• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 13.07.2023
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 13 липня 2023 року о 16:50

Метеорологічні умови

     Мінлива та волога погода спостерігалась в останні дні першої та на початку другої декади липня. Максимальна температура повітря підвищувалась до 28° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 45° тепла, мінімальна температура знижувалась до 11,0° тепла, поверхня ґрунту охолоджувалась до 10º тепла.

     Опади, місцями з градом, по області спостерігались різної інтенсивності, сума їхня склала у середньому 12 мм. Агрометеорологічні умови для формування повноцінного врожаю с/г культур були сприятливі. Стан посівів на даний час добрий.

     У господарствах області триває збирання врожаю озимого ріпаку, озимої пшениці, озимого ячменю та гороху.

 Фенологія культур

     Озима пшениця – збирання;

     озимий ріпак – збирання;

     ярий ячмінь – повна стиглість;

     горох – повна стиглість - збирання;

     яблуня – ріст та дозрівання плодів;

     абрикос, персик - ріст та дозрівання плодів;

     соняшник –- цвітіння;

     кукурудза – цвітіння.

 Шкідники та хвороби озимих культур, ярого ячменю, сої та гороху

     Завершується доживлення личинок та молодих клопів черепашки у посівах зернових колосових культур. Середня чисельність - 0,3 екз./м², максимально - 4. Заселено 51% обстежених площ посівів, у середньому - 2% колосків. За віковим складом личинки ІУ віку становили 15%, У – 58%, молоді клопи – 27%.

     Зниження температури повітря сприятливе для активізації живлення імаго хлібної жужелиці на колосках зернових колосових культурЗаселено 25% обстежених площ, у середньому - 0,5% колосків за середньої чисельності 1 екз./колос.

     Жук кузька харчується на незібраних площах посівів озимої пшениці, озимого та ярого ячменів. Заселено 31% обстежених площ, середня чисельність - 1 екз./колос. Пошкоджено в середньому 1% колосків.

     Попелиці на посівах сої шкодять на всіх обстежених площах посіву сої за середньої чисельності 1 кол./росл., пошкоджено у середньому 3% рослин, максимально - 7%.

     Гусениці акацієвої вогнівки І покоління перебувають у залялькованому стані.

     Павутинний кліщ шкодить на всіх обстежених площах посіву сої за середньої чисельності 2, максимально - 4 екз./лист, пошкоджено 2,5% рослин.

     Мінлива та волога погода кінця першої та початку другої декади липня була сприятлива для незначного збільшення відсотка уражених хворобами рослин.

     Фузаріозом колосу уражено 18% обстежених площ посіву озимої пшениці та 28% озимого ячменю, у середньому – 2% колосків, максимально – 5%. Розвиток хвороби – 2%.

     Септоріозом колосу уражено 15% обстежених площ посіву озимої пшениці та 20% озимого ячменю, у середньому – 1,5% колосків, максимально – 3%. Розвиток хвороби – 2%.

     Альтернаріозом стручків уражено 40% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому – 2,5% рослин, максимально - 5%, з розвитком хвороби - 2%.

     Біла та сіра гнилі стручків на озимому ріпаку. Уражено 12% обстежених площ, у середньому - 1% стручків, максимально - 4% (хвороби виявлені на крайових смугах посівів). Розвиток хвороби - 2%.

     Септоріоз та фузаріоз колосу. Уражено 11% обстежених площ посіву ярого ячменю, у середньому - 2% колосків, максимально – 5%. Розвиток хвороби – 2%.

     На посівах сої виявлено ураження септоріозом. Уражено - 1,5% рослин, розвиток хвороби - 2%.

 Шкідники та хвороби соняшнику, кукурудзи

     Геліхризова попелиця. Заселено 37% обстежених площ посівів соняшнику, пошкоджено у середньому 2% рослин, максимально - 5% за середньої чисельності 1 кол./росл.

     Соняшникова вогнівка. На посівах соняшнику триває літ метеликів та розпочалось відкладання яєць, на 10 кроків налічено у середньому 1 метелика. Заселено 6% площ.

     Стебловий метелик. Триває літ метеликів, відкладання яєць та відродження і шкодочинність гусениць. На 10 кроків налічено в середньому 1 метелика, яйцекладки виявлені на 2% рослин.

     Попелиці на кукурудзі виявлені на 3% рослин за середньої чисельності 1 кол./росл.

     Зниження температури повітря та дощова погода звітного періоду сприяла розвитку та поширенню хвороб на посівах соняшнику та кукурудзи.

     Пероноспорозом уражено 17% обстежених площ, 2% рослин. Розвиток хвороби - 2%.

     Альтернаріозом уражено 19% обстежених площ посівів соняшнику, у середньому – 1,5% рослин, максимально - 4% рослин, розвиток хвороби - 2%.

     Пухирчаста сажка уразила 15% площ, у середньому – 0,2% рослин.

 Багатоїдні шкідники

     Білан ріпаковий та капустяний ІІ покоління. Триває шкодочинність гусениць. За віковим складом гусениці І віку складають 30%, ІІ – 50% та ІІІ – 20%. Гусеницями заселено 1,5% рослин за середньої чисельності 2 гус./росл., максимально - 10 гус./росл. Через спекотну та суху погоду І декади липня спостерігалось засихання гусениць молодших віків (засихання гусениць склало до 10%).

     Саранові. У місцях резервації (неорні землі, балки, толоки) середня чисельність личинок – 0,5 лич./м². За віковим складом личинки ІУ віку становлять 67%, У- 33%.

     За видовим складом кобилка блакитнокрила становила 25%, кобилка темнокрила – 26%, хрестовичка мала – 26%, кобилка чорносмугаста – 23%, знайдені поодинокі екземпляри італійського пруса.

     Гусениці озимої совки шкодять на посівах кукурудзи, овочевих культур, соняшнику. Заселено 40% обстежених площ посіву соняшнику та 47% обстежених площ кукурудзи. Середня чисельність - 0,2 екз./м², максимально - 2, пошкоджено у середньому 2% рослин. За віковим складом гусениці ІУ віку становлять 75%, У – 25%.

     Бавовникова совка ІІ покоління. Триває літ метеликів ІІ покоління та спостерігається відкладання яєць на посівах кукурудзи та соняшнику. Заселено 23% обстежених площ, на 10 кроків налічено у середньому 1 метелика. Яйцекладками заселений незначний відсоток рослин.

     Спостерігається неактивний літ лучного метелика ІІ покоління. На неорних землях на 10 кроків налічено в середньому 2 метелики. У наступній декаді розпочнеться відкладання яєць.

 Шкідники овочевих культур

     Білокрилка. Заселено близько 50% обстежених площ, 5% рослин капусти за середньої чисельності 1 кол./росл.

     Колорадський жук. Триває шкодочинність імаго та личинок літнього покоління на рослинах картоплі та томатів. Заселено та пошкоджено у середньому 3,5% рослин за середньої чисельності 2 екз./росл.

     Попелицею на капусті заселено у середньому 4% рослин за середньої чисельності 1 кол./росл., максимально - 3.

     Розпочався літ метеликів капустяної молі ІІІ покоління. Найближчим часом очікується відкладання яєць.

     Фітофторозом та альтернаріозом уражені всі обстежені площі картоплі та томатів, у середньому - 4% рослин, максимально - 8%, розвиток хвороби - 3%.

     Антракноз на огірках уразив 2% рослин, у середньому - 4% листя, розвиток хвороби - 2%.

Шкідники саду 

     Упродовж ІІ декади липня тривало відродження та шкодочинність гусениць яблуневої плодожерки ІІ покоління. Пошкоджені плоди виявлені на 18% дерев. Із обстежених 100 плодів пошкоджено у середньому 1,5%, максимально - 2%. Гусениці І віку складають 100%.

     Гусениці сливової плодожерки І покоління - у залялькованому стані. Найближчим часом очікується літ метеликів ІІ покоління.

     Пошкоджені плоди личинками каліфорнійської щитівки виявлені на 31% дерев. Середня чисельність складає 0,1 лич./погон.метр гілки, максимально – 2, пошкоджено у середньому 2% плодів, максимально – 4.

     Триває шкодочинність гусениць білана жилкуватого та золотогуза. Пошкоджене листя гусеницями білана жилкуватого виявлено на 5% дерев, а золотогузом – на 2% дерев із середньою чисельністю 1 гус./лист, максимально – 2 при пошкодженні 2,5% листя, максимально – 4%.

     Зелена яблунева попелиця шкодочинить на 67% дерев. Середня чисельність – 3 екз./лист, максимально - 4 екз./лист при заселенні 15% листя, максимально - 29%.

     Вишнева попелиця. Триває шкодочинність на 44% дерев черешні за середньої чисельності 1 екз./лист, максимально - 3 при заселенні 17% листя, максимально - 30%.

     Сливова попелиця шкодочинить  на 71% дерев. Середня чисельність складає 1 екз./лист, максимально - 2 при заселенні 20% листя, максимально - 33%.

     Червоний плодовий кліщ заселив 82% дерев, пошкоджено у середньому 5% листя, максимально – 12% за середньої чисельності 1,5 лич./лист, максимально – 3.

     Триває шкодочинність личинок бурого плодового кліща на 17% дерев. Пошкоджено у середньому 4,5% листя, максимально – 8% за середньої чисельності 1 лич./лист, максимально – 3.

     Личинки глодового плодового кліща шкодочинять на 6% дерев. Пошкоджено у середньому 4% листя, максимально – 6% за середньої чисельності 1 лич./лист, максимально – 2.

Хвороби плодових культур

     Парша на яблуні. Уражено 16% дерев, у середньому - 9% листя, максимально – 12%, із розвитком хвороби - 10%; плодів уражено у середньому 4,5%, максимально – 8%, із розвитком хвороби – 7%.

     Кокомікоз на черешні. Хворобою уражено 11% дерев, у середньому - 9% листя, максимально - 17%, із розвитком хвороби - 5%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux