• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 14 липня 2022 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 14 липня 2022 року о 13:52

Метеорологічні умови

     У першій декаді липня переважала спекотна суха погода. Лише в останній день І декади та на початку ІІ декади липня спостерігались зниження температури та опади різної інтенсивності. Середньодекадна температура повітря виявилась на 1,9° вище за середню багаторічну і становила 23,4º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 35,0° тепла, поверхня ґрунту в цей час прогрівалась до 68° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 9,2° тепла, поверхня ґрунту охолоджувалась до 10º тепла.

     Сума опадів за звітний період склала від 8 до 25 мм. Агрометеорологічні умови для росту та розвитку пізніх с/г культур були задовільні. Стан посіву соняшнику на даний час добрий.

 Фенологія культур

     Озима пшениця – збирання;

     озимий ріпак – дозрівання стручків - збирання;

     ярий ячмінь –воскова стиглість зерна;

     соняшник – цвітіння;

     кукурудза – викидання волоті;

     яблуня – ріст плодів.

Шкідники та хвороби озимої пшениці і ярого ячменю

     Клоп черепашка. Личинки та молоді клопи доживлюються у посівах зернових колосових культур. Заселено 47% обстежених площ посівів, середня чисельність - 0,3 лич./м², максимально - 2. Пошкоджено у середньому 2% рослин, максимально - 4%. За віковим складом личинки ІУ віку становили 27%, У – 55%, молоді клопи – 18%.

     Розвиток та поширення хвороб на посівах сільськогосподарських культур не виявлено.

     Фузаріозом колосу на озимій пшениці уражено 9% обстежених площ, у середньому - 1% колосків, максимально – 3%. Розвиток хвороби – 1%.

     Септоріоз колосу на озимій пшениці. Уражено 7% обстежених площ, у середньому - 1% колосків, максимально – 3%. Розвиток хвороби – 1%.

     Септоріоз колосу на ярому ячменіУражено 6% обстежених площ, у середньому – 1% колосків, розвиток хвороби - 1%.

Шкідники та хвороби соняшнику і кукурудзи

     Геліхризова попелиця. Заселено 68% обстежених площ посівів соняшнику, у середньому - 3% рослин, максимально - 6% за середньої чисельності 1 кол./росл.

     Соняшникова вогнівка на посівах соняшнику. Триває літ та відкладання яєць. Заселено 7% обстежених площ. На 10 кроків налічується у середньому 1 метелик, максимально - 2.

     Фомозом уражено 12% обстежених площ посівів соняшнику, у середньому – 1,5% рослин, максимально - 3% рослин, розвиток хвороби – 1,5%.

     Пероноспороз на соняшнику. Уражено 15% обстежених площ, уражено – 2% рослин. Розвиток хвороби – 1,5%.

     Смугаста блішка на кукурудзі. Заселено 100% обстежених площ, пошкоджено у середньому 3% рослин, максимально – 5 за середньої чисельності 1 екз./росл., максимально – 3.

     Попелиці на кукурудзі виявлені на всіх обстежених площах. Заселено та пошкоджено у середньому 3,5% рослин, максимально - 6% за середньої чисельності 1 кол./росл.

Багатоїдні шкідники

     Стебловий метелик. Спостерігається відродження та шкодочинність гусениць. Гусениці пошкодили 2% рослин за середньої чисельності 1 гус./рослину. Заселено 27% обстежених площ посіву кукурудзи.

     Лучний метелик ІІ покоління. Триває масовий літ метеликів та розпочалось відкладання яєць, на 10 кроків налічено у середньому 6 екземплярів.

     Гусениці озимої совки І покоління доживлюються на посівах соняшнику, кукурудзи та овочів. Заселено 41% обстежених площ, середня чисельність гусениць - 0,3 гус./м², максимально - 2. За віковим складом гусениці ІУ віку становили 20%, У - 43%, УІ – 37%, виявлені поодинокі лялечки.

     Завершується шкодочинність гусениць старших віків капустяної совки та совки-гамми І покоління. Заселено 25% обстежених площ посівів соняшнику та кукурудзи. Пошкоджено у середньому 2% рослин, максимально - 4%, середня чисельність - 1 гус./росл. За віковим складом гусениці ІУ віку становлять 15%, У - 40%, УІ – 45%. Найближчим часом очікується залялькування гусениць.

     Саранові. За даними обстежень Самарського та Петриківського рибгоспів переважають нестадні види шкідника: кобилка блакитнокрила - 25%, кобилка темнокрила - 40%, хрестовичка мала - 20%, кобилка чорносмугаста – 15% та поодинокі екземпляри італійського пруса. Середня чисельність - 0,5 лич./м², максимально - 4. За віковим складам личинки ІУ віку складали – 78%, У-22%.

     Розпочався літ та відкладання яєць бавовниковою совкою ІІ покоління.

Шкідники овочевих культур

     Колорадський жук. Імаго шкодить на всіх обстежених площах томатів, картоплі та баклажанів за середньої чисельності 1 екз./росл., максимально - 3. Пошкоджено у середньому 6% рослин, максимально - 12%.

     Капустяна міль ІІ покоління. Пошкоджено у середньому 3% рослин, максимально - 6% за середньої чисельності 3 лич./росл., максимально - 5.

     На середніх та пізніх сортах капусти продовжується шкодочинність попелиць. Заселено 10% рослин за середньої чисельності 2 кол./росл., максимально - 3 кол./росл.

     Фітофтороз та макроспоріоз на картоплі та томатах. Уражено у середньому 3,5% рослин, максимально - 7%. Розвиток хвороби - 2%. Уражені листки засихають.

     Верхівковою гниллю уражено 1,5% рослин томатів, у середньому – 2% плодів, розвиток хвороби - 5%.

     Бактеріоз та пероноспороз на огірках. Уражено у середньому 1,5% рослин, максимально - 4%, розвиток хвороби - 2%.

Шкідники саду

     Яблунева плодожерка ІІ покоління. Триває шкодочинність гусениць ІІ покоління. Заселено 35% дерев із 1 гус./плід. Віковий склад гусениць І віку- 25%, ІІ – 75%.

     Спостерігається шкодочинність личинок каліфорнійської щитівки. Заселено 29% дерев за середньої чисельності 0,1 лич./погон.м гілки, максимально – 1. Пошкоджено у середньому 1,2% плодів, максимально – 2%.

     Гусениці білана жилкуватого та золотогуза шкодять на 3 - 5% дерев за середньої чисельності 1 гус./лист, максимально -2. Пошкоджено у середньому 2,5% листя, максимально – 4%.

     Личинками зеленої яблуневої попелиці заселено 74% дерев за середньої чисельності 4 екз./лист, максимально – 6 при заселенні 12% листя, максимально – 25%.

     Сливова попелиця. Заселено 67% дерев за середньої чисельності 2 кол./лист, максимально - 3 при заселенні 13% листя, максимально – 25%.

     Вишнева попелиця. Заселено 23% дерев за середньої чисельності 2,5 кол./лист, максимально - 4 при заселенні 8% листя, максимально -20%.

     Личинки червоного плодового кліща виявлені на 91% дерев. Заселено та пошкоджено у середньому 3,5% листя, максимально – 10%. Середня чисельність личинок складає 2,5 лич./лист, максимально - 3.

     Продовжується живлення личинок бурого плодового кліща на 16% дерев за середньої чисельності 1,5 лич./лист, максимально – 2 при заселенні 3% листя, максимально – 6%.

     Личинки глодового плодового кліща шкодять на 3% дерев за середньої чисельності 1,5 лич./лист, максимально – 3 при заселенні 2,5% листя, максимально – 4%.

Хвороби плодових

     Борошниста роса на яблуні. Уражено 35% дерев, у середньому - 6% листя, максимально - 10%, розвиток хвороби – 10%.

     Парша на яблуні. Уражено 12% дерев, у середньому - 2% листя, максимально – 6%, із розвитком хвороби – 4%.

     Моніліоз на кісточкових (абрикос, персик). Уражено у середньому 26% дерев та 25% пагонів, розвиток хвороби – 20%.

     Кучерявість листя персика. Хвороба виявлена у 36% дерев, у середньому уражено 22% листя, максимально – 35%, із розвитком хвороби – 5%.

     Кокомікоз на черешні. Хворобою уражено 7% дерев, у середньому уражено 4% листя, максимально – 8%, із розвитком хвороби - 2%.

     Плодова гниль на черешні. Уражені плоди виявлені на 11% дерев, із 100 ягід уражено у середньому 7%, максимально – 12%, із розвитком хвороби – 20-50%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux