• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та розповсюдження основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 3.12.2020
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 03 грудня 2020 року о 11:00

МЕТЕОРОЛОГІЧНІ УМОВИ

В третій декаді листопада переважала тепла з незначними опадами погода. Середньодобові температури повітря на 2º - 7º були вище за норму і знаходились в межах від 2º - 7º тепла. Лише на початку декади вони були на 2º нижче за норму або відповідали їм і становили 2º морозу. Середня декадна температура повітря виявилась на 1,6° вище за середню багаторічну і становила 2,7º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 10,3° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 12° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 3,1° морозу, поверхня снігу охолоджувалась до 4º морозу. Сума опадів за декаду склала 7 мм або 41% норми. 

Внаслідок теплої погоди озимі культури 25 листопада відновили вегетацію. Озима пшениця знаходилась в стадії неглибокого спокою, проходили слабкі процеси вегетації, тим самим витрачались поживні речовини. 

Зволоження грунту на більшій території області залишається на недостатньому рівні. Волога у поверхневому шарі грунту поступово втрачається, грунт слабозволожений.

Шкідники  та хвороби озимої пшениці та озимого ріпаку 

Триває слабке живлення личинок хлібної жужелиці – виявлені поодинокі пошкодження рослин. Заселено 14% обстежених площ посівів озимої пшениці (по стерньовим попередникам), за середньої чисельності личинок – 0,2 екз/м², максимально 2 екз/м². За віковим складом личинки ІІ віку становили 51%, ІІІ – 49%. 

Спостерігається неактивне живлення гусениць озимої совки ІІ покоління. Заселено 35% площ посівів озимої пшениці та озимого ріпаку. Середня чисельність гусениць - 0,3 екз/м², максимально 2. Віковий склад гусениць становив ІУ – 26%, У - 59%, УІ – 15%.

Найближчим часом, за прогнозами синоптиків, очікується зниження температури повітря, що сприятиме припиненню живлення шкідників.

Борошнистою росою було уражено близько 10% обстежених площ посівів озимої пшениці, в середньому 0,2% рослин, максимально 1%. Розвиток хвороби 0,1%.

Септоріоз. Уражено 5% обстежених площ посівів озимої пшениці, в середньому 0,1% рослин, максимально 1%. Розвиток хвороби 0,1%.

Кореневі гнилі. Уражено 6% обстежених площ посівів озимої пшениці, в середньому 0,2% рослин. Розвиток хвороби 0,1%.

Плямистості. Уражено 23% площ обстежених площ посівів озимого ріпаку, 0,2% рослин, максимально 1%. Розвиток хвороби 0,1%.

Мишоподібні гризуни

На сільськогосподарських угіддях спостерігається незначне збільшення заселених площ та жилих нір гризунів.

На посівах озимої пшениці шкідники виявлені на 36% обстежених площ. Середня чисельність 0,3 кол/га з 1,6 ж.н, максимально 2 кол/га з 4 ж.н. 

Заселено 38% площ озимого ріпаку, середня чисельність гризунів 0,3 кол/га з 1,9 ж.н, максимально 2 кол/га з 5 ж.н (на крайових смугах).

Посіви багаторічних трав шкідники заселили 100%, середня чисельність - 0,5 кол/га з 2,9 ж.н/га, максимально 3 колонії з 6 ж.н. 

Середня чисельність мишоподібних гризунів на неорних землях складала 1,0 кол/га з 3,0 ж. н., максимально 4 колонії/га з 6 жилими норами.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux