• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 4.07.2024
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 04 липня 2024 року о 11:12

Метеорологічні умови

У третій декаді червня спостерігалась спекотна та аномально суха погода. Середня температура повітря виявилась на 0,7° вище за середню багаторічну і становила 21,6º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 37° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 65° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 11,1° тепла, поверхня ґрунту охолоджувалась до 11º тепла.

Опадів не було. Стан посівів на даний час добрий.

Триває збирання врожаю озимого ячменю, озимої пшениці та озимого ріпаку.

 

Фенологія культур

Озима пшениця – збирання;

озимий ріпак – збирання;

ярий ячмінь – повна стиглість;

соя – ріст стручків;

кукурудза – викидання волоті - цвітіння;

соняшник – утворення кошиків – початок цвітіння;

яблуня, персик – ріст плодів - збирання;

абрикос – збирання плодів.


Шкідники та хвороби озимих культур, ярого ячменю та гороху

Через спекотну суху погоду імаго хлібної жужелиці перебувають у літній діапаузі.

Личинок та молодих клопів черепашки виявлено на 42% обстежених площ посівів зернових колосових культур за середньої чисельності 0,4 екз./м². Пошкоджено у середньому 2% колосків. За віковим складом личинки У віку становлять 70%, молоді клопи – 30%.

Септоріозом колоса уражено 15% обстежених площ посівів озимих зернових колосових культур, у середньому - 1% колосків, максимально - 3%, із розвитком хвороби - 1%.

Фузаріозом колоса уражено 9% обстежених площ посівів озимих зернових колосових культур, у середньому - 1% колосків, максимально - 2%, із розвитком хвороби - 1%.

АльтернаріозУражено 28% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому – 1,5% стручків, максимально - 3%, з розвитком хвороби - 2%.

 

Шкідники і хвороби соняшнику, сої та кукурудзи

На півдні області розпочалось відродження гусениць стеблового метелика – знайдено поодинокі екземпляри. Через спекотну та аномально суху погоду можливе засихання яйцекладок та гусениць молодших віків, що сприятиме зменшенню чисельності гусениць шкідника. На 10 кроків налічено у середньому 1 метелика.

Триває шкодочинність смугастих блішок на всіх обстежених площах посіву кукурудзи, пошкоджено у середньому 3,5% рослин за середньої чисельності 1 екз./росл.

Геліхризова попелиця. Заселено 43% обстежених площ посівів соняшнику, у середньому – 3% рослин, середня чисельність - 4 екз./росл.

Попелицями заселено всі обстежені площі посіву сої за середньої чисельності 5 екз./росл., максимально - 2 колонії, пошкоджено у середньому 3%, максимально - 7% рослин у слабкому ступені.

Погодні умови сприятливі і для розвитку та шкодочинності павутинного кліща на всіх обстежених площах посіву сої та на 16% площ посівів соняшнику. Заселено у середньому 3% рослин за середньої чисельності 3 екз./лист.

Суха погода стримує розвиток та поширення хвороб сільськогосподарських культур.

Альтернаріоз на соняшнику. Хворобу виявлено на 20% площ. Уражено у середньому 1,5%, максимально - 3% рослин, з розвитком хвороби - 2%.

Кладоспоріоз (бура плямистість). Уражено 4% площ, у середньому - поодинокі рослини, максимально - 1% рослин, з розвитком хвороби – 0,5%.

Фузаріоз та фомоз на посівах соняшнику. Уражено 12% обстежених площ посівів, у середньому - 1,5% рослин, максимально - 4%, розвиток хвороби – 2%.

Пероноспороз та аскохітоз на сої. Уражено 43% обстежених площ посівів, у середньому- 1,5% рослин, розвиток хвороби - 2%.

 

Багатоїдні шкідники

Саранові. В ареалі резервації (на неорних землях, балках, толоках тощо) середня чисельність личинок - 0,6, максимально - 4 лич./м². За видовим складом кобилка блакитнокрила становить 26%, кобилка темнокрила – 23%, хрестовичка мала – 22%, кобилка чорносмугаста – 29%, знайдено поодинокі екземпляри італійського пруса. За віковим складом личинки У віку становлять 60%, дорослі комахи – 40%.

Землекористувачам рекомендовано вести постійне спостереження за розвитком саранових, у разі виявлення на посівах сільськогосподарських культур італійського пруса - 2 – 5 екз. на кв.м, нестадних саранових – 10 - 15 екз. на кв.м, застосувати хімічні обробки: крайові (навколо посівів), локальні – у місцях високої концентрації шкідника (куліги, зграї) - дозволеними до використання інсектицидами.

Завершується шкодочинність та розпочалось залялькування гусениць озимої совки І покоління на 37% обстежених площ посівів соняшнику та кукурудзи, 100% площ овочевих культур за середньої чисельності 0,5 гус./м² на овочевих культурах, 0,3 гус./м² - на кукурудзі та соняшнику. Пошкоджено у середньому 2,5% рослин, осередково - 20% рослин. За віковим складом гусениці У віку – 32%, УІ – 59%, лялечки – 7%.

Триває доживлення та спостерігається залялькування гусениць лучного метелика І покоління на  крайових смугах 18% обстежених площ посівів соняшнику та кукурудзи, 100% площ багаторічних трав. Середня чисельність гусениць - 0,2 гус./росл., за віковим складом гусениці ІУ віку становили 24%, У – 48%, лялечки – 28%. Найближчим часом очікується літ метеликів ІІ покоління.

Завершується живлення гусениць капустяної совки І покоління на рослинах капусти, заселено 2% рослин, середня чисельність - 1 гус./росл., за віковим складом гусениці У віку становили 75%, УІ – 25%.

Завершується шкодочинність гусениць, триває їхнє залялькування та виявлено початок льоту метеликів бавовникової совки ІІ покоління. Заселено 26% обстежених площ посіву кукурудзи, у середньому - 1,5% рослин за середньої чисельності 1 гус./росл. За віковим складом гусениці У віку становлять 10%, УІ – 65%, лялечки – 25%. На пастку за добу налічено 1 метелика.

 

Шкідники овочевих культур

Триває літ метеликів капустяного білана ІІ покоління, спостерігається відкладання яєць та розпочалось відродження гусениць – знайдено поодинокі екземпляри.

Білокрилка активно шкодить на всіх обстежених площах капусти, заселено у середньому – 7% рослин, максимально - 15% за середньої чисельності 5 екз./росл., максимально – 20.

Личинки колорадського жука шкодять на рослинах картоплі та томатів. Заселено у середньому 3% рослин, максимально – 7 за середньої чисельності личинок – 2 екз./росл.

Спостерігається відродження та шкодочинність гусениць капустяної молі ІІ покоління. Заселено 3% рослин за середньої чисельності 1 гус./росл.

Фітофторозом уражено у середньому 3% рослин томатів та картоплі, хворобу виявлено на всіх площах посадки.


Шкідники саду 

Через утримання спекотної погоди спостерігається стрімке наростання суми ефективних температур, що сприяє пришвидшеному розвитку плодових шкідників.

Триває літ, відкладання яєць та на півдні області - відродження гусениць яблуневої плодожерки ІІ покоління. Пошкоджені плоди виявлені на 8% дерев, із обстежених 100 плодів пошкоджено у середньому 1%, максимально 2% плодів. Усі гусениці І віку.

Гусениці сливової плодожерки І покоління перебувають у залялькованому стані. Найближчим часом за сприятливих умов очікується літ метеликів ІІ покоління.

Личинками каліфорнійської щитівки заселено 31% дерев за середньої чисельності 0,2 лич./п.м.г., максимально – 1. Пошкоджено у середньому 1,7% плодів, максимально – 3%.

Гусениці яблуневої молі перебувають у залялькованому стані. Заселено 31% дерев. Пошкоджено у середньому 3% листя, максимально – 5 за середньої чисельності 0,2 лял./п.м.г., максимально - 2.

Гусениці білана жилкуватого та золотогуза живляться листям на 3% дерев. Середня чисельність становить 1,5гус./лист, максимально - 2, пошкоджено у середньому 1,5% листя, максимально - 3.

Спекотна та суха погода сприяє відродженню та шкодочинності нових поколінь попелиць та кліщів.

Нові покоління зеленої яблуневої попелиці заселили 73% дерев. Пошкоджено у середньому 9% листя, максимально - 18%, середня чисельність - 3 кол./лист, максимально - 4.

Триває шкодочинність нового покоління вишневої попелиці. Заселено 55% дерев, пошкоджено 11% листя, максимально – 24%, за середньої чисельності 2 кол./лист, максимально - 3.

Закінчується живлення личинок вишневої мухи на пізніх сортах черешні. Пошкоджені плоди виявлено на 6% дерев. Пошкоджено у середньому 8% плодів, максимально - 15% із 1 лич./плід.

Сливова попелиця заселила 66% дерев, у середньому - 8% листя, максимально - 16%, середня чисельність - 1 кол./лист, максимально - 3.

Червоний плодовий кліщ. Личинки заселили 80% дерев, середня чисельність становить 2 лич./лист, максимально – 4. Пошкоджено у середньому 6% листя, максимально - 16.

Бурий кліщ шкодочинить на 20% дерев. Середня чисельність - 2 лич./лист, максимально – 3. Пошкоджено у середньому 5% листя, максимально - 11.

Личинки глодового кліща заселили 11% дерев. Пошкоджено у середньому 4% листя, максимально – 8 за середньої чисельності 2 лич./лист, максимально – 4.


Хвороби плодових культур

Уражене хворобами листя засихає.

Хворобою парша на яблуні уражено 13% дерев, у середньому – 4,5% листя, максимально – 8%, із розвитком хвороби - 3%.

Моніліоз кісточкових. Уражено у середньому 23% дерев абрикоса, черешні - 17%, із розвитком хвороби - 7%.

Хворобою кокомікоз на черешні уражено 10% дерев, у середньому - 7% листя, максимально – 16%, із розвитком хвороби - 5%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux