• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 18.07.2024
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 18 липня 2024 року о 12:55

Метеорологічні умови

Аномально спекотна та суха погода утримується і в другій декаді липня. Середня температура повітря становила 27º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 45° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 70° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 22° тепла, поверхня ґрунту охолоджувалась до 21º тепла.

Погодні умови звітного періоду несприятливі для формування врожаю кукурудзи, соняшнику та сої. В області спостерігається ґрунтова та повітряна посуха.

 Шкідники і хвороби соняшнику, сої та кукурудзи

Триває шкодочинність гусениць стеблового метелика. Утримання аномально спекотної та сухої погоди призвело до засихання яйцекладок та відроджених гусениць шкідника. Середня чисельність гусениць - 1 на рослину при заселенні 1% рослин. За віковим складом гусениці ІІ віку становлять 35%, ІІІ – 65%.

Попелиці виявлені на 40% обстежених площ посівів кукурудзи за середньої чисельності 3 екз./росл., максимально – 2 кол.

Триває шкодочинність геліхризової попелиці на 46% обстежених площ посівів соняшнику, заселено у середньому 3,5% рослин, середня чисельність - 5 екз./росл.

Попелицями заселено всі обстежені площі посіву сої за середньої чисельності 5 екз./росл., максимально - 2 колонії, пошкоджено у середньому 4%, максимально - 7% рослин у слабкому ступені.

Триває шкодочинність павутинного кліща на 100% обстежених площ посівів сої та на 17% площ посівів соняшнику. Заселено у середньому 3,5% рослин за середньої чисельності 3 екз./лист.

Утримання спекотної та сухої погоди вже дуже тривалий час стримує розвиток та поширення хвороб сільськогосподарських культур. Спостерігається засихання нижніх, уражених хворобами, листків.

Альтернаріоз на соняшнику. Хворобу виявлено на 20% площ. Уражено у середньому 1,5%, максимально - 3% рослин, з розвитком хвороби - 2%.

Кладоспоріоз (бура плямистість). Уражено 4% площ, у середньому - поодинокі рослини, максимально - 1% рослин, з розвитком хвороби – 0,5%.

Фузаріоз та фомоз на посівах соняшнику. Уражено 12% обстежених площ посівів, у середньому - 1,5% рослин, максимально - 4%, розвиток хвороби – 2%.

Пероноспороз та аскохітоз на сої. Уражено 43% обстежених площ посівів, у середньому- 1,5% рослин, розвиток хвороби - 2%.

  Багатоїдні шкідники

Саранові. В ареалі резервації (на неорних землях, балках, толоках, у рибгоспах «Самарський» та «Петриківський») середня чисельність - 0,6, максимально - 4 екз./м². За видовим складом кобилка блакитнокрила становить 26%, кобилка темнокрила – 23%, хрестовичка мала – 22%, кобилка чорносмугаста – 29%, знайдено поодинокі екземпляри італійського пруса.

Проведенj обстеження рибгоспів «Самарський» та «Петриківський» на площі 1500 га, а також садового товариства «Пролісок» Лозуватської сільської ради Криворізького району на площі 1,2 га на встановлення чисельності саранових. Знайдено екземпляри сарани перелітної, перевищення ЕПШ не виявлено.

Триває неактивний літ та відкладання яєць лучного метелика ІІ покоління. На 10 кроків налічено 2 метелики.

Стрімке наростання суми ефективних температур сприяє пришвидшеному розвитку гусениць шкідників.

Гусениць бавовникової совки ІІ покоління виявлено на 49% обстежених площ посівів кукурудзи та 11% посівів соняшнику. Заселено 1,5% рослин, середня чисельність – 1 гус./росл. За віковим складом гусениці І віку становлять – 20%, ІІ – 27%. ІІІ – 38%, ІУ – 15%.

  Шкідники овочевих культур

Триває поодинокий літ метеликів капустяного білана ІІ покоління та шкодочинність гусениць на рослинах капусти. Заселено 1,5% рослин, середня чисельність - 3 гус./росл. За віковим складом гусениці ІІІ віку становлять 85%, ІУ – 15%.

Білокрилка шкодить на всіх обстежених площах капусти, заселено у середньому 8% рослин, максимально - 17% за середньої чисельності 4 екз./росл., максимально – 15.

Личинки та імаго колорадського жука шкодять на рослинах картоплі та томатів. Заселено у середньому 3% рослин, максимально – 7 за середньої чисельності 2 екз./росл.

Гусениці капустяної молі ІІ покоління. Заселено 3% рослин за середньої чисельності 2 гус./росл. Розпочалось залялькування гусениць.

Фітофторозом уражено у середньому 3% рослин томатів та картоплі, хворобу виявлено на всіх площах посадки.

Верхівковою гниллю томатів уражено 3% плодів, розвиток хвороби - 3%.

  Шкідники саду 

Триває живлення гусениць яблуневої плодожерки ІІ покоління всередині плодів. Заселено 10% дерев, із обстежених 100 плодів пошкоджено у середньому 2%, максимально - 5%. За віковим складом гусениці ІІ віку становлять 45%, ІІІ – 45% та ІУ- 10%.

Триває літ та відкладання яєць метеликів сливової плодожерки ІІ покоління. Наприкінці ІІ декади виявлено початок відродження гусениць. На пастку за добу налічено 2 метелики, максимально – 4, пошкоджені плоди виявлені на 5% дерев. Із обстежених 100 плодів пошкоджено у середньому 1%, максимально - 2% плодів.

Триває доживлення личинок каліфорнійської щитівки, після чого вони перетворяться на дорослих самок ІІ покоління. Заселено 31% дерев за середньої чисельності 0,2 лич./п.м.г., максимально – 1. Пошкоджено у середньому 2,2% плодів, максимально – 4%.

Гусениці білана жилкуватого та золотогуза перебувають у стадії залялькування. Заселено 3% дерев за середньої чисельності 3,5 лял./дер., максимально – 4.

Суха та спекотна погода сприяє подальшому розвитку всіх видів попелиць.

Триває живлення зеленої яблуневої попелиці. Заселено 76% дерев, пошкоджено у середньому 10% листя, максимально - 20%, середня чисельність - 1 екз./лист, максимально - 3. Найближчим часом очікується відродження нового покоління шкідника.

Вишнева попелиця. Заселено 59% дерев, пошкоджено 12% листя, максимально – 25% за середньої чисельності 2 екз./лист, максимально - 3. Найближчим часом очікується відродження нового покоління шкідника.

Сливова попелиця шкодочинить на 70% дерев, заселено у середньому 12% листя, максимально - 23%, середня чисельність - 1 екз./лист, максимально - 2.

Погодні умови сприяють доживленню кліщів та перетворенню їх у дорослих особин. Найближчим часом очікується відродження нових поколінь шкідника.

Червоний плодовий кліщ заселив 80% дерев, середня чисельність становить 2 екз./лист, максимально – 3. Пошкоджено у середньому 9% листя, максимально - 18.

 Бурий кліщ шкодочинить на 20% дерев. Середня чисельність – 1 екз./лист, максимально – 2. Пошкоджено у середньому 7% листя, максимально - 16.

Триває живлення глодового кліща на 11% дерев. Пошкоджено у середньому 5% листя, максимально – 10 за середньої чисельності 1 лич./лист, максимально – 2.

 Хвороби плодових культур

Парша на яблуні. Уражено 13% дерев, у середньому – 5% листя, максимально – 8%, із розвитком хвороби - 3%.

Моніліоз кісточкових. Уражено у середньому 23% дерев абрикоса, черешні - 17%, із розвитком хвороби - 7%.

Кокомікозом на черешні уражено 13% дерев, у середньому - 8% листя, максимально – 16%, із розвитком хвороби - 5%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux