• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 15.06.2023
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 15 червня 2023 року о 12:40

Метеорологічні умови

     У першій декаді червня спостерігалась тепла погода, на початку другої декади червня відмічено різке зниження температури повітря. Середньодекадна температура повітря виявилась на 0,5° нижче за середню багаторічну та становила 18,6º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 28,8° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 54° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 5,0° тепла, поверхня ґрунту охолоджувалась до 2º тепла.

     Опадів протягом І декади червня не було, на початку другої декади сума опадів по області складала у середньому 11 мм. Погодні умови для наливу зерна та вегетації с/г культур були сприятливі. Стан посівів на даний час добрий.

 Фенологія культур

     Озима пшениця – молочна стиглість;

     озимий ріпак – дозрівання стручків;

     ярий ячмінь – налив зерна;

     горох – ріст стручків;

     яблуня – ріст зав’язі ;

     абрикос, персик, вишня, черешня – ріст зав’язі;

     соняшник – 4 пари справжніх листків;

     кукурудза – 6 листків.

 Шкідники та хвороби озимих культур, ярого ячменю та гороху

     На посівах зернових колосових культур триває відродження та шкодочинність личинок клопа черепашки. Середня чисельність шкідника - 0,1 екз./м², максимально - 1 екз./м², личинок - 0,3 лич./м², максимально - 4. Заселено 53% обстежених площ посівів, у середньому 2% колосків. Личинки І віку становили 27%, ІІ – 50%, ІІІ - 23%.

     Злакові попелиці шкодять на всіх обстежених площах посіву зернових колосових культур, заселено у середньому 3,5% колосків за середньої чисельності 1 кол./росл.

     Пшеничний трипс. Розпочалось відродження та шкодочинність личинок. Заселено 72% обстежених площ посіву зернових колосових культур, у середньому - 2% рослин за середньої чисельності 1 екз./росл.

     Продовжується шкодочинність личинок хлібної п’явиці на посівах озимих зернових колосових культур. Заселено 45% обстежених площ посівів озимих пшениці та ячменю і 60% обстежених площ посівів ярого ячменю. Середня чисельність личинок- 0,3 екз./м², максимально - 2. Пошкоджено у середньому 2% рослин, максимально - 4%.

     Жук кузька шкодить на 23% обстежених площ посіву зернових колосових культур, середня чисельність - 1 екз./колос при заселенні 1%, осередково – 3% колосків.

     Триває доживлення личинок ріпакового насіннєвого прихованохоботника на 45% обстежених площ посівів озимого ріпаку за середньої чисельності 3 лич./рослину, максимально - 5 лич./росл. Заселено та пошкоджено у середньому 3% рослин, максимально - 5%. Найближчим часом очікується їхній вихід із стручків у ґрунт на залялькування.

     Попелиці на посівах озимого ріпаку. Заселено 22% обстежених площ, у середньому - 2% стручків за середньої чисельності 1 кол./росл.

     На посівах гороху завершується відкладання яєць та розпочалось відродження личинок горохового зерноїда. Заселено 100% обстежених площ посіву, у середньому - 2% стручків за середньої чисельності 1 лич./стручок.

     Горохова плодожерка. Триває літ метеликів та відкладання яєць. На 10 помахів сачка налічується у середньому 2 метелики, максимально – 3. Найближчими днями очікується відродження личинок шкідника.

     Горохова попелиця виявлена на всіх обстежених площах посіву гороху, заселено у середньому 3% рослин за середньої чисельності 1 колонія/ стручок.

     Волога погода та різкі коливання температур сприяли поширенню та розвитку хвороб сільськогосподарських рослин. На посівах спостерігається незначне збільшення уражених площ та відсотка уражених рослин.

     На посівах озимих зернових колосових культур спостерігається ураження фузаріозом та септоріозом колосу.

     Фузаріозом уражено 14% обстежених площ посіву озимої пшениці та 22% озимого ячменю, у середньому – 1,5% колосків, максимально – 3%. Розвиток хвороби – 1%.

     Септоріоз колосу. Уражено 9% обстежених площ посіву озимої пшениці та 15% озимого ячменю, у середньому - 1% колосків, максимально – 2%. Розвиток хвороби – 1%.

     Бурою листковою іржею уражено 25% обстежених площ посіву озимої пшениці та 40% площ озимого ячменю, у середньому – 1,5% рослин, максимально - 3%. Розвиток хвороби - 3%.

     Борошнистою росою уражено 51% обстежених площ посівів озимої пшениці та 80% площ озимого ячменю, у середньому – 2,5% рослин, максимально - 7% (на крайових смугах). Розвиток хвороби - 3%.

     Септоріозом уражено 40% обстежених площ посівів озимої пшениці та 55% площ озимого ячменю, у середньому – 2,5% рослин, максимально - 4%, розвиток хвороби - 2%.

     Пероноспорозом уражено 44% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому – 2,5% рослин, максимально - 5%. Розвиток хвороби – 2%.

     Альтернаріоз (листя та стручків). Уражено 38% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому – 2,5% рослин, максимально - 5%, з розвитком хвороби - 2%.

     Гельмінтоспоріоз на посівах ярого ячменю. Уражено 8% обстежених площ, у середньому - 0,5% рослин, максимально - 2% (у загущених посівах), розвиток хвороби - 1%.

     Борошниста роса та септоріоз уразили 27% обстежених площ посівів ярого ячменю, у середньому – 1,5% рослин, максимально - 3%. Розвиток хвороби - 1%.

     Кореневі гнилі на посівах гороху. Уражено 8% обстежених площ, у середньому - 0,5% рослин, максимально - 2%, розвиток хвороби - 1%.

     Аскохітоз та іржа були виявлені на 24% обстежених площ посіву гороху, уражено у середньому 1,5% рослин, максимально - 3%, розвиток хвороби - 1%.

 Шкідники та хвороби соняшнику

     Геліхризова попелиця заселила 20% обстежених площ посівів соняшнику, пошкодила у середньому 2% рослин, максимально - 5% за середньої чисельності 3 екз./росл., максимально - 8 екз.

     Пероноспороз. Хвороба виявлена на 15% обстежених площ, уражено 2% рослин. Розвиток хвороби - 1%.

Багатоїдні шкідники

     Білан ріпаковий та капустянийГусениці виявлені на всіх обстежених площах посадки капусти, заселено у середньому 2% рослин. За віковим складом гусениці ІІ віку становлять 52%, ІІІ – 45%, ІУ - 3%.

     Саранові. У місцях резервації (неорні землі, балки, толоки) середня чисельність личинок – 0,5 лич./м². За віковим складом личинки ІІ віку становлять 85%, ІІІ – 15%.

     Триває відродження та шкодочинність гусениць озимої совки на посівах кукурудзи, овочевих культур і соняшнику. Середня чисельність - 0,2 екз./м², максимально - 2, пошкоджено у середньому 1% рослин. За віковим складом гусениці І віку становлять 90%, ІІ – 10%.

     На посівах соняшнику, кукурудзи, овочевих культур спостерігається відродження та живлення гусениць бавовникової та капустяної совок і совки-гамми. Заселено 18% обстежених площ посівів соняшнику та кукурудзи, у середньому - 1,5% рослин, максимально - 3%, середня чисельність - 1 гус./росл. За віковим складом гусениці І віку становлять 95%, ІІ –5%.

     На неорних землях триває літ лучного метелика. На 10 кроків налічено у середньому 3 екземпляри. Розпочалось відкладання яєць.

 Шкідники овочевих культур

     Колорадський жук. Триває шкодочинність імаго та личинок на рослинах картоплі та томатів. Заселено та пошкоджено у середньому 6% рослин за середньої чисельності імаго 1 екз./росл., 2 лич./росл.

     На рослинах капусти триває живлення хрестоцвітих блішок. Заселені всі площі, пошкоджено у середньому 5% рослин за середньої чисельності 1 екз./росл.

     Спостерігається шкодочинність гусениць капустяної молі ІІ покоління. Заселено у середньому 5% рослин, середня чисельність – 1 гус./росл. За віковим складом гусениць І віку – 90%, ІІ – 10%.

     Попелиця на капусті. Заселені всі площі, у середньому - 3% рослин за середньої чисельності 1 кол./росл.

Шкідники саду

     Триває шкодочинність гусениць яблуневої плодожерки І покоління. Пошкоджені плоди виявлені на 35% дерев. Із обстежених 100 плодів пошкоджено у середньому 2%, максимально - 4%. За віковим складом гусениці І віку складають 70% та ІІ-30%.

     Сливова плодожерка І покоління. Розпочалося відродження гусениць, на даний час виявлено поодинокі пошкодження плодів на 9% дерев.

     Каліфорнійська щитівка. Розпочалося відродження рухомих личинок-мандрівниць. Заселено 29% дерев, середня чисельність - 0,1 лич./погон.метр гілки, максимально – 1, пошкоджених плодів поки що не виявлено.

     Личинки сірого брунькового довгоносика перебувають у ґрунті в приствольному колі дерев. Було заселено 74% дерев, пошкоджено у середньому 2,5% листя, максимально - 5%.

     Яблунева міль. Гусениці продовжують живлення листям. Заселено 27% дерев, пошкоджено у середньому 2,5% листя, максимально - 4% за середньої чисельності 0,1 гус./погон.метр гілки, максимально – 1.

     Гусениці кільчастого та непарного шовкопрядів закінчили живлення та перебувають у залялькованому стані.

     Білан жилкуватий. Розпочався літ метеликів. Дощова та прохолодна погода стримує активність льоту, у радіусі 25 м налічується 1 метелик.

     Золотогуз. У середині ІІ декади червня виявлено початок льоту метеликів, у кроні дерев спостерігаються поодинокі екземпляри.

     Нові покоління зеленої яблуневої попелиці заселили 60% дерев. Середня чисельність – 2 кол./лист, максимально - 3 кол./лист при заселенні 5% листя, максимально - 9%.

     Триває відродження нових поколінь червоногалової попелиціЗаселено  40% дерев за середньої чисельності 1 кол./лист, максимально - 2 при заселенні 4% листя, максимально - 10%.

     Яблуневий пильщик. Триває шкодочинність личинок. Заселено  20% дерев, у середньому пошкоджено 2% плодів, максимально – 3 з 1 лич./плід.

     Личинки червоного плодового кліща заселили 78% дерев. Пошкоджено у середньому 2,5% листя, максимально – 6% за середньої чисельності 1 лич./лист, максимально – 3.

     Триває шкодочинність личинок бурого плодового кліща на 13% дерев. Пошкоджено у середньому 2,3% листя, максимально – 5% за середньої чисельності 2 лич./лист, максимально – 3.

     Глодовий плодовий кліщ. Триває шкодочинність личинок на 5% дерев. Пошкоджено у середньому 2,5% листя, максимально – 5% за середньої чисельності 1,5 лич./лист, максимально – 2.

     Вишнева муха. На середніх сортах черешні відроджені личинки пошкодили 2% плодів, максимально – 4. Пошкоджені плоди виявлені на 5% дерев.

     Вишнева попелиця. Нові покоління заселили 41% дерев черешні за середньої чисельності 2 кол./лист, максимально - 3 при заселенні 4% листя, максимально - 12%.

 

Хвороби плодових культур

Дощова та прохолодна погода сприяла подальшому поширенню та розвитку хвороб.

Борошниста роса на яблуні. Уражено 100% дерев, у середньому - 26% листкових розеток, максимально – 33%, із розвитком хвороби – 10%.

Парша на яблуні. Уражено 16% дерев, у середньому - 5% листя, максимально – 11%, із розвитком хвороби - 8%; плодів уражено у середньому 4%, максимально – 8%, із розвитком хвороби – 5%.

Кучерявість листя персика. Хворобою уражено 60% дерев, у середньому - 22% листя, максимально - 50%, із розвитком хвороби - 15%.

Моніліоз кісточкових. Уражено у середньому 41% дерев абрикоса, 10% дерев черешні та 50% дерев вишні. Спостерігається повне засихання уражених хворобою гілок, розвиток хвороби – 35%.

Спостерігається поширення хвороби плодова гниль на черешні. Уражені плоди виявлені на 10% дерев. У середньому уражено 3% плодів, максимально – 5%, із розвитком хвороби – 8%.

Кокомікоз на черешні. Хворобою уражено 9% дерев, у середньому - 5% листя, максимально - 12%, із розвитком хвороби - 3%.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux