• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та розповсюдження основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 08.10.2020 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 12 жовтня 2020 року о 08:33

МЕТЕОРОЛОГІЧНІ УМОВИ

У першій декаді жовтня трималась відносно тепла, сонячна з поривами вітру погода. Максимальна температура підвищувалась до 24,0° тепла, мінімальна знижувалась до 6,0° тепла.

Опадів у першій декаді жовтня не було. Господарства області продовжують посів озимої пшениці, закінчують збирання врожаю кукурудзи.


Багатоїдні шкідники

На сходах озимої пшениці, посівах озимого ріпаку та овочевих культурах триває живлення гусениць озимої совки ІІ покоління. Середня чисельність – 0,3 екз/м², максимально 2. Віковий склад гусениць становить ІІ – 17%, ІІІ – 71%, ІУ – 12%.

За попередніми даними осінніх ґрунтових обстежень, в місцях резервації (неорні землі, балки, толоки) середня чисельність яйцекладок саранових становила 0,5 екз/м², максимально 5 екз/м² (рибгоспи «Самарський» Новомосковського району та «Петриківський» Петриківського району).

Продовжується харчування гусениць бавовникової совки ІІІ покоління на рослинах пізньої капусти. Заселено до 1% рослин, середня чисельність 1 гус/росл. За віковим складом гусениці ІІ віку – 5%, ІІІ – 77%, ІУ – 18%.

На посівах озимого ріпаку спостерігається поодинокий літ метеликів ріпакового білана та розпочалось відродження гусениць. Заселено в середньому 1,5% рослин, за середньої чисельності 2 гус/росл. За віковим складом всі гусениці І віку (Дніпровський, Нікопольський райони).

 

Шкідники та хвороби озимої пшениці,озимого ріпаку та кукурудзи

Хлібна жужелиця. Заселено 14% обстежених площ посівів озимої пшениці (посіяної по стерньовим попередникам), середня чисельність личинок – 0,2 екз/м². За віковим складом личинки І віку становили 92%. ІІ – 8%.

На посівах озимої пшениці спостерігається літ та відкладання яєць злакових мух. В зв’язку з вітряною погодою літ слабкий – на 100 п.с. налічено в середньому: шведської – 5 екз, гессенської та чорної пшеничної – 3 екз. У наступній декаді розпочнеться відродження та шкодочинність личинок (Синельниківський район).

В теплі сонячні дні на посівах озимого ріпаку виявлене харчування хрестоцвітних блішок, за середньої чисельності – 0,2, максимально 1 екз/м², пошкоджено в середньому 1,5% рослин, максимально 4%.

Спостерігається літ та відкладання яєць ріпакового пильщика на посівах озимого ріпакуНа 10 п.с. налічено в середньому 1 екз. Найближчим часом розпочнеться відродження та харчування несправжніх гусениць шкідника.

Ріпаковий листоїд був виявлений на 61% обстежених площ посівів озимого ріпаку. Середня чисельність 0,2 екз/м², максимально 2. У наступній декаді розпочнеться відкладання яєць. В зв’язку з тим, що сходи озимого ріпаку були отримані по області нерівномірно, розвиток шкідника очікується розтягнутим.

 

Фузаріоз качанів кукурудзиХворобою уражено 0,3% качанів, максимально 2% з розвитком хвороби 0,2% (Петриківський район).

Бактеріоз качанів уразив 0,3% качанів, максимально 1% з розвитком хвороби 0,2%.

 

Хвороби овочевих культур

Колорадський жук знаходиться в нижніх шарах грунту, де і буде проходити його зимівля. За попередніми даними осінніх ґрунтових розкопок, середня чисельність складала 2,6 екз/кв.м, максимально 3.

Слизистий бактеріоз капусти. Уражено в середньому 1,5% рослин, максимально 3% з розвитком хвороби 0,2%.

 

Мишоподібні гризуни

На посівах озимих культур зі сторін лісосмуг та неорних земель спостерігається заселення площ гризунами. Заселено 14% обстежених площ посівів, поодинокі нори виявлені лише на крайових смугах.

На посівах багаторічних трав шкідники заселили всі обстежені площі, середня чисельність – 0,2 кол/га з 2,1 ж.н/га, максимально 1 колонія з 3 ж.н.

Гризунами на неорних землях заселено 100% обстежених площ, за середньої чисельності – 0,4 кол/га з 2,5 ж. н., максимально 2 колонії/га з 4 жилими норами.

 

Шкідники саду

Триває період підготовки садових шкідників до зимівлі.

За даними попередніх осінніх обстежень маємо:

Гусениці яблуневої плодожерки знаходяться під корою дерев, де і буде проходити їх зимівля. Шкідником заселено 57% дерев і середня чисельність гусениць складає 2,8гус/дер, максимально 4.

Білан жилкуватий. Гнізда шкідника виявлені на 2% дерев і середня чисельність гнізд на заселене дерево складала 1,3гнізд/дер, максимально 3.

Гнізда золотогуза виявлені на 3% дерев із середньою чисельністю 1,3 гнізд/дер, максимально 2.

Каліфорнійська щитівка.  Середня чисельність шкідника склала 0,2 щит/п.м.г, максимально 2 при заселені 20% дерев.

Яблуневий пильщик. Заселено 26% приствольного шару грунту яблуневих дерев. Середня чисельність  несправжніх гусениць складає 1,0 екз/м², максимально 3.

Вишнева муха. При обстеженні  приствольного шару грунту вишневих дерев встановлено, що заселено 19% дерев із середньою  чисельністю 2,5 пуп/м², максимально 6.

Сливова плодожерка. Шкідником заселено 52% дерев і середня чисельність гусениць складає 2,2 гус/дер, максимально 3.

Плодовий довгоносик. Методом струшування з дерев встановлено, що заселено 51% дерев із середньою чисельністю 3,2 екз/дер, максимально 5.

Яблуневий квіткоїд. Методом струшування з дерев встановлено, що заселено 72% дерев із середньою чисельністю 3,5 екз/дер, максимально 5.

Кільчастий і непарний шовкопряди виявлені на 2% дерев із середньою чисельністю 0,2 яйцекл/пмг, максимально 1.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux