• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Інформаційне повідомлення про стан розвитку та розповсюдження основних шкідників і хвороб сільськогосподарських рослин у Дніпропетровській області станом на 30.07.2020 року
Управління фітосанітарної безпеки, опубліковано 31 липня 2020 року о 11:25

МЕТЕОРОЛОГІЧНІ УМОВИ

На початку ІІІ декади липня спостерігалась суха та спекотна погода, в другій половині декади місцями по області спостерігались опади, які супроводжувалися сильними поривами вітру. Середньодекадна температура повітря становила 22,7º тепла. Максимальна температура повітря підвищувалась до 33,7° тепла, поверхня ґрунту в цей час прогрівалась до 62° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 13,6° тепла поверхня ґрунту охолоджувалась до 14º тепла. Дощі пройшли на території області нерівномірно в сумі від 1,5 до 22 мм.

Агрометеорологічні умови для росту та розвитку пізніх с/г культур на даний час складаються здебільшого несприятливі.

Шкідники та хвороби озимої пшениці, ярого ячменю,кукурудзи та сої

Молоді, окрилені клопи черепашки знаходяться частково на полях, польових дорогах та на шляху до лісосмуг. Середня чисельність їх складала 0,3 екз/м², максимально 2.

Дощі, що пройшли в другій половині декади, сприяли активізації жуків хлібної жужелиці. Спостерігається їх переміщення на полях після озимої пшениці. Заселено 33% площ, за середньої чисельності 0,1 екз/м², максимально 2.

Триває шкодочинність гусениць стеблового метелика на 31% обстежених площ посівів кукурудзи. Середня чисельність їх склала 1 гус/росл при заселенні 1,5% рослин. За віковим складом гусениці ІІ віку становили –15%, ІІІ – 52%, ІУ – 28% і У – 5%

Попелиці на кукурудзі заселили 100% площ. Пошкоджено в середньому 4,5% рослин, максимально 10, середня чисельність 2 екз/росл, максимально 4.

Триває шкодочинність попелиць на посівах сої. Заселено 100% обстежених площ, за середньої чисельності 2 екз/росл, максимально 5екз/росл, пошкоджено в середньому  3,5% рослин, максимально 7% в слабкому ступені.

Гусениці акацієвої вогнівки І покоління в залялькованому стані. Найближчим часом очікується літ метеликів ІІ покоління.

Павутинний кліщ. Заселено 100% обстежених площ посіву сої, за середньої чисельності 1,5, максимально 3 екз/лист, пошкоджено 4% рослин.

 

Септоріоз колоса на ярому ячмені уразив 7% обстежених площ, в середньому 0,2% колосків, максимально 1%. Розвиток хвороби 2%.

Пухирчаста та летюча сажка на кукурудзі. Уражено 2% обстежених площ посівів, рослин уражено 0,1 % рослин.

Альтернаріоз на сої. Прояви хвороби виявлені 25% обстежених площ посівів сої, в середньому 2,5% рослин, максимально 5%. Розвиток хвороби 1%.

Септоріоз на сої. Уражено 19% обстежених площ посівів. Рослин уражено 2%, максимально 4% з розвитком хвороби 1%.

 

Шкідники та хвороби соняшнику.

Соняшникова вогнівка. Наприкінці декади тривало відродження гусениць. Заселено 16% обстежених площ. Гусениці шкодять на кошиках із середньою чисельністю 1 гус/кош при заселені 1% рослин, максимально 3%.

Альтернаріоз на соняшнику. Хворобу виявлено на 7% площ. Рослин уражено в середньому 1,5%, максимально 4% з розвитком хвороби 1%.

Септоріоз на соняшнику. Уражено 16% площ. Рослин уражено в середньому 1,8%, максимально 4% з розвитком хвороби 1%.

Іржа на посівах соняшнику. Уражено 15% обстежених площ посівів, в середньому 1% рослин, максимально 3%, розвиток хвороби 3%.

Пероноспорозом на посівах соняшнику уражено 21% обстежених площ, в середньому 1,5% рослин, максимально 4%. Розвиток хвороби 3%.

 

Багатоїдні шкідники

Озима совка ІІ покоління Триває літ і відкладання яєць метеликів. За добу налічується в середньому 2 метелика, максимально 4. 

Саранові. Закінчується перетворення личинок в дорослих і окрилених комах. На неорних землях середня чисельність нестадних видів шкідника становила 0,6 екз/м², максимально 6 (рибгоспи «Петриківський» та «Самарський»). За віковим складом личинки У віку становили 15% і 85%- дорослі комахи.

За видовим складом кобилка блакитнокрила становила 25%, кобилка темнокрила – 26%, хрестовичка мала – 26%, кобилка чорносмугаста – 23% та поодинокі екземпляри італійського пруса.

Гусениці лучного метелика І покоління в залялькованому стані. Середня чисельність їх на крайових смугах с/г угідь склала 0,1 лял//м², максимально 1. Спостерігається поодинокий літ метеликів ІІ попокління.

Білан капустяний ІІ поколінняТриває літ і початок відродження гусениць на рослинах пізньої капусти. Заселено в середньому 2% рослин, максимально 5% із середньою чисельністю 4 гус/рос, максимально 7.

Капустяна совка ІІ покоління. Розпочався літ метеликів. За добу налічується в середньому 2 метелика, максимально 3.

Гусениці бавовникової совки І покоління завершують живлення на посівах соняшнику та кукурудзи та розпочалося їх залялькування.  Заселено було 15% обстежених площ посівів, в середньому 1,5% рослин, за середньої чисельності 1 гус/росл.

 

Шкідники овочевих культур

Імаго колорадського жука шкодять на рослинах картоплі, томатів та баклажан. Середня чисельність їх склала 1 екз/росл, максимально 4, пошкоджено в середньому 7% рослин.

Триває залялькування гусениць капустяної молі ІІ покоління. Було заселено та пошкоджено в середньому 3,5% рослин капусти, максимально 5%, за середньої чисельності 2 гус/росл.

Триває шкодочинність попелиць на пізній капусті.Заселено 100% площ,  пошкодили 8% рослин, середня чисельність 1 кол/росл.

Фітофтороз. Хворобою уражено в середньому 5% рослин томатів, максимально 9%, розвиток хвороби 3%.

Бактеріоз огірків. Уражено 4,5% рослин, з розвитком хвороби 4%.

Пероноспороз огірків. Хворобою уражено в середньому 5% рослин, розвиток хвороби 4%.

 

Шкідники саду

Яблунева плодожерка ІІ покоління. Триває доживлення гусениць старших віків і розпочалося  залялькування. Заселено 57% дерев. Із обстежених 100 плодів в середньому пошкоджено 4,0% плодів, максимально 8% із 1гус/плід. Віковий склад гусениць становить:  ІУ-15%, У-80% і 5%-лялечки.

Триває шкодочинність личинок каліфорнійської щитівки ІІ покоління на 20% дерев. Середня чисельність складала 0,1 лич/пмг, максимально 1. Пошкоджено 3,2% плодів, максимально 6%.

Білан жилкуватий. Триває відкладання яєць та їх розвиток. В радіусі 25м налічується в середньому 1, максимально 2 метелика.

Продовжується шкодочинність зеленої яблуневої попелиці. Заселено 100% дерев. Середня чисельність складала 2екз/лист, максимально 3 при заселенні нових 3,5% листочків, максимально 6%.

Вишнева попелиця.  Продовжується шкодочинність вишневої попелиці (особливо на молодих пагонах) на всіх обстежених деревах. Середня чисельність складала 4/лист, максимально 6 при заселенні 12% листочків, максимально 26%.

Сливова плодожерка  ІІ  покоління.  Пошкоджені плоди виявлені на 44% дерев. Із обстежених 100 плодів в середньому пошкоджено 2,2% плодів, максимально 4% із 1гус/плід. Віковий склад гусениць становить:  І – 5%, ІІ – 60% і ІІІ – 35%.

На 78% дерев триває шкодочинність червоного плодового кліща. Пошкоджено в середньому 9% листя, максимально 18% із середньою чисельністю 2екз/лист, максимально 4.

Бурий плодовий кліщ шкодочинить на 13% дерев. Заселено і пошкоджено в середньому 4,5% листя, максимально 8% із середньою чисельністю 3 екз/лист, максимально 5.

Глодовий кліщ шкодочинить на 3% дерев. Пошкоджено в середньому 2,8% листя, максимально 7% із середньою чисельністю 2,5 екз/лист, максимально 4.

 

Хвороби плодових культур

Борошниста роса на яблуні. Хворобою  уражено  36% дерев. В середньому уражено  9% листя, максимально 17% з розвитком  хвороби 15%. Спостерігається засихання хворого листя.

Парша на яблуні. Хворобою уражено 9% дерев. Листя уражено в середньому 4,5%, максимально 8% з розвитком хвороби 10%. Плодів уражено в середньому 3%, максимально 6% з розвитком хвороби 5%.

Кучерявість листя персика. Хворобою уражено 16% дерев, в середньому 3,5% листя, максимально 8%  з розвитком хвороби 15%.

Кокомікоз на вишні і черешні. Уражено 3% дерев, в середньому 3% листя, максимально 6% з розвитком хвороби 10%.

Моніліальний опік на черешні. Поширення хвороби не спостерігається. Хвороба виявлена на поодиноких деревах, уражено 1,5% пагонів, максимально 3% з розвитком хвороби 5%.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux