• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та поширення основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 1.06.2023
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 01 червня 2023 року о 14:20

Метеорологічні умови

     У третій декаді травня спостерігалась волога погода та зниження температури повітря. Максимальна температура повітря підвищувалась до 25° тепла, мінімальна температура знижувалась до 12° тепла.

     Сума опадів по області складала від 30 до 50 мм. Агрометеорологічні умови для росту та розвитку с/г культур були сприятливі. Стан посівів на даний час добрий.

 Фенологія культур

     Озима пшениця – цвітіння;

     озимий ріпак – ріст стручків;

     ярий ячмінь – колосіння;

     горох – цвітіння;

     яблуня – ріст зав’язі ;

     абрикос, персик, вишня, черешня – ріст зав’язі;

     соняшник – 2 листки;

     кукурудза – 2 листки.

 Шкідники та хвороби озимих культур, ярого ячменю та гороху

     Дощова погода та зниження температури повітря, що спостерігались наприкінці ІІІ декади травня, сприяли зменшенню активності шкідників сільськогосподарських культур. За умови утримання прохолодної погоди і надалі, період розвитку шкідників буде розтягнутий.

     На посівах зернових колосових культур спостерігається відкладання яєць клопом черепашкою. Середня чисельність шкідника - 0,2 екз./м², максимально - 2 екз./м². Заселено 55% обстежених площ, у середньому – 1,5% рослин. Відродження личинок очікується найближчим часом.

     Злакові попелиці виявлені на всіх обстежених площах посіву зернових колосових культур, у середньому - 2% рослин за середньої чисельності 2 екз./росл., максимально – 1 кол./росл.

     Пшеничний трипс. Триває заселення посівів зернових колосових культур. Заселено 70% обстежених площ, у середньому – 1,5% рослин за середньої чисельності 1 екз./росл.

     Виявлено шкодочинність личинок хлібної п’явиці, на посівах озимої пшениці заселено 45% обстежених площ, на посівах ярого ячменю - 60% обстежених площ. Середня чисельність імаго - 0,1 екз./м², максимально - 1, личинок- 0,3 екз./м², максимально - 2. Пошкоджено у середньому 2% рослин, максимально - 4%.

     Триває живлення личинок ріпакового насіннєвого прихованохоботника. Заселено 45% обстежених площ посівів озимого ріпаку за середньої чисельності 3 лич./рослину, максимально - 5 лич./росл. Заселено та пошкоджено у середньому 3% рослин, максимально - 5%.

     Живлення личинок капустяного стеблового прихованохоботника триватиме і у наступній декаді, після чого вони опустяться у ґрунт, де проходитиме їхнє залялькування в земляних колисках на глибині 2 – 3 смШкідником заселено 40% обстежених площ посівів озимого ріпаку. Середня чисельність личинок - 1 лич./листок, максимально - 3. Заселено та пошкоджено у середньому 2% рослин, максимально - 4%.

     Гусениці капустяної молі шкодять на всіх обстежених площах посіву озимого ріпаку. Заселено у середньому 1,5% рослин, середня чисельність – 1 гус./росл.

     Гороховий зерноїд. На 10 помахів сачка налічується у середньому 2, максимально - 4 екз., заселено 100% обстежених площ посівів гороху.

     Горохова плодожерка. Розпочався літ метеликів. На 10 помахів сачка налічується у середньому 2 метелики, максимально – 3.

     Горохова попелиця виявлена на всіх обстежених площах посіву гороху, заселено у середньому 2% рослин за середньої чисельності 2 екз./росл., максимально – 1 колонія.

     Погодні умови ІІІ декади травня (часті опади та зниження температури повітря) сприяють погіршенню фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур.

     Бурою листковою іржею уражено 23% обстежених площ посіву озимої пшениці та 35% площ озимого ячменю, у середньому – 1,5% рослин, максимально -3%. Розвиток хвороби - 3%.

     Борошнистою росою уражено 47% обстежених площ посівів озимої пшениці та 76% площ озимого ячменю, у середньому – 2,5% рослин, максимально - 7% (на крайових смугах). Розвиток хвороби - 3%.

     Септоріозом уражено 40% обстежених площ посівів озимої пшениці та 55% площ озимого ячменю, у середньому – 2,5% рослин, максимально - 4%, розвиток хвороби - 2%.

     Пероноспорозом на посівах озимого ріпаку уражено 44% обстежених площ, у середньому – 2,5% рослин, максимально - 5%. Розвиток хвороби – 2%.

     Альтернаріозом уражено 38% обстежених площ посівів озимого ріпаку, у середньому – 2,5% рослин, максимально - 5%, з розвитком хвороби - 2%.

     Гельмінтоспоріоз на посівах ярого ячменю. Уражено 8% обстежених площ, у середньому - 0,5% рослин, максимально - 2% (у загущених посівах), розвиток хвороби - 1%.

    Борошниста роса та септоріоз уразили 25% обстежених площ посівів ярого ячменю, у середньому – 1,5% рослин, максимально - 3%. Розвиток хвороби - 1%.

Багатоїдні шкідники

     Білан ріпаковий. Триває відкладання яєць та виявлено початок відродження гусениць І покоління на рослинах капусти.

     Саранові. У місцях резервації (неорні землі, балки, толоки) середня чисельність личинок – 0,3 лич./м². За віковим складом личинки І віку становлять 87%, ІІ – 13%.

     Продовжується літ та розпочалось відкладання яєць метеликами озимої совки на посівах кукурудзи, овочевих культур і соняшникуЗа добу у пастці налічувалось у середньому 2 метелики.

     На неорних землях був виявлений літ лучного метелика. На 10 кроків налічено в середньому 2 екземпляри.

 Шкідники овочевих культур

     Колорадський жук. Триває відкладання яєць та відродження і шкодочинність личинок на рослинах картоплі і томатів. Заселено та пошкоджено у середньому 5% рослин за середньої чисельності імаго 1 екз./росл., максимально – 3, яйцекладок – 1 яйцекл/росл., 2 лич./росл.

     На рослинах капусти продовжується живлення хрестоцвітих блішок. Заселені всі площі, пошкоджено у середньому 5% рослин за середньої чисельності 1 екз./росл.

     На рослинах капусти шкодять гусениці капустяної молі. Заселено 3% рослин, середня чисельність – 1 гус./росл. За віковим складом гусениці ІІ віку складають – 85%, ІІІ – 15%.

Шкідники саду

     Дощова та вітряна погода, яка утримувалася протягом ІІІ декади травня на всій території області, стримує активність льоту метеликів, мух, садових шкідників.

     Триває слабкий літ, парування та відкладання яєць метеликів яблуневої плодожерки І покоління. За добу у пастці налічується у середньому 1 метелик, максимально – 4. На півдні області відмічено початок відродження гусениць. Найближчим часом очікується масове відродження та шкодочинність гусениць.

     Сливова плодожерка І покоління. Триває слабкий літ, парування та відкладання яєць метеликів. За добу у пастці налічується у середньому 2 метелики, максимально – 4.

     Для власників садів підготовлено та висвітлено на офіційному сайті ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області сигналізаційне повідомлення про початок відродження гусениць та у разі необхідності проведення захисних заходів.

     Гусениці білана жилкуватого та золотогуза ще перебувають у залялькованому стані. У наступній декаді очікується виліт метеликів.

     Сірий бруньковий довгоносик. Протягом ІІІ декади травня тривало відродження личинок та їхнє живлення листям. Заселено 74% дерев, пошкоджено у середньому 1,5% листя, максимально - 3% за середньої чисельності 1 лич./лист, максимально - 2.

     Личинки яблуневої листоблішки перебувають у залялькованому стані. Заселено 9% дерев. Пошкоджено у середньому 1,5% листя, максимально - 3%.

     Гусениці розаної листокрутки - у залялькованому стані. Шкідником заселено 25% дерев черешні та яблуні, середня чисельність складає 1 лял./лист. Пошкоджено у середньому 3% листя, максимально – 5%.

     Яблунева міль. Триває живлення гусениць листям. Заселено 27% дерев, пошкоджено у середньому 2% листя, максимально - 4% за середньої чисельності 0,1 гус./погон.метр гілки, максимально – 1.

     Кільчастий та непарний шовкопряди. Триває шкодочинність гусениць. Заселено 6% дерев за середньої чисельності 1 гус./п.м.г., максимально – 2. Пошкоджено у середньому 2,2% листя, максимально – 4%.

     Личинки зеленої яблуневої попелиці продовжують живлення на 48% дерев. Середня чисельність – 3 екз./лист, максимально - 4 екз./лист при заселенні 6% листя, максимально - 11%.

     Червоногалова попелиця. Личинками заселено 29% дерев за середньої чисельності 2 екз./лист, максимально - 4 при заселенні 5% листя, максимально - 10%.

     Вишнева муха. У черешневих садах триває літ та парування мух. За добу у пастці із солодкої води налічується 4 мухи, максимально - 6 мух.

     Вишнева попелиця. Заселено 24% дерев черешні за середньої чисельності 1 колонія/лист, максимально - 3 колонії/лист при заселенні 3% листя, максимально - 6%.

     Червоний плодовий кліщ. Личинки та пошкоджене листя виявлені на 72% дерев. Пошкоджено у середньому 2% листя, максимально – 3% за середньої чисельності 1 лич./лист, максимально – 3.

     Личинки бурого плодового кліща пошкодили листя на 11% дерев. Пошкоджено у середньому 1,5% листя, максимально – 2% за середньої чисельності 1 лич./лист, максимально – 2.

     Триває шкодочинність личинок глодового плодового кліща на 5% дерев. Пошкоджено у середньому 2% листя, максимально – 4% за середньої чисельності 1 лич./лист, максимально – 2.

 Хвороби плодових культур

     Утримання вологої погоди у ІІІ декаді травня сприяло збільшенню відсотка уражених хворобами дерев, листя та пагонів.

     Борошниста роса на яблуні. Уражено 100% дерев, у середньому - 18% листкових розеток, максимально – 23%, із розвитком хвороби - 5%.

     Парша на яблуні. Прояви хвороби виявлені на 9% дерев, уражено у середньому 3% листя, максимально – 5%, із розвитком хвороби - 3%.

     Кучерявість листя персика. Хворобою уражено 60% дерев, у середньому - 22% листя, максимально - 50%, із розвитком хвороби - 5%.

     Моніліоз кісточкових. Уражено у середньому 33% дерев абрикоса, 10% дерев черешні та 50% дерев вишні. Спостерігається повне засихання уражених хворобою гілок, розвиток хвороби – 30%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux