – 5%, розвиток хвороби – 2%.

     Біла та сіра гниль. Уражено 4% обстежених площ, близько 1% кошиків (біля лісосмуг), розвиток хвороби – 1%.

     Бактеріоз. Уражено 15% обстежених площ, у середньому - 2% качанів, розвиток хвороби - 3%.

     Летюча сажка на кукурудзі. Уражено 3% обстежених площ, у середньому - 0,1% рослин. Розвиток хвороби – 3%.

     Пухирчаста сажка виявлена на 15% обстежених площ посівів кукурудзи, уражено 0,2% рослин. Розвиток хвороби – 5%.

     Аскохітозом та альтернаріозом уражені всі обстежені площі посіву сої, у середньому - 3% рослин, максимально - 5%, розвиток хвороби - 3%.

     Септоріоз та пероноспороз уразив 100% обстежених площ посіві сої, у середньому - 3,5% рослин, максимально – 6%, із розвитком хвороби – 2%.

     Бактеріоз на сої. Хвороба виявлена на 28% обстежених площ, уражено у середньому 2,5% рослин, максимально – 4%, із розвитком хвороби –1%.

 Багатоїдні шкідники

     Саранові. У місцях резервації (неорні землі, балки, толоки) триває відкладання яєць та живлення комах. Середня чисельність імаго – 0,3 екз./м², максимально – 2, ворочків – 0,3 вор./м². Переважають нестадні види шкідника.

     Лучний метелик ІІІ покоління. Гусениці виявлені на крайових смугах посівів багаторічних трав та озимого ріпаку, середня чисельність – 1 гус./росл. Гусениці І віку становлять 30%, ІІ – 60%, ІІІ - 10%. Заселено 100% обстежених площ посівів багаторічних трав та 22% площ озимого ріпаку, пошкоджено у середньому 1% рослин озимого ріпаку та 2% рослин багаторічних трав.

     Виявлено літ метеликів та відкладання яєць бавовникової совки ІІІ покоління на посівах озимого ріпаку та овочів, за добу на пастку нараховується у середньому 2, максимально - 5 метеликів. Заселено 35% обстежених площ посівів озимого ріпаку. Найближчим часом очікується відродження гусениць.

     Триває літ, відкладання яєць метеликів озимої совки ІІ покоління на посівах озимого ріпаку та забур’янених парових площах і овочевих культурах та виявлено поодиноке відродження гусениць. За добу налічено у середньому 1 метелик, максимально - 3. Заселено 42% обстежених площ посівів озимого ріпаку.

     Білан ріпаковий та капустяний ІУ покоління. Розпочалось відродження та шкодочинність гусениць на посівах озимого ріпаку.

Шкідники та хвороби овочевих культур

     Триває шкодочинність попелиць на пізній капусті. Заселені всі площі, у середньому - 18% рослин, максимально - 25% за середньої чисельності 2 кол./росл., максимально - 4 кол./росл.

     На рослинах капусти виявлено слизистий бактеріоз. Уражено у середньому 1% рослин, максимально – 3%. Розвиток хвороби – 1%.

 Шкідники саду 

     Завершується шкодочинність гусениць яблуневої плодожерки ІІІ покоління. Пошкоджені плоди виявлені на 4% дерев, у середньому пошкоджено 2,5% плодів, максимально – 5% із 1 гус./плід. За віковим складом гусениці ІУ віку становлять 35% , У - 65%.

     Каліфорнійська щитівка ІІ покоління. Розпочалось відродження личинок. Заселено 31% дерев за середньої чисельності 0,1 екз./погон.метр гілки, максимально – 1.

     Гусениці білана жилкуватого виявлені на 2% дерев, середня чисельність складає 0,3 гус./погон.м.гілки, максимально – 1. Пошкоджено у середньому 3,5% листя, максимально - 6. Найближчим часом гусениці шкідників розпочнуть утворення зимових гнізд.

     Гусениці золотогуза шкодять на 3% дерев. Середня чисельність складає 0,2 гус./погон.м.гілки, максимально – 1. Пошкоджено у середньому 2,5% листя, максимально - 5.

     Триває парування червоного та бурого плодових кліщів, спостерігається відкладання яєць, що залишаться на зимівлю. Заселено 82% дерев червоним плодовим кліщем та пошкоджено у середньому 11% листя, максимально – 23% за середньої чисельності 2 екз./лист, максимально – 5. Бурим плодовим кліщем заселено 17% дерев. Пошкоджено у середньому 6% листя, максимально – 13% за середньої чисельності 1 екз./лист, максимально – 2.

     Глодовий плодовий кліщ. У наступній декаді очікується припинення живлення шкідника, і самиці з середини вересня розпочнуть переміщення у місця зимівлі (під відсталу кору та рослинні рештки). На даний час заселено 6% дерев. Пошкоджено у середньому 6% листя, максимально – 10% за середньої чисельності 1екз./лист, максимально – 3.

 Хвороби плодових культур

     Парша на яблуні. Уражено 23% дерев, у середньому - 12% листя, максимально – 18%, із розвитком хвороби -10%. Плодів уражено у середньому 7%, максимально – 11%, із розвитком хвороби – 7%.

     Плодова гниль. Хворобою уражено 17% дерев, у середньому - 1% плодів, максимально – 3%, із розвитком хвороби - 3%.

     Кокомікоз сливи. Хворобою уражено 7% дерев, у середньому - 6% листя, максимально - 13%, із розвитком хвороби - 3%.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux